Beyaz eşyacılar Turquality ile büyüyecek

Haberin Devamı

Turquality programı 2006 başladı. 2023 yılında Türkiye’nin dünya çapında markalarını yaratmak için yola çıkan programdan farklı sektörlerden çok sayıda firma yararlanıyor. Son rakamlarla 93 firma 105 markasıyla Turquality’den destek alıyor. Marka desteğinden ise 47 firmanın 49 markası yararlanıyor. Tüm proje kapsamında 140 firmanın 154 markası var.

169 milyon TL destek

Ekonomi Bakanlığı’nın davetiyle ‘beyaz eşya’ sektörünün temsilcileriyle buluştuk. Beyaz eşya sektörünün Turquality desteği alan, yurtdışına açılmış markalarının yaşadıklarını CEO’larından dinledik. Toplantıda Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Yavuz Özutku, Turquality ve Markalaşma Destekleri Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya ve TİM Koordinatörü Şahin Oktay da bulundu. CEO’ların anlattıklarına geçmeden önce Yavuz Özutku’nun verdiği bilgileri paylaşmak isterim. Bu program kapsamında markalara toplam 169 milyon lira ödeme yapıldı.

Beko AB’nin lideri

Gelelim sektör temsilcilerinin anlattıklarına. Uzun zamandan beri yazıp çiziyoruz. Arçelik’in Beko markası yurt dışında başarılara imza atıyor. Beko da Turquality programından aldığı desteğin ilk 5 yılını bitirmiş durumda. Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı Levent Çakıroğlu, ‘Satışlarımızın yüzde 60’ı Türkiye dışı’ diyerek söze başlıyor. Beko Avrupa’da uzun zamandır bilinen bir marka. Arçelik, 100’den fazla ülkeye ihracat yapıyor. Çakıroğlu, ‘Beyaz eşyada Avrupa dünyanın en büyük pazarı. Biz de oradayız. İngiltere’de en çok satan beyaz eşya markası Beko’ diyor. Kuzey Afrika’da da markalarının güçlendiğini anlatan Çakıroğlu, hedeflerinin önümüzdeki dönemde Güneydoğu Asya ülkelerinde büyümek olduğunu anlatıyor.

Vestel online satışta

Vestel de sektörün deneyimli markalarından. Vestel Turquality markasından hem Vestel hem de Finlux markasıyla yararlanıyor. Son 5 yılda bu iki markasıyla 640 milyon dolarlık ihracat yapan Vestel de Turquality’den ikinci 5 yıllık desteğini alan markalardan. Vestel Ticaret Genel Müdür Yardımcısı Güven Uçkan, ‘Her geçen gün markamızla satış oranımız artıyor’ diyor. İngiltere’de satılan her 100 tv’den 20’sinin internetten satıldığı bilgisini aktaran Uçkan, Finlux’un online satış sitesinin de çok başarılı olduğunu söylüyor.

Arzum 30 ülkeye gidiyor

Arzum’un CEO’su Murat Kolbaşı, markanın Turquality desteğiyle ihracatını 10 kat artırdığını söylüyor. Arzum da tam bir başarı öyküsü. 2010 yılında Makedonya’da ilk yurtdışı mağazasını açan marka, 4 kıtada 30 ülkeye ihracat yapıyor. Son dönemde aldığı tasarım ödülleriyle dikkat çeken Arzum, 48 yıllık bir marka. Bayrağı babasından teslim alan Murat Kolbaşı da vizyoner bir kişilik.

Sinbo üretici oldu

Sinbo’nun Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Demir, ‘Pazarlamacılık yapıyorduk, alıp satıyorduk, bu iş bizi üretici yaptı’ diyor. Sinbo günde 40 bin adet ürün üretim kapasite ulaştı. Sinbo 1 yıldır Turquality desteği alan bir marka. 80 ülkeye ihracat yaptıklarını anlatan Demir, Avrupa pazarına girebilmek için zararına satış yaptıklarını uzun soluklu bir mücadeleden geldiklerini anlatıyor.

Almanya’dan ödül aldı

Termikel’in CEO’su Ahmet Kaya, markanın ‘pişiriciler’de deneyimli olduğunun altını çiziyor. Birçok markaya da üretim yapan Termikel ankastre fırınıyla German Design Council ödülünü aldı.

DİĞER YENİ YAZILAR