Doğuş’un ‘Trafik Hayattır’ı 7 üniversitede ders oldu

Haberin Devamı

Doğuş Otomotiv’in 2004 yılından bu yana yürüttüğü ‘Trafik Hayattır’ sosyal sorumluluk projesi artık üniversitelerde seçmeli ders olarak okutuluyor. 7 üniversitede okuyan 5 bin öğrenci bu dersi seçmiş.

Bu haftanın ilk günü ilk toplantı Doğuş Otomotiv’in ‘Trafik Hayattır’ başlıklı toplantısıydı. Pazartesi günü yağmurlu bir İstanbul sabahı katılımcıların çoğu trafik sıkışıklığına takılarak gecikmeli olarak toplantıya katıldılar. Hemen hemen hepimiz Ortaköy’deki Bentley Showroom’una gelene kadar en az bir trafik kazası görmüştük.

Doğuş’un ‘Trafik Hayattır’ı 7 üniversitede ders oldu


Masaya oturduk. Doğuş Otomotiv İcra Kurulu Başkanı Ali Bilaloğlu, 2004 yılından bu yana yürüttükleri ‘Trafik Hayattır’ sosyal sorumluluk projesini anlatmaya başladı. Öncelikle de kendilerinin neler yaptığını değil, Türkiye’deki son verileri paylaştı bizlerle.

10 ayda 3.750 kayıp

2013 yılında ilk 10 ayda 3 bin 750 kişi trafik kazasında ölmüş. Bunlar olay yeri istatistikleri. Hastaneye kaldırıldıktan sonra hayatını kaybedenlerle ilgili net rakamı bilmiyoruz. 270 bin kişi ise yaralı olarak kurtulmuş.

Ezcümle Türkiye’de her 10 kişiden biri trafik kazasında hayatını kaybediyor. Ve ne yazık ki sürücüler ve yayalar olarak hâlâ hata yapmaya devam ediyoruz.

Hızlı araba kullanıyoruz, hatalı sollama yapıyoruz, emniyet kemeri kullanmıyoruz, alkollü araç kullananlar var. Ölüm tokası Üstelik emniyet kemeri takmamak için ‘ölüm tokası’ denilen tokaları da alan bir milletiz.

Ali Bilaloğlu’na haliyle ‘Bu İstanbul’un trafiği nasıl çözülür?’ diye de soruyoruz. Bilaloğlu, sıralıyor: “Düzgün yönetim, ışıklandırma, navigasyon sistemin etkin kullanımı, trafik eğitimi... Büyük şehirlerde trafiğin yüzde 25’i toplu taşımayla karşılanmalı.”

Ali Bilaloğlu, ‘Trafikteki sürücülerin trafikteki zamanlarının yüzde 30’unu park yeri arayarak geçiriyor’ verisini de söylüyor. Doğuş Otomotiv Trafik Hayattır diyerek ilk önce kendi çalışanlarını ve bayilerini eğitti. Bu eğitimlerden 10 binin üzerinde çalışan yararlandı. Daha sonra okullarda eğitim başladı. 45 bin öğrenciye ulaşıldı. Son olarak da üniversitelere gidildi. Doğuş Otomotiv tüm bunları yaparken yanına Pirelli’yi de aldı. ‘Trafik Hayattır Trafik Güvenliği’ dersi seçmeli olarak 7 üniversitede başladı. Bu dersi seçen 3 kredilik seçmeli ders olarak bu eğitimi aldı. 5 bin üniversite öğrencisi seçmiş bu dersi.

Toplantıda öğrencilerle yapılan söyleşileri de izledik. Dersi veren üniversitelerin bir kısmı online eğitimi ve sınavı tercih ederken, bir kısmı ise hocalarıyla bu dersi vermiş. Bunlar neden önemli. Yine Bilaloğlu’nun verdiği bilgiye göre Türkiye’de 15-29 yaş erkek nüfusunun bir numaralı ölüm nedeni trafik kazaları.

Kabak lastik kaza nedeni

Pirelli Türkiye CEO’su Mete Ekin de toplantıdaydı. Araçtan kaynaklanan kaza nedenleri arasında halk arasında ‘kabak lastik’ denilen süresi geçmiş lastik kullanımı birinci sıradaymış. 90 kilometre hızla giderken eğer lastiğiniz iyi değilse fren yaptığınızda 5 metre daha sonra durabiliyormuşsunuz.

Işık Üniversitesi’nden Prof. Nafiye Güneç Kıyak da üniversitede verilen eğitimlerin gençlerin hayatını kurtardığını anlattı. Kazaların yüzde 99’unun insan faktöründen kaynaklandığını söyleyen Güneç Kıyak, araç kullanırken cep telefonu kullanımının yaygınlığına dikkat çekti.

Cep telefonuyla konuşma yüzde 80 reaksiyonu azaltıyormuş. Artık twitter ve ınstagram’a da girenleri düşününce durum vahim. Şehir içi kazaların hızla artmasınının başlıca nedeninin cep telefonu kullanımı olduğu düşünülüyor.

DİĞER YENİ YAZILAR