Edirne’de ‘tarihi’ dönüşüm

Haberin Devamı

Edirne’de tarihi yapılar restore ediliyor ve çevre düzenlemeleri yapılıyor. Edirne Sarayı ve çevresi, cami ve kervansarayların çevresini de içine alan Edirne Tarihi Dönüşüm projesini ise Nef İnşaat yürütüyor.

Edirne’de tarihi yapıyı koruyan, şehri güzelleştiren ve bunlara ek olarak şehrin ekonomik hayatını zenginleştirecek bir dizi proje hayata geçiyor. Bunları yerinde görmek için Edirne’ye gittim. Edirne Valisi Hasan Duruer, Edirne Gönüllüleri’nden Tuna Bekleviç’le birlikte şehri gezdik. Trakya Üniversitesi Rektörü Yener Yörük’le ve Güzel Sanatlar Fakültesi dekanı Ahmet Sınav’la da sohbet ettik.

Edirne Sarayı, Selimiye Camisi çevresi, Ekmekçizade Kervansaray’ı, Hıdırlık Tabyası, Edirne Sinagog’u, Arasta Çarşısı...

Edirne’nin her yeri seyirlik, şehrin atmosferi şahane ama ne yazık ki birçok ilimizde olduğu gibi Edirne de çarpık yapılaşma nedeniyle hak ettiği yerde değil. Su kesintisi, elektrik kesintisi, çöplük sorunu... Evet bunlar da var. Acil çözüm bekliyor Edirne. Biz Vali Hasan Duruer ile birlikte restorasyonu başlayan ve başlayacak yerleri gezdik, yeni yapılacak projeleri dinledik. 30 tarihi cami, 120 tarihi çeşme var Edirne’de. Her köşe başında tarih var.

Nef İnşaat yürütüyor

Ve işte yakında Vali Hasan Duruer’in çabalarıyla şehirde ‘tarihi dönüşüm projesi’ başlatılıyor. Aslına bakarsanız bir süredir tarihi yapıların restorasyonu ve çevre düzenlemeleri yapılıyor. Mimar Sinan’ın 80 yaşında yaptığı ustalık eseri Selimiye Camii çevresi düzenlenmiş. Hıdırlık Tabyası restore ediliyor. En son Balkan Savaşı’nda kullanılan tabya ve çevresinin restorasyonu bittiğinde Edirne yeni bir çekim alanı daha kazanacak.

Edirne Sarayı ve çevresi, cami ve kervansarayların çevresini de içine alan Edirne Tarihi Dönüşüm projesini Nef İnşaat hazırlıyor. Nef İnşaat’ın Yönetim Kurulu üyesi Erden Timur sık sık Edirne’ye geliyor, projesi üzerine çalışıyor. Proje tamamlandığında tarihi doku korunarak yeni yürüyüş yolları yapılacak.

Havacılık üssü oluyor

Daha önce Bilgi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Rıfat Sarıcaoğlu’yla yaptığım röportajda yazmıştım. Edirne Sivil Havacılık olarak çok uygun bir yer. Vali Hasan Duruer, yakında şehrin sivil havacılık eğitimleri verilen bir üs olacağını söylüyor. Ulaştırma Bakanlığı gerekli incelemeleri tamamlamış. Havacılıkla ilgili tüm eğitimlerin verildiği, ayrıca sportif uçuşların da yapıldığı bir yer olacak Edirne. Vali Duruer, Bilgi Üniversitesi, Borajet, Atlasjet, Türk Hava Kurumu ve Ekim Alptekin’in projeyle ilgilendiğini anlatıyor. Bakalım kim alacak bu işi, izleyip göreceğiz.

Abdi İbrahim, külliyeyi restore edecek
Edirne’de ‘tarihi’ dönüşüm
Edirne’de 2. Beyazıd Külliyesi Sağlık Müzesi’ni Abdi İbrahim İlaç Şirketi restore edecek. Abdi İbrahim Kurumsal İletişim Direktörü Yasemin Öngören, restore edilecek külliyede 1488 yılında tıp eğitimi verilmeye başlandığını hatırlattı. Evliya Çelebi 1652 yılında külliyeyi gezip eğitim alan öğrenciler için “Her biri Eflatun, Aristotalis, Pisagor... “demiş. Şuruphanesi, akıl hastalarına müzikle eğitim verilen bölümlere sahip muhteşem bir bina. Abdi İbrahim’in sahibi Nezih Barut, Külliye’deki Trakya Üniversitesi’ne bağlı Sağlık Müzesi’ni 2 milyon liraya restore ettirecek. Trakya Üniversitesi Rektörü Külliye’nin Selimiye Camii’nden sonra en çok gezilen yer olduğunu ve yılda 250 bin kişinin ziyaret ettiğini söylüyor.



Russel Crowe film çekecek

Edirne’de Faruk Malhan’la da özel bir çalışma yürütülüyor. Bir süre önce Russell Crowe da Çanakkale Savaşı üzerine çekeceği film için Edirne’yi ziyaret etmişti. Trakya Üniversitesi’nin Karaağaç’taki Güzel Sanatlar Fakültesi muhteşem bir bina. Mimar Kemalettin tarafından 1911’de yapılmış. Crowe, Dekan Prof. Ahmet Sınav’a o binada 3-4 sahne çekeceğini söylemiş.

Edirne’de tarihi diziler ve filmler için bir plato kurulması için de çalışmalar başlatılmış. Başbakan Tayyip Erdoğan 8 Aralık’ta Edirne’de olacak. Ak Parti’nin Edirne’de işi zor ama Edirneliler’in de yeni proje beklentisi yüksek. Şehir yatırım bekliyor.

DİĞER YENİ YAZILAR