Anish Kapoor: İstanbul’da çok boş mekan var

Haberin Devamı

Çok heyecan verici. Bu yılın en çok konuşulan sergilerinden biri olacağını düşünüyorum. Dünyanın en ünlü heykeltıraşlarından Anish Kapoor İstanbul Sakıp Sabancı Müzesi’nde sergi açtı. Akbank’ın 65’inci yılı kapsamında Akbank’ın sponsorluğunda gerçekleşiyor sergi. Önceki gün Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer’in evsahipliğinde gerçekleşti açılış. Sir Norman Rosenthal küratörlüğünde gerçekleşen sergi 5 Ocak 2014’e kadar görülebilecek. Suzan Sabancı Dinçer’in projesiydi Anish Kapoor’u İstanbul’a getirmek. Sergide 32 eser var. Bahçede dev bir ayna ‘Gök Ayna’ karşılıyor ziyaretçileri. Anish Kapoor İstanbul için daha önce hiçbir yerde sergilenmemiş eserlerini de getirmiş. Hatta eserlerin bir kısmı son şeklini müzede almış. 12 tonluk eser de var aralarında. İstanbul’da birçok binanın taştan yapıldığından hareketle Kapoor İstanbul sergisinde taşlara, mermerlere, kaymaktaşı gibi malzemelere odaklanmış. Aynalar yine var, dipsiz, sonsuzluk hissini veren çalışmalar da var. Mimari ve mühendisliğin, teknolojinin sanatla buluştuğu ikonik eserler dakikalarca ve defalarca bakma isteği uyandırıyor. Mermerden yapılmış hamile bir kadın karnını andıran eser kucaklama, dokunma hissi uyandırıyor.

Ve Anish Kapoor

Kapoor yaşayan en ünlü heykeltıraşlardan biri, hatta en ünlüsü olarak gösteriliyor. Mumbai’de 1954’te doğmuş. 1970’lerden bu yana da İngiltere’de yaşıyor. Hindistan’daki boya pigmentlerinden etkilenerek yaptığı pigment heykellerle dikkat çeken sanatçı, 1990 Venedik Bienali’nde İngiltere’yi temsil etti. Sabancı Müzesi’nde 32 eser toplam 110 ton ağırlığında. Kapoor bu eserlerin büyük çoğunluğunu Londra yakınlarındaki bir taş ocağında yapmış.

Keşke Anish Kapoor İstanbul için İstanbul’da bir eser ortaya çıkarsa ve bu eser İstanbul’da kalıcı olsa.

Kapoor’un İstanbul yorumu

Kapoor’un İstanbul yorumu: “‘İstanbul’da çok boş mekanlar var. Şu estetik keşifte önemli olan tarih boyunca baktığımızda mekanın yeniden keşif edildiğini görüyoruz. Yeni sanat eserlerinde de bu çabanın devam etmesi gerektiğini düşünüyorum. İzleyici tüm bunları felsefi bir bütün olarak düşünmelidir. İstanbul çok güzel bir şehir çok sayıda güzel şeyler var, zaten çağdaş olanın bu tarihi ortamda düşünmek lazım.”

DİĞER YENİ YAZILAR