Devletin katarakt masrafını azaltacak

Dünyagöz Hastaneler Grubu Başkanı Eray Kapıcıoğlu iddialı

Haberin Devamı

Hem devletin hem de vatandaşların kandırıldığını savunan Kapıcıoğlu, ‘Alo Katarakt’ projesini geçen ay başlattı. Dünyagöz, 1 yıl SGK’lı hastalara fark almadan katarakt ameliyatı yapacak.

Dünyagöz Hastaneler Grubu Başkanı Eray Kapıcıoğlu 12 Ağustos’ta bir yıl sürecek ‘Alo Katarakt’ projesini başlattı. Dünyagöz Grubu hastaneleri bir yıl boyunca SGK’lı hastalara fark almadan katarakt ameliyatı yapacak. Eray Kapıcıoğlu hem devletin hem de vatandaşların kandırıldığını iddia ediyor.

1 yıl sonunda gerçeklerin ortaya çıkacağını düşünen Kapıcıoğlu, ekibiyle 81 ili gezip gerçekleri anlatacağını, 1 yıl sonunda da devletin katarakt ameliyatlarına ödediği paranın düşeceğini söylüyor.

- Katarakt ameliyatları uzun zamandır her yerde yapılıyor. Çok sayıda klinik bu konuda özel kampanyalar düzenliyor. Siz bu konuda bir sorun olduğunu iddia ediyorsunuz... Hastaların kandırıldığını söylüyorsunuz...

Dünyagöz Grubu 19 branşta 240 değişik ameliyat yapabilen, 7 gün 24 saat açık olan bir hastaneler grubu. 130 bin metrekare kapalı alandayız. Dünyanın en büyük göz hastaneleri grubuyuz. İddialıyız. Kataraktla ilgili uzun zamandan beri bizi çok rahatsız eden işler oldu. Çok acı haberler de çıktı basında. Bunun nedeni çok açık ortadaydı. Biz bir süre bu gidişatı izledik. Katarakt ameliyatına SGK 410 lira veriyor. Biz o paraya katarakt ameliyatı yapamıyoruz.

- Ne kadar maliyeti size bu ameliyatların?

1.500 lira.

Merdivenaltı klinik arttı

- Yapan yerler nasıl yapıyor?

Mercedes’le de Trabzon’a gidersiniz, Doğan’la da... Doğru ve konforlu malzemeyle başka olur. 410 liraya 400 dolarlık lens kullanarak ameliyat yapamazsınız. 4 senedir merdivenaltı dediğim klinikler çoğaldı.

- Bunlar da devletten izinli değil mi?

2007 yılında SGK bu kliniklerle anlaşma yaptı. Bu çok talihsiz oldu. 600-700 bin dolar yatırım yapıp yüzde 100 gelirlerini tamamen katarakt ameliyatlarına bağladı bu klinikler. Anadolu’ya otobüslerle, minibüslerle gidiyorlar. Halka ilişkilerden insanları koyup camilere, kahvehanelere, muhtarlara hatta partilere gidip emekli karnesi olanları toplayıp getirip ameliyat yapıyorlar. Bunlar arasında gereksiz ameliyat olanlar da oluyor. Ümraniye’de, Kartal’da, Aksaray’da her yerde klinikler var. Bunlar sadece katarakt ameliyatı yapıyor, tüm geliri sadece bu ameliyatlar.

Devletin katarakt masrafını azaltacak


- Denetimlerde bu dikkat çekmiyor mu?

SGK fatura kestiği hastalara bakarsa Aksaray’daki bir kliniğin yüzde 99’unun Anadolu’dan taşındığını görecek. AK Parti’nin yaptığı önemli bir iş oldu sağlık reformu. AK Parti iktidarı banka cüzdanı gibi bir kart verdi vatandaşlarımıza. Bunu kullananlar var. Ben vatandaşlarımızın köy meydanlarından ve ilçelere gelen minibüslere doldurup, ‘Size ücretsiz İstanbul turu yaptıracağız, sizi gezdireceğiz, ameliyatınızı da yaptıracağız’ diyenlere kanmamalarını istiyorum.

15 milyon TL koydum

- Gereksiz yere ameliyat yapılıyor olabilir, kötü malzeme kullanılıyor olabilir mi?

Evet. Hastalar bilmeden karanlığa gidiyorlar. SGK kartı olanlar şikayetleri varsa bağlı bulundukları illerdeki devlet hastanelerine, üniversite hastanelerine gitsinler. Bu işi doğru yapanlara gitsinler. Biz herkes bize gelsin demiyoruz doğru adrese gitsinler.

- Siz neden böyle bir projeyi üstlendiniz? Sağlık Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığı’yla bu durumu paylaştınız mı?

Biz bu işi yanlış yapanları doğru yapmaya itebilecek güce sahibiz. Ankara’yla 7-8 aydır görüşüyoruz. Çalışma Bakanlığı bir adım attı. Biz 7-8 aydır yazılar yazdık. Biz bu işin maliyetini anlattık. 1.500 lira maliyet. Siz bunun 700-800 lirasını verin dedik. 410 liradan 622 liraya çıkardılar. Biz de 5 adım attık, üzerine 400 dolar koyduk.

- Her ameliyat için cebinizden 400 dolar mı çıkacak?

Biz bir yıllık proje yaptık. Bu süre içinde bu ameliyatları yapacağız. Ben kendi cebimden bu projeye 15 milyon lira koydum. 5-6 bin dolar karşılığı da yurt dışında teknik destek aldığımız kurumlardan alarak bu projeyi 12 Ağustos’ta başlattık.

7 hastane daha açacak

ERAY Kapıcıoğlu, yeni projeleri hakkında şu bilgileri verdi: “Lazer teknolojisi hep kendini yeniliyor. 5 yıl önce alınan cihazlarla ameliyat yapan yerler var. Bu tarz yerlerin düzgün çalışanları da var. Ama çalışmayanları da çok. Gözünden zarar gelmiş çok insan geliyor bize. Yakında 2’si yurt dışında, 5’i Türkiye’de yeni hastaneler açacağız. Moskova ve Üsküp’te, İzmir, Konya, Kayseri, Erzincan ve Antep’te 2014 yılında hastanelerimiz açılacak. 1.500 olan personel sayımız 2000 bine çıkacak. Hekim sayımız da 250’ye çıkacak. Çok ciddi alt yapı ihtiyaçları var bu kadar çok çeşitli ameliyatı yapmak için. İleri teknoloji ve iyi hekim şart.”

Vatandaş yanlış ameliyat olmasın

- Bu projeden beklentiniz nedir?

Vatandaşların bilinçlenmesi, kanmaması. Devlet de yılbaşında katarakt ameliyatlarına ödediği paranın düştüğünü görecek. Bir yıl sonra daha da düşecek. Ekibimle 81 ili gezeceğim. Anlatacağım. Dediğim gibi herkes bize gelsin demiyorum, illerindeki devlet hastanelerine gitsinler. Yanlış ameliyat olmasınlar. Otobüslerle İstanbul’a getiriliyorlar, bir de ‘Bedava gözlük vereceğiz’ diyorlar. SGK’lı zaten gözlüğe para ödemez. ‘Güneş gözlüğü de vereceğiz’ diyorlar. Ucuz Çin malı gözlük hediye ediyorlar hastalara.

- Sizin 1 yıllık projenizin maliyeti hayli yüksek. Bir klinik açabilirdiniz...

Biz büyük oyuncuyuz. 107 ülkeden gelen var. Yılda 60 bin yabancı hastamız var. Yurtdışında yatırımlarımız var. Bize bir sorumluluk da düştü.

- SGK artık 622 lira ödüyor. Normalde bunun üzerine ne kadar alıyorsunuz?

Yüzde 90’ınını alma hakkımız var. Yani 550 lira. Bunu almayacağız. Bir yıl bu projeyi sürdüreceğiz. Vatandaş fark ödemeden ameliyat olacak.

- Nasıl gidiyor proje? İlgi nasıl?

Çok talep var. Bizim call center günde 7 bin telefon alırdı. Şimdi 15 bine yakın telefon geliyor. Call center’ımızı büyüttük. Almanya’dan gurbetçiler arıyor. Günde 250 katarak ameliyatı yapabiliyoruz hastanelerimizde. Günde 600 ameliyat yapma kapasitemizin 250’sini katarakt ameliyatlarına ayırdık. Kimseyi geri çevirmiyoruz. Gözünde tedavi olmaya ihtiyacı olanları asla geri çevirmiyoruz. Bazı yerlerin acil ameliyat dediklerine biz tedavi diyebiliyoruz. Katarakt denilen bazı kişilerin ameliyatsız da tedavisi olabilir.

DİĞER YENİ YAZILAR