Enerjinin yeni formülü 3G+1K

Haberin Devamı

Volkan Ediger Cumhurbaşkanlığı enerji danışmanıydı. Şimdi Kadir Has Üniversitesi’nde Enerji Sistemleri Bölüm Başkanı ve aynı zamanda Amerikan Petrol Jeologları Derneği AAPG tarafından her yıl düzenlenen ICE International Conference and Exhibition başlıklı uluslararası konferansın Genel Başkanı.

Dünyanın en önemli petrol konferanslarından biri 14-17 Eylül tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleşecek. Dünyanın en önemli petrol şirketlerinin temsilcileri de İstanbul’a gelecek.

Bu toplantıyla ilgili konuşmak üzere Prof. Volkan Ediger’le Kadir Has Üniversitesi’nde buluştuk.

Malum Türkiye’nin en büyük sorunlarından biri enerji ithalatı. Cari açık sorununun en önemli nedeni bu. Ediger, Türkiye’nin enerji politikalarında acilen yeni stratejiler yapması gerektiğini vurguluyor. 12 Mart’ta Japonya’da bir devlet kurumu olan petrol ve doğalgaz şirketi JOGMEC’in metan hidrattan doğalgaz elde ettiğini söyleyen Prof. Ediger, “Aynı gaz Türkiye’de de Karadeniz’de var. Türkiye bu gelişmeleri izlemeli. Ve Türkiye de bu gazı çıkarmalı” diyor. Prof. Volkan Ediger kısa notlarla durumu özetliyor:

Japonlar 16 yıl araştırdı

- Dünyada artık yeni bir enerji trendi var. Enerjide yeni formül, 3G 1 K... Amerika kaya gazı ve kömür gazını devreye soktu. 3G’den biri kaya gazı. Amerika şu anda ürettiği gazın yüzde 25’ini bunlardan üretiyor. Kaya gazı yerin altına sıkışmış kalmış gaz. Bu gazı Amerika yatay sondajla çıkardı, yeni teknik yarattı. Bu bir teknolojik gelişme. Kömür gazı da, kömürün içine hapsolmuş gazları ortaya çıkarak bir teknikle elde ediliyor. Amerika bunları yaparak önemli bir adım attı.

- 3G’nin biri kaya gazı, biri kömür gazı. Amerika bu ikisiyle gaz ihtiyacının yüzde 25’ini sağlıyor. 3’üncü G 12 Mart’ta ortaya çıktı. JOGMEC Japon firması bir açıklama yaptı. 1996’dan beri deniz tabanında metan gazı araştırıyordu. Bu denizlerin altında tabanında gazın katılaşmış, buzlaşmış halidir . Metan buzu deniliyor buna. 3G de metan buzu. Bu biliniyordu ama üretilemiyordu, çıkarılamıyordu. Japonlar bunu çıkarmaya başladı. Bu buz gazının en büyük rezervi Karadeniz. Türkiye bu konuya uyanmalı. 3G+1 K formülü Türkiye için önemli. Türkiye bu 3G+1K’ya odaklanmalı.

İstanbul’un petrolü yok ama üs olabilir

Amerikan Petrol Jeoloji derneği taraından organize edilen ICE International Conference and Exhibition başlıklı uluslararası konferansın başkanlığına Türkiye Petrol Jeologları Derneği tarafından önerilen Prof. Ediger, önümüzdeki Eylül ayında düzenlenecek toplantının bu konuda Türkiye’nin de konumunu güçlendireceğini söylüyor. 1910’a kadar İstanbul’un petrol şirketlerinin merkezi olduğunu hatırlatıyor. 1908’de Ortadoğu’da ilk petrol kuyusu Mescid-i Süleyman’ın açıldığını, o tarihe kadar yalnızca Azerbaycan ve Amerika’da petrol kuyularının olduğunu belirtiyor. İstanbul’un yıllar sonra ‘petrolü’ olmayan Türkiye’de yine de önemli bir merkez olabileceğini vurgulayan Ediger, “İngiltere ve İtalya’da da petrol yok ama en büyük petrol şirketleri onlardan çıkabiliyorsa Türkiye de başarabilir” diyor.

DİĞER YENİ YAZILAR