Erken rezervasyon yüzde 60 arttı

Haberin Devamı

Tatil.com Türkiye’nin ilk online satış yapan tur operatörü. MET Global adlı şirketin şemsiyesi altında olan tatil.com’la 2012 yılında 120 bin kişi seyahat planlarını gerçekleştirdi. Şirketin Genel Müdürü Serdar Şahin’le 2012’in son ayında başlayan ve Mayıs’a kadar devam edecek olan erken rezervasyonları ve online satışları konuştuk.

Tatil.com 206 ülkede toplam 200 binin üzerinde otelle işbirliği içinde. Bu otellerden 2250’si Türkiye’de. New York, Londra, Manila, Dubai gibi yerlerde de ofisleri olan tatil.com hızla büyüyor.

- Kaç şubeniz var?

82 şubemiz var. Çünkü bir müşteri Kayseri’den alıyor paketi, ama bir şubeye de gitmek istiyor.

- Satışlarınızın ne kadarı online satış ne kadarı şubelerden?

2012’de satışlarımızın yüzde 42’si şubelerden oldu. Yüzde 17’si online, kalan kısmı call center üzerinden oluyor. Aslında hala müşterilerimiz internette geziyor, araştırıyor, karar veriyor ama bileti gelip almak istiyor ya da call center’dan alıyor. TÜRSAB da bu konuda bir çalışma yapıyor. Online alımı artırmak gerekiyor. Tatil.com kimin? Kim var arkasında? Gidersem kapıda kalır mıyım? Bir sorun çıkar mı?’ bunlardan korkuyorlar.

- 2013 beklentiniz?

Oturmuş tur operatörleri var Türkiye’de ama internet üzerinde biz farklı bir büyüme hızı yakaladık. 2013’te yüzde 45 büyümeyi hedefliyoruz.

- Erken rezervasyon en etkili kampanya mı?

Kesinlikle çok güzel bir kampanya. Biliyorsunuz Türkiye buna 4 yıl önce başladı. Müthiş bir fiyat avantajı sağlıyor. Türkiye’deki tüketici alışkanlıklarını da değiştiriyor. 2010’da yüzde 20 erken rezervasyon alırken, 2012’de yüzde 42 erken rezervasyon aldık. Bu yıl hedefimiz yüzde 47 erken rezervasyon almak. Aralık’ta başlıyor Mayıs sonuna kadar devam ediyor kampanya.

- Ne kadar erken davranırsanız o kadar avantajlısınız ?

Evet. Biz yüzde 50’yle başladık. Mayıs’a kadar devam ediyor. Yavaş yavaş indirim oranı düşüyor. Bence tasarruf için önemli. Sezonda 4 bin lira vereceğiniz tatile 2 bin lira verip sahip oluyorsunuz. Bu yıl Aralık-Ocak ayı erken rezervasyon talepleri bizde yüzde 60 üzerinde geçen seneye göre.

- Eğilimler nasıl?

1970-80 doğumlular zor karar veriyor, çok araştırıyor. Daha büyük yaşlar ise tavsiyelere kulak veriyor. Yaz-kış hepsini alanlar var bir kere. İki bayram tatilini bir arada alanlar oluyor. Ama yine de eğilimler dediniz, Türkiye’de insanlar son dakikacı. Tatile gidenlerin yüzde 40’ı erken rezervasyon yapıyor. Son dakikacıların yer bulması da zor, fiyatlar da yüksek.

- En çok hangi bölgeler erken rezervasyon alıyor?

Kemer-Belek ve Bodrum en çok rezervasyon alan bölge. Daha sonra Side, Alanya, Kuşadası geliyor. 2012’de Kuşadası ve Marmaris Bölgesi arttı. Kış dönemi kayak-termal ve dağ otelleri olarak ayrılıyor. Bu kış hareketli. Sarıkamış, IIgaz, Palandöken’e bu yıl talep arttı. Kartalkaya ve Sarıkamış’a da ilgi çok arttı. Termal Otel yatırımları da artıyor. Termal otellerin kalitesi de arttı. Türkiye’de 2012’de 1.6 milyon kişi acentalarla birlikte seyahat etti. Mevcut pasta büyüyecek.

DİĞER YENİ YAZILAR