5 yılda 6 milyon lira aktardı, 60 bin kişiye umut oldu

Haberin Devamı

Sabancı Vakfı 2008 yılından bu yana kadın, genç ve engellilere yönelik Toplumsal Gelişme Hibe programı uyguluyor. Türkiye’nin farklı illerinden sivil toplum kuruluşlarının projelerine vakıf destek oluyor. Dün Sabancı Center’da hibe alan programların temsilcileri vardı. Onların bir kısmını dinledik. Genç kadınlar, engelliler çok güzel, gerçekten de toplumsal bir dönüşüm yaratacak projelere imza atmış. Heyecanlarına ortak olmak güzeldi. Projelerden kısaca söz edebileceğim ama öncelikle Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı’nın konuşmasından alıntılar yapmak istiyorum.

Güler Sabancı, vakfın 71 ilde 60 bin kişiye ulaştığını söyledi. 5 yılda 28 proje hayata geçmiş. Güler Sabancı, buna “Toplumsal Gelişme Bahçemiz” dediklerini anlattı. ‘Bu projelerle kadın, genç, engellilerin sosyal adalete kavuşması toplumsal ve ekonomik katılımların artmasına vesile olduk.Geçtiğimiz ay Clinton Küresel Girişimi tarafından dünyanın farklı ülkelerinden gelen liderlerin katıldığı toplantıda, Bill Clinton bize çocuk gelinler projesi için teşekkür etti. Onlarla ortak çalışma yürüteceğiz’ dedi. Vakfın bugüne kadar verdiği hibe desteği 6 milyon lirayı aşmış.

Toplantıda 9 projenin temsilcisini tanıma fırsatı bulduk. Aslında tek tek hepsi haber konusu diyebilirim.

Genç Hayat Vakfı, Kadın Dayanışma Vakfı, Ruh Sağlığında İnsan Hakları Girişimi Derneği, Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı Derneği, Serebral Palsili Çocuklar Derneği, Trabzon Yaşam Kadın Merkezi Derneği, Türkiye Gençlik Birliği Derneği... Projeleri gerçekleştirenleri sıraladım. Sabancı Vakfı’nın internet sitesinde projelerin ayrıntıları var. Cezaevindeki çocukların görme engelliler için kitap okuduğu projeyi, cezaevlerinde kalan kadınların çocuklarıyla ilgili. ‘Burada hayat çocuk oyuncağı değil’ adlı projeyi ve diğerlerini okumanızı tavsiye ederim.

Engelli engeliyle yaşamalı

Görme Özürlüler Derneği’nin ‘Ayrımcılığı Önle’ projesini Süleyman Akbulut’tan dinledik. Akbulut 20 yıl önce bir trafik kazası geçirmiş. Hayatının nasıl değiştiğini anlattığı kitabını okumuştum. Yaptıkları bir araştırmayı ve engellilerin toplumda nasıl algılandıklarını anlattı. Proje kapsamında 9 ilde 241 engelli 178 engelsiz kişiyle yüz yüze görüşme yapılmış. Örneğin, engelliler, engellilerin oturacağı siteler yapılmasını istiyor yüzde 54.6, yüzde 60’ı da evde çalışma ortamının desteklenmesini istiyor. Oysa tüm bunlar ayrımcılık. Engelli engeliyle yaşamalı bu toplumda. Her fırsattan yararlanmalı. İşte bu yüzden de bu projeler çok değerli.

DİĞER YENİ YAZILAR