Mütekabiliyet Kanunu ile gelecek yabancılar konut fiyatını yüzde 10 artırır

Haberin Devamı

SEBA İnşaat’ın eski ortaklarından Panaroma İnşaat’ın Başkanı Haşmet Mürşit, İstinye’nin çehresini değiştiren işadamlarından... Gecekondu bölgelerine yaptığı lüks konutlarla biliniyor. Ortağı ve kardeşi Gazanfer Mürşit’le İstinye, Maslak ve Sarıyer’de milyon dolarlık projeler üreten Mürşit, yabancılara konut satışının başlamasıyla fiyatlarda artış olacağını söyledi. Mürşit, Mütekabiliyet Kanunu uygulamaya başlandığında konut fiyatları artar. Arap dünyası çok ilgileniyor. Yüzde 10 satışlarımız artar diye düşünüyorum” dedi.

SEBA İnşaat’ın eski ortaklarından Panaroma İnşaat’ın Yönetim Kurulu Başkanı Haşmet Mürşit’le İstinye’deki merkezlerinde konuştuk. Haşmet Mürşit, İstinye’nin çehresini değiştiren işadamlarından biri. Gecekondu bölgelerine yaptıkları lüks konutlarla biliniyorlar. Uzun süredir ortağı ve kardeşi Gazanfer Mürşit’le İstinye, Maslak ve Sarıyer’de milyon dolarlık projeler üreten işadamı, son dönemde üniversite öğrencilerine yönelik de çözüm önerileri geliştiriyor. Haşmet Mürşit’le yeni projelerini konuşurken, kentsel dönüşüm konusunu da masaya yatırdık. Mürşit’in kentsel dönüşüm projeleriyle ilgili görüşlerine de dikkat çekmek isterim. “Gerçek bir kentsel dönüşüm sürdürülebilir olmalı. Bunun için de her şey çok iyi planlanmalı” diyor.

Mütekabiliyet Kanunu ile gelecek yabancılar konut fiyatını yüzde 10 artırır

- Siz işe nasıl başladınız. Uzun süre SEBA İnşaat’ın ortaklarındandınız. Ben daha öncesini soruyorum...

İlk iş deneyimim mi?

- Evet. Nerede büyüdünüz? Ne okudunuz?

Adanalıyım. Orada büyüdüm. Babam ticaret adamıydı. Babam idolümdü. Babamı hep örnek aldım. İş hayatına babamın yanında başladım ama babamın yanında çalışmadım. Parklarda su ve sakız satıyordum. Babam öyle yapmamı isterdi. Adana’da dikenli kaktüs vardır onu satardım. Adana’da okudum liseye kadar. Sonra ekonomi eğitimi aldım.

- Kaç kardeşsiniz?

5 kardeşiz. 2 erkek, 3 kız. Erkek kardeşim Gazenfer Mürşit ile birlikte iş hayatına girdim. SEBA İnşaat’ın yüzde 50 kurucusuyduk. Diğer yüzde 50 ortaklarımız da Emin ve Nedim Keçeli’ydi. İstanbul’da çok sayıda butik projeler yaptık. Ben o döneme uzun bir kalfalık dönemi diyorum.

- Ya şimdi?

Ustalık dönemimiz Panaroma’da. Biz güzel ayrıldık. Halen aynı binada çalışıyoruz. Yaşar Aşçıoğlu bana, ‘Ortaklığı güzel bitirmenize gıpta ediyorum’ demişti. Biz güzel ayrılmayı başardık. Arkadaşlığımız da devam ediyor. Biz yıllarca kardeş gibiydik. Bu arada bu binanın yarı yarıya ortağıyız halen. Ve Malatya’da TÜVTÜRK Araç Muayene İstasyonu’nda da ortaklığımız devam ediyor.

- İlk projeniz hangisiydi? Siz İstinye’deki projelerinizle biliniyorsunuz daha çok...

SEBA olarak ilk projemiz Salih Tatlıcı’nın yarım kalan işiydi. Onu bitirdikten sonra Etiler ve Ulus’ta projeler aldık. Biz İstinye’de projelere başladığımızda buralarda yol yoktu. İstinye’nin çehresi bizimle değişti. Lüks kaliteli konutları biz getirdik buraya.

- Kaç konut olmuştur?

2 bin dairenin üzerinde oldu, Sarıyer ve Beşiktaş sınırları içinde. İş merkezleri de yaptık. SEBA Bodrum Evleri ve SEBA Blue projelerini de yaptık. Yalıkavak’ta yaptığımız proje çok beğenildi.

- İstanbul’da hep Avrupa Yakası’na odaklandınız. Anadolu Yakası’nda projeniz olmayacak mı?

Evet biz hiç Anadolu Yakası’na odaklanmadık. Yalnızca Moda SEBA apartmanı yapmıştık. Şimdi Panaroma olarak Çamlıca’da güzel bir arazimiz var. Çok güzel deniz manzaralı bir yer. Orada butik çok yakışıklı bir projemiz olacak Panaroma olarak. Panaroma Grup olarak Panaroma Maslak Plaza’yı yaptık. Kiralamak ya da satmak amacıyla.

Güneş enerjisi kullanılmalı

- İstinye’de gecekondu bölgelerinde lüks konutlar yaptınız. İstinye Park ile birlikte İstinye’nin cazibesi de arttı. İstinye’de dönüşüm devam edecek mi? İstinye’deki marina talepleri artırdı mı?

İstinye’de İstinye Park’ı geçince Panavia projemiz var. 5 Blok 60 daire. Yüzde 80’i denizi görüyor, İstinye Koyu’na hakim. Yeni marinayı görecek. 2013 sonunda bitecek bu projeler. Bu proje A artı gelir grubuna hitap ediyor. Sitede yaşayanlara özel iki tekne koyduk. Ayrıca shuttle olacak her gün marinaya ve İstinyepark’a. Çok özel bir proje oldu.

- Koç Üniversitesi kampüsüne yakın çok sayıda konut yaptınız. O konutlar öğrencilere yönelik değil mi?

Koç Üniversite’nin hemen yanında 175 dairelik North İstanbul By Panaroma projemiz var. Yüzde 50’si satıldı. 1+1’ler öncelikle satıldı. Çünkü Koç Üniversitesi’ndeki öğrenciler tercih ediyor. 2+1 ve 3+1’ler var. Metrekare fiyatları 2 bin dolar civarında.

- Kentsel dönüşüm projeleri var. Deprem nedeniyle de acil önlem alınması gereken bölgeler var. Kentsel dönüşüm yapılırken nelere dikkat edilmeli?

İstanbul gerçeği bu. Ayrıca görüntü kirliliği de var. Bence yeni yapılan konutların tümünde doğal gaz değil güneş enerjisi kullanımı şart koyulmalı. Türkiye’nin geleceği için önemli. Enerji tasarrufu için bunu yapmalıyız. Ülke olarak çok şanslıyız. Ama güneş enerjisini bir türlü kullanamıyoruz. Geri dönüşüm konusunda ben bunu tavsiye ediyorum. Kentsel dönüşüm yapılacaksa böyle yapılmalı.

- Yeni rant kapısı iddiasına ne diyorsunuz?

Halkın aydınlatılması gerekiyor. Bilgi kirliliği var. İnsanlar evimizi yıkacaklar diye endişeleniyor. Oysa insanlar evlerini kredilendirebilecekler. Bunu bilen yok. Bu konu anlatılmadı henüz. Birebir aynısı verilecek imarın. Ekstra gelir yok. Güneş enerjisi zorunlu olursa yeni sağlam alt yapı sorunu çözülmüş binalar olur.

- Mütekabiliyet Kanunu çıktı. Yakında satışlar başlayacak, Bakanlar Kurulu ülkeleri belirleyecek v.s...

Bu kanun uygulamaya başlandığında konut fiyatları artar. Bu ülkelerin zengin insanları gelecek. Arap dünyası çok ilgileniyor. Yüzde 10 satışlarımız artar diye düşünüyorum.

- Yurtdışında proje yapmayı düşünüyor musunuz?

Başbakanla gezilere o amaçlarla götürüldük. Gerçekten de Türk mimarları harikalar yarattılar yurtdışında. Türk iş dünyası çok güzel projeler yaptı. Biz henüz düşünmüyoruz Biz tapuda İstanbul olan projelere sıcak bakıyoruz.

Koç Üniversitesi projenin tamamını kiralamak istiyor

- Panavia, İstinye’deki lüks konut fiyatlarınız nasıl?

6 bin lira civarında. Ayrıca Koç Üniversitesi’ne yakın Panaroma 111 projemiz var. 100 dairelik bir proje. Çoğu 1+1. Koç Üniversitesi bunun tamamını kiralamak istiyor.

- Yurt sorunu var değil mi?

Koç Üniversitesi’nde 5 bin öğrenci var. Öğrenciler için 1000 kişilik yurt var. Yetersiz kalıyor yurtlar. Ayrıca İstanbul’da yaşayıp orada kalmak isteyenler de var. Koç Üniversitesi hızla büyüyor. Yeni bölümleri var.

- Sarıyer’de bir üniversite projesi daha olacak...

Bir üniversite daha gündemde. İmar çok zor Sarıyer’de. Ormanlar var. Bunların korunması lazım. Bizim yine Koç Üniversitesi’ne yakın bir projemiz daha var. Panaroma Park diye bir proje. Panaroma Park 2013’te başlayacak. Panaroma Park’ta mimar Ömer Çamoğlu’yla çalıştık. Bölgede yapılmış en iyi proje olacak. Oradan da metroya sürekli shuttle koyduk. İstinye Park’tan 15 dakika uzaklıkta. Orman havası içinde şahane bir bölge.

3’üncü köprüde çevreciler haklı doku bozukluğu olacak

- 3’üncü köprü o bölgedeki fiyatları ne kadar yükseltti? İstanbul’un nefes almasını sağlayacak alan da konutlara kurban gidecek. Siz bölgede projeler yapan biri olarak ne düşünüyorsunuz?

Doku bozukluğu olacak çevreciler bu konuda haklı. Ama İstanbul’da trafik çilesi de korkunç. Şehrin genişlemesi şart oldu. 3’üncü köprü olmadan olmayacak. 2’inci köprü tadilatta, neredeyse hayat felç. 3’üncü köprüde raylı geçiş olacak. Bu da ilk kez uygulanacak.

- Konut fiyatları da arttı değil mi?

Dediğiniz gibi oradaki konut fiyatları şimdiden artmaya başladı. Birebir dolar bazında artış olacak gibi de görünüyor. Geleceğin arkasındaki gerçek bu.

- İstanbul’da son dönemde konut fiyatları arttı. Bir de “Bu balon sönecek” diyenler var. Bu artış devam eder mi? Hangi bölgelere ilgi yüksek?

Doğru yerde doğru proje kaliteli işçilik iyi sonuç alıyor. Değer artışı olacak. Balon olduğuna katılmam mümkün değil.

- Zorlu Center rekor fiyatlara ulaştı....

Zorlu Center’in yakınındaki Çiftçiler Holding’in projesi de topraktan metrekaresi 8 bin dolara başladı. Şimdi metrekare fiyatı 10 bin dolara çıktı. Artık AB standartlarında iş yapılıyor. Başka İstanbul yok. İstanbul’daki cazibe artıyor. Bence çıkış bir süre daha devam eder.

HOBİM BAHÇE SEBZE VE MEYVE YETİŞTİRİYORUM

- Kendinize nasıl zaman ayırıyorsunuz?

Hobim bahçe. Domates, salatalık, biber, kayısı, kiraz yetiştiriyorum. Sulama, budama, gübreleme hepsini ben yaparım. Çok seviyorum bahçemde zaman geçirmeyi. Kafamdaki her şey akıp gidiyor. Ben olumlu düşünen biriyim.

- Stresli değilsiniz...

Hayır. Ben sevgiyle, affetmekle her şeyin çözüleceğine inanıyorum.

- Başka hobiniz var mı?

Çok seyahat ediyorum. Son Kazakistan’a gittim iş nedeniyle. Oğlum Arizona’da okuyor, onun yanına gidiyorum. Oğlum psikoloji eğitimi alıyor. İyi niyetli, dürüst bir çocuk. Masterını da hukuk üzerine yapmayı planlıyor.

DİĞER YENİ YAZILAR