Çocuk gözüyle Türkiye’nin kültürel mirası

Haberin Devamı

Şu dünyada çocukların hayallerini gerçekleştirmelerine olanak tanımaktan daha büyük mutluluk veren ne olabilir? diye düşündüm dün. Malum gündem fena. Türkiye’de şu günlerde iyi bir şeyler duymak, umutlanmak ne kadar zor... Japonya’daki depremle ilgili haberleri dinleyerek gittiğim Sofa Otel’de Darüşşafakalı öğrencilerle ve Mardin’den gelen öğrencileri görünce dünyam değişti!

Sofa Otel’in terasında cıvıl cıvıl renklerle, parlayan gözlerle karşılaştım.

P&G Türkiye ile Darüşşafaka Cemiyeti’nin işbirliğiyle gerçekleştirilen ‘Hayalden Gerçeğe’ projesi kapsamında Darüşşafakalı öğrenciler Türkiye’nin farklı köşelerinde çektikleri fotoğrafları ‘Geleceğe Miras’ sergisinde bizlerle buluşturdular.

P&G CEO’su Saffet Karpat, Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Yıldırım ve Başkanvekili Beşir Özmen sergi açılışından önce bizlere hem projelerini anlattılar hem de duydukları heyecanı bizle paylaştılar.

Aslına bakarsanız bu fotoğraf sergisi yapılan farklı projelerin bir ayağı. Bir süredir Darüşşafaka yönetimi öğrencilerinin yaratıcılıkları geliştirmeleri için farklı projeler üretiyor. Örneğin bunlardan biri Planetaryum... Bugüne kadar 5 bin çocuğun ziyaret ettiği Planetaryum’dan sonra P&G ve Darüşşafaka, çocukların hayallerini fotoğraf kareleriyle gerçekleştirmelerini sağlamak için Darüşşafakalı öğrencilerle Mardin, Hasankeyf, Amasra ve Safranbolu’daki çocukları buluşturdu. Fotograf sanatçısı Ömer Serkan Bakır’dan dersler alan öğrenciler gezilere çıktılar. Gittikleri yerlerdeki arkadaşlarıyla fotoğraf makinelerini paylaştılar, onlara fotoğraf çekmeyi öğrettiler. Saffet Karpat gerçekleştirdikleri seyahatlerden birini, “Midyat’ta Hasankeyf’e gitmemiş çocuklar vardı. Bu çocuklar arkadaşlarıyla birlikte kendi bölgelerinde hiç görmedikleri bir yere gidip fotoğraf çektiler. Bu çocukların bir kısmı hayatlarında ilk kez İstanbul’a geldi” diye anlattı.

Zekeriya Yıldırım, öğrencilerin yaratıcılıkları geliştirmek için çıktıkları yoldan örnekler verirken, “Fotoğraf çekmeyi başaran çocuklar, özgüven sahibi oluyor, başarmanın tadına varıyor ve derslerinde de başarmak için çabalıyor” dedi.

Bu öğrenciler arasında yarışmalara katılanlar ve dereceler alanlar var. İstanbul’a gelen 48 öğrenci 12-14 yaş grubunda. Çoğu ilk kez ailelerinden ayrılıyor. Kız-erkek öğrenci oranı yüzde 50-50. Hayalden Gerçeğe projesi umarım çok daha fazla öğrenciye ulaşır.

Sanırım hatırlatmakta yarar var... Zekeriya Yıldırım, Saffet Karpat ve Beşir Özmen, Darüşşafaka Eğitim Kurumları’nda okudular, başardılar..

***


Şirketlerin önceliği sürdürülebilir olmak

BU güzel proje için buluşmamızda farklı konularda da sohbet etme olanağı bulduk. İlgimi çeken birkaç noktayı paylaşmak isterim.

- Beşir Özmen, dünya nüfusunun yarısının bildiğimiz anlamda bir ev sahibi olmasının mümkün olmadığını, bu yüzden de maliyeti 300 dolar olacak ev projeleri üzerinde çalışıldığını anlattı...

- Saffet Karpat ise Çin’den örnekler verirken, ‘Çin nüfusu Batı gibi tüketse kaynakların buna yetmesi mümkün değil. Doğu’daki gelişmeler ve yapısal farklılıklar Batı’yı da etkiliyor. Batı daha verimli hale geliyor. Örneğin ilk kez Japonya’da konsantre deterjanlar kullanıldı. Çünkü orada bir malzemenin kapladığı yer çok önemli. Şimdi her yerde kullanılıyor. Ve artık şirketler için öncelik sürdürülebilir olmak. P&G 2025 yılına kadar tüm fabrikalarını yenilenebilir enerji kullanan hale getirecek.’

DİĞER YENİ YAZILAR