Sabancı: Kadınlar ilk hedefiniz 12 Haziran seçimleri olmalı!

Haberin Devamı

TÜSİAD’IN kuruluşunun 40’ıncı yıl etkinlikleri ‘Çalışma Hayatında Kadın’ konferansıyla başladı.
TÜSİAD’ın ilk kadın üyesi olan Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, TÜSİAD’ın 69 kadın üyesinin olduğunu, bunun da yüzde 12’ye denk geldiğini belirterek, “Nerede yüzde 88?” diye başladığı konuşmasında kadınlara öncelikli hedef olarak 12 Haziran seçimlerini gösterdi. TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner Türkiye’nin 21. yüzyılda kadın-erkek eşitsizliği tablosuyla yoluna devam edemeyeceğini söyledi.

Dünya ekonomisinde 16’ncı sırada yer alan Türkiye, kadın-erkek eşitliği sıralamasında 134 ülke arasında 126’ncı sırada. Türkiye son 10 yılda hızla büyüdü. Ortalama büyüme hızı yüzde 5. GSMH’da yüzde 50 artış sağlandı, enflasyon 10 kat azaldı ama tüm bunlar Türkiye’deki kadınları eğitimde, sağlıkta, siyasette ve iş dünyasında farklı bir konuma taşımadı. Erkeklerle eşit bireyler yapmadı. 134 ülke arasında kadın-erkek eşitliğinde oturduğumuz sıra belli 126. Bizden sonra gelen ülkeler Fas, Benin, Suudi Arabistan, Mali, Pakistan...

Bu bilgileri buraya TÜSİAD Kadın Erkek Eşitliği Grubu Başkanı Nur Ger’in konuşmasından taşıdım. Dün Çırağan Sarayı’nda TÜSİAD 40’ıncı yıl etkinliklerine Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Aliye Kavaf’ın da katıldığı ‘Çalışma Hayatında Kadın’ konferansıyla başladı. Toplantıdaki konuşmacılar aslına bakarsanız ‘karanlık bir tablo’nun verilerini, yani gerçekleri paylaştı. Çalışan kadın sayısı az, kadın siyasetçi sayısı az ve hepimiz biliyoruz ki kadınlarını geliştiremeyen bir toplumun gelişmesi de mümkün değil.

TÜSİAD’ın Kadın-Erkek Eşitliği Çalışma Grubu tarafından hazırlanan bir filmde konferansta gösterildi. Öncelikle filmin etkileyici olduğunu söylemeliyim. Film, farklı sektörlerde çalışan kadınlar sorunlarını çarpıcı cümlelerle özetlerken, iş dünyasının ‘erkek’ temsilcileri de kadınların çalışma hayatına katılımıyla ilgili umutlandırıcı mesajlar verdi.

UMUT VEREN MESAJLAR

Birkaç örneği burada sıralamak isterim:

Ahmet Nazif Zorlu: Nüfusun yarısını oluşturan kadınların çalışma hayatında katılımının önündeki engelleri kaldıran bir ülkede, hem tek tek fertler olarak hem de toplum olarak çok daha güçlenir ve daha hızlı gelişiriz.

Ali Sabancı: Kadın girişimciliğini artırırsak daha da ivme kazanırız. Sormamız gereken bir nokta var. 36 milyonluk bir ülkede mi yaşamak istiyorsun, sadece erkeklerin egemen olduğu...Veyahut 72 milyonluk bir ülkede mi? Özgüvenli kadınların yetiştiği 72 milyonluk bir ülkede yaşamak istiyorum.

Hüsnü Özyeğin: Büyük şirketlerde tepe noktalarda kadın yönetici sayısı artıyor. Bu iyi bir gelişme olsa da yeterli değil. Bir şirket yalnızca erkeklerin bakış açılarıyla alınan kararlarla ne kadar başarılı olabilir? Şirket üst kademe yönetimlerinde daha çok kadın olması özellikle de çocuğu olan kadınların olması desteklenmeli.

Ethem Sancak: İster adına kota, ister pozitif ayrımcılık deyin kadınların yönetime katılmasını özel olarak desteklemeliyiz.

Hikmet Çetin’den Kenan İmirzalıoğlu’na ev hizmetlisi Bedriye Taşkın’dan DİSK Başkanı Süleyman Çelebi’ye kadar farklı isimlerin verdiği mesajlar umarım çok daha farklı platformlarda çok daha fazla kişiyle buluşur.

LİG ATLAMAK ZORUNDAYIZ

TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner de konuşmasında Türkiye’nin 21. yüzyılda kadın-erkek eşitsizliği tablosuyla yoluna devam edemeyeceğini söyledi.

Boyner, şöyle konuştu: “2023 yılında dünyanın en büyük 10. ekonomisi olmayı hedefleyen Türkiye, kadınlarını kazanmadan bunu başaramaz. Dünya insani gelişmişlik endeksinde 83. sıradaki yerimizden lig atlamak zorundayız. Bunun için de toplumun yarısını oluşturan kadınları karar mekanizmalarında etkin, toplam katma değerin eş paydaşı haline getirecek fırsatları yaratabilmemiz gerekiyor. Buna kadının toplumdaki rolüne bakış açımızdan başlamamız lazım. Bu bakış, kadınların ailedeki rolünü gözardı etmemekle birlikte, onları başarılı erkeklerin arkasında, hep gizli kahraman kalmaya mahkum olmaktan kesinlikle çıkartmak zorundadır.”

RİSK ALAN ERKEKLER FELAKETE YOL AÇABİLİYOR

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı da konuşmacılardandı. Dünyadaki en güçlü 5 kadından biri olan Güler Sabancı 33 yıllık deneyimlerini dinleyicilerle paylaştı.

TÜSİAD’ın 69 kadın üyesi olduğunu, bunun da yüzde 12 oranına denk düştüğünü aktaran Sabancı, sözlerine de, “Nerede yüzde 88?” diye sorarak başladı. TÜSİAD’ın ilk kadın üyesi olan Sabancı, öncelikle hedef olarak da kadınlara 12 Haziran’daki seçimleri gösterdi.
Sabancı, kadınların iş yaşamına getirdikleri farklılıkları da şu sözlerle anlattı: ‘’En son yaşadığımız kriz de göstermiştir ki erkeklerin risk alma veya ölesiye rekabet gibi özellikleri felakete yol açabilir. Örnek Lehman Brothers... Finansal krizden önce de birçok başarılı şirket, ataerkil hiyerarşilerin yerine, işbirliği ve network kurma gibi global dünyanın gerektirdiği yönetim biçimlerine önem vermeye başlamıştı. Bu gibi özelliklerde kadınlar doğuştan avantajlıdır. Çünkü, daha çok kadınlara ait olduğu düşünülen yüksek risk almama ve empati gibi özellikler, krizleri önlemede etkili olur. Kadınların daha az risk alan, daha hassas, empati duyabilen doğaları, çalışanları anlamanın, müşteriyi anlamanın olmazsa olmazlarıdır. Ama risk almama demek, gelişime, tamamen kapalı olmak anlamına da gelmez. Kadınlar acele etmez. Düşünürler, sorarlar, danışırlar, ondan sonra harekete geçerler. Daha az agresiftirler ama daha çok işbirlikçidirler. Daha az rekabetçidirler, ama ortaklığa daha çok önem verirler. Daha az güç odaklı, ama daha çok grup çalışmasına yakındırlar.”

GÜLER SABANCI’DAN KADINLARA 3 NASİHAT

1. Pes etmeyin. Yılmak yok. İş hayatı zordur, kadınlar için daha da zordur. Çalışın ve sabredin. Yerinizde sıkı durun.

2. İnsanlara uzanın. Yardım isteyin. Akıl isteyin. Danışın. Soru sorun..

3. En zor şartlarda bile, zorlansanız da, sıkılsanız da, dişlerinizi sıkıp, gülümsemeye devam edin.



Toplantının girişinde Sosyalist Feminist Kolektif Grubu üyesi kadınla Çırağan Sarayı önünde protesto gösterisi yaptı. Ümit Boyner, pankartları taşıyan kadınları toplantıya davet ettiğini ancak kadınların gelmediğini, daha sonrasında birlikte toplantı önerdiğini söyledi.

DİĞER YENİ YAZILAR