Garanti Bankası 2010-2011 döneminde 20 bin öğretmene eğitim vermiş olacak

Haberin Devamı

Geçenlerde CHP İstanbul İl Başkanı Berhan Şimşek’le sohbet ederken, Berhan Şimşek ilkokul öğretmenin adını soyadını verip ondan öğrendiği bazı değerleri sıraladı. Ortaokul, lise hayatımıza onlarca öğretmen giriyor, ama bazıları hafızalarımızdan hiç silinmiyor. Ve çoğumuz ilkokul öğretmenimizi hayatımız boyunca hiç unutmuyoruz. Röportaj yaparken sıkça buna benzer sözleri duyuyorum. Başarılı bir işadamı hayatının öğretmenin yönlendirmesiyle nasıl değiştiğini, Türkiye’nin farklı coğrafyalarında yetişmiş kişiler öğretmenleri sayesinde aldıkları burslarla hayatlarındaki değişimi anlatıyorlar.



Bir insan bir hayatı değiştirebiliyor...

Ve bir çocuğun eğitim hayatında karşılaştığı ilk öğretmeni çok önemli... Ne yazık ki Türkiye’nin eğitim karnesi zayıf. Eğitimde fırsat eşitliği sorunu büyük. Kız-erkek çocuk ayrımı hala var... Eğitim kalitesi düşük...Öğretmenlerin maaşları çok yetersiz. Bir öğretmenin kendisine yatırım yapacak maddi gücü yok. Türkiye’deki eğitim sorunu yalnızca öğrencilere burs verilerek ve okul yaptırılarak da çözülecek gibi değil.

Eğitim alanında yapılacak çok şey var. İşte bunlardan birini dinleyip Türkiye’de güzel şeyler de oluyor diye düşündüm. Aslına bakarsanız bir süredir bu projeyi uzaktan takip ediyordum, yazma fırsatı bulamamıştım. Garanti Bankası Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) işbirliğiyle 2007 yılından bu yana Öğretmenin Sınırı Yok adıyla bir proje yürütüyor. Türkiye’nin farklı okullarından öğretmenlere eğitimi veriliyor.

Hedef 5 yılda 100 bin öğretmenin eğitimini sağlamak.

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, “Neden öğretmenlerle ilgili bir projeye odaklandınız?” sorusuna yanıt verirken, “Hem eğitimin yaşı yok“ diyor, hem de çocuklarımızı emanet ettiğimiz öğretmenlerin de yenilenmeye, gelişime ihtiyaç duyduklarını anlatıyor. Geçenlerde Bilgi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Rıfat Sarıcaoğlu’yla sohbet ederken de bu konu gündeme gelmişti. “Son 15 yılda her şey hızla değişti. Öğrencilerle her gün karşı karşıya kalan bir hocanın da kendini sürekli yenilemesi gerekiyor. Facebook bilmeyen bir üniversite hocası olabilir mi?” demişti Sarıcaoğlu.

Aynı şey aslına bakarsanız öğretim hayatının her kademesi için geçerli. Zaman değişti, çocuklar değişti. Öğretim sistemleri de değişti.

Nafiz Karadere, “Öğretmenin Sınırı Yok” projesinde ABD’nin eğitim alanında uzmanlaşmış PLS şirketiyle işbirliği yapıp, onların eğitim tekniklerini kullanmaya karar verdiklerini anlatıyor.

İlk adımda yapılan da öğretmenlere kişisel gelişim eğitimi vermek.

Garanti Bankası bu projeye başladıktan bir yıl sonra da Öğretmen Akademisi Vakfı’nı kurdu. Vakfın başına Kayhan Karlı geldi. Eğitim gönüllüsü İbrahim Betil de projeye destek verenlerden.

Garanti Bankası bu projeyle ilgili bilgileri MEB aracılığıyla tüm okullara gönderdi. Garanti Bankası bu proje için özel bir eğitim kadrosu kurdu. Bu kadro okullara giderek 2.5 gün süren eğitim çalışmaları yapıyor. İletişim Becerileri dersi, sınıf yönetimi (Takım oluşturma, kural koyma, uygulama), Ölçme ve Değerlendirme dersleri veriliyor.

Son rakamlarla 44 ilde 368 okulda 13 bin öğretmen bu eğitimden yararlandı. Eylül’de proje yeniden başlayacak. 10 yeni ile gidecek olan Garanti Bankası’nın eğitim kadrosu ve 2011 yılında 20 bin öğretmene ulaşılacak.

DİĞER YENİ YAZILAR