THY hamam tasında mendil, ince bellide çay ikram edecek

Haberin Devamı

Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu’yla bundan 15 gün kadar önce Bologna’ya uçtuk. THY’nin ilk Bologna seferi yapılıyordu. Dönüş yolculuğunda Topçu’yla THY’nin hizmet kalitesi üzerine sohbet ederken, İslim Kebabı da afiyetle yedik. THY’nin yemek seçenekleri arasında İslim Kebap da var, levrek de... Benim favorim İslim Kebap ve İmam Bayıldı.

THY yemek kalitesinde bir devrim yaptı. Bunu sık uçan herkes görüyor. Bizim de yemek servisi ve kalitesinde beklentimizi yükselttiler, yurtdışına başka havayollarıyla uçtuğunuzda aradaki farkı net olarak görüyorsunuz. Zaten Topçu da bu konuda iddialı, “Avrupa’nın en iyisi biziz” diyor. Bologna seferinde bize, “Dönüşte kadın gazetecilerle Do&Co’yu ziyaret edelim, size yemeklerin nasıl hazırlandığını gösterelim” dedi.

2 milyon $ yatırım

Ve Do&Co tesislerinde buluştuk. Neredeyse her gazeteden bir kadın yazar vardı. Mutfağa girmeden önce tesisi gezdik, hosteslerin nasıl eğitim aldığını izledik, bir uçan aşçıyla tanıştık.

Öncelikle Do&Co’yla başlayalım. 2007 yılında THY Viyana merkezli Do&Co Restaurant&Catering ile yüzde 50 ortaklıkla bir şirket kurdu. Do&Co’nun işe katılmasıyla birlikte de değişim başladı. Do&Co’nun sahibi Atilla Doğudan ve THY Yönetim Kurulu üyesi, Turkcell’in eski CEO’su Muzaffer Akpınar da bu buluşmada bizleydi.

Do&Co’nun tesisi çok şık, parlak, sakin, çok modern bir yer. Otoban Mimarlık yapmış. Atilla Doğudan tesise 2 milyon dolarlık yatırım yapıldığını söyledi. Biz ilk olarak ikramın sunumuyla ilgili yapılan ve yapılacak olan değişiklikleri Atilla Doğudan ve Hamdi Topçu’dan dinledik.

Örneğin şu anda bazı seferlerde ince belli çay bardağıyla çay servisi deneniyormuş. Bunun için Paşabahçe’ye özel boyutlarda çay bardağı yaptırılmış. Bir hamam tasının içinde ıslak mendil servisi yakında başlayabilir. Business class yolcuları için düşünülmüş bu hizmet. Ayrıca ‘kahveci güzeli’ adını verdikleri bir sunum da var. Saplı çay tepsisi kullanılıyor bunda da. Daha hafif servis tabakları deneniyor. Ayrıca şu anda kullanılanlardan 6-7 kilo daha hafif olan servis arabaları da üretilmiş.

Buradan sonra kabin ekibinin eğitim aldığı bölümlere geçiyoruz. Hamdi Topçu, ‘Burası yalnızca bizde var’ diye başlıyor anlatmaya, 3 ayrı uçak tipinde eğitim veriliyor kabin görevlilerine. Çakma pistte yürüyor, uçaklara tek tek biniyoruz.

Bir uçakta ‘uçan aşçı’ var. Avusturyalı. Topçu, “200 uçan aşçı yetiştireceğiz, bu aşçılar kişiye özel servis yapacak” diyor. O küçücük mutfakta o yemekler nasıl hazırlanır, bizim aklımız almıyor.

Do&Co’nun tesisinde Hamdi Topçu’nun etrafını kadın gazeteciler olarak sarıyor, bir yandan leziz yemekleri yiyor, bir yandan da sohbet ediyoruz. Malum, THY atakta, hızla büyüyor, yenilikler yapıyor. Ama bir de aması var... Rötarlar...

Rötarların azaldığını söylüyor Topçu ama o anda herkes son yaşadığı tecrübeleri anlatmaya başlıyor. Masada rötarsız uçan yok. Ve Topçu anlatmaya başlıyor: “Pist yenileniyor. Temmuz’da açılacak. Ama rötarların tek sorumlusu biz değiliz. Pist kapatıldığı için 42 iç hat uçuşunu Sabiha Gökçen’e aldık. Bu arada özel uçuşları, kargo ve charter seferlerini durdurduk. DHMİ ile TAV’la ortak bir çalışma yürütüyoruz. Rötarları azaltmaya odaklandık” diyor.

Gurbetçiyi taşıyacak

Topçu, yabancı yolcu sayısının arttığına işaret ediyor. Eskiden daha çok yurtdışında yaşayan Türkler’i taşırken, şimdi yabancı yolcuları taşıdıklarını, Türkler’in daha çok charter seferlerini tercih ettiklerini anlatıyor. Kopenhag’ta yabancı yolcu oranı yüzde 80’e yaklaşmış.

“Türkler’e pahalı mı geliyorsunuz?” diye soruyoruz. Topçu, yakında başlayacak bir hizmeti de anlatıyor. Anadolu Jet Ankara’dan gece uçuşları yapacak. İstanbul’a uğramadan, Avrupa’dan Ankara’ya yolcu getirilecek.

Hamdi Topçu, gurbetçilerin büyük çoğunluğunun Ankara ve ötesinden geldiğini, bu hizmetin çok ilgi görmesini beklediklerini söylüyor. Uçuşlar Nisan ayında başlayacak.

Bu arada yoğunluk arttığı için uçakların bakımını da kabin ekinin ve pilotların çalışma sürelerini de soruyoruz. Topçu, “Bakım ihmal edilemez. Sivil Havacılık denetimleri yapıyor. En genç uçak filosu bizde, hepsi yeni jenerasyon uçaklar. Dünyada pilotlar yılda 5 bin saat uçuyor, bizde 4 bin 500 saat” diyor. Bu arada eskiden THY neredeyse pilotlarının yüzde 100’ünü Hava Kuvvetleri’nden sağlardı. Şu anda bu oran yüzde 7’ye inmiş. THY’nin 650 pilotunun 140’ı yabancı ve yabancı pilotların sayısı Haziran’da 300’e çıkacak.


***



THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, Yönetim Kurulu Üyesi Muzaffer Akpınar ve Do&Co’nun sahibi Atilla Doğudan ile Do&Co’nun tesislerini ziyaret edip yemeklerin nasıl hazırlandığını inceledik...


***



Müşteri memnuniyeti yüzde 98’e çıktı

Do&Co’nun mutfağına giriyoruz. Somon köftesinin içine şarj aleti gibi bir şey sokulmuş, ‘Bu ne?’ diye soruyorum, ‘Burada her şey denetleniyor, ısısı kontrol altında tutuluyor, ölçümler yapılıyor’ diyor Atilla Doğudan.

Atilla Doğudan bu işle doğmuş biri. İşini çok seviyor. Çok çalışkan. Avusturya’da da tanınan biri. Avusturya’daki Demel zincirinin de sahibi. Do&Co’nun mutfağında her gün 80 bin yolcu için yemek üretiliyor. İnanın kırmızı biberler bile hazır değil, orada közleniyor ve kabukları ayıklanıyor.

Doğudan, “Mönü sık sık değişiyor, taze ürünler kullanıyoruz” diye konuşuyor.

“Neden uçarken çok yenir?” diye soruyorum, “Zaman geçirmek, eğlenmek için. Bu yüzden de sunum ve servis çok önemli. Biz göreve geldiğimizde müşteri memnuniyeti yüzde 40’lar civarındaydı, Nielsen’in araştırmasına göre şu anda yüzde 98” bilgisini veriyor.

Bu ay Do&Co bugüne kadar TAV’ın şirketi BTA’nın ikram verdiği CIP Salonu’nda da ikram vermeye başlayacak. Doğudan’ın ismini bundan sonra daha fazla duyacağız. Çünkü şu anda restorasyonları süren Hatice Sultan ve Fehime Sultan yalıları da Do&Co’nun.

Bu yalıları dünyaca ünlü İngiliz mimar David Chipperfield’in yaptığını Doğudan’dan öğreniyoruz.

DİĞER YENİ YAZILAR