Vehbi Koç Ödülü’nü beynin sırlarını çözen Prof. Turgay Dalkara aldı

Haberin Devamı

Vehbi Koç Ödülü bu yıl beyin iskemisi, beynin damarlanması, kanlanması, oksijenlenmesi gibi konularda uzman olan Prof. Turgay Dalkara’ya verildi. 100 bin dolarlık ödülü Dalkara’ya Vehbi Koç Vakfı Başkanı Semahat Arsel verdi. Mustafa Koç, sosyal sorumluluk bilinciyle yola çıkan, ülke genelinde hizmet veren kişi, kurum ve kuruluşları tanıtıp ödüllendirmeyi amaçladıklarını söyledi.

Koç Holding’in kurucusu Vehbi Koç’un dün 14’üncü ölüm yıldönümüydü. Önceki akşam da Vehbi Koç Vakfı’nca (VKV) 2002 yılından bu yana verilen Vehbi Koç Ödülü sahibini buldu. Bu yıl ödülü sağlık alanında yaptığı çalışmalarla büyük başarı sağlayan Prof Dr. Turgay Dalkara aldı. Dalkara’nın hayatından, çalışmalarından kesit sunan film gösteriminin de yapıldığı ödül törenine kısa bir süre önce deniz kazası geçiren Koç Holding Başkanı Mustafa Koç da katıldı. Konuşmalara geçmeden önceki yıllarda ödül alan isimler hatırlatıldı. Geçen yıl eğitim alanında verilen ödülü rahmetli Prof. Dr. Türkan Saylan almıştı. Saylan salondan büyük alkış aldı. Törende konuşan Mustafa Koç, VKV’nin sağlık, eğitim ve kültür projeleriyle Türkiye’nin sosyal yapısının ve demokrasinin gelişmesine katkı sağladığını anlattı.

Koç: Gurur duyuyoruz

2009 yılında Koç Grubu’nun bu çabalarının dünyada hayırseverliğin nobeli olarak anılan Carnegie Hayırseverlik Madalyası’nı Koç Ailesi’ne kazandırdığını hatırlatan Koç, “Bu önemli ödülü ülkemize getiren ilk kurum olmaktan büyük bir onur duyduk. Aldığımız ödül, bizleri bundan sonra yapacağımız çalışmalar için daha da teşvik etti. Bugün bizi biraraya getiren Vehbi Koç Ödülleri fikrini, rahmetli Vehbi Koç sağlığında oluşturmuş ve vakfımızın bu konuda çalışmasını istemişti. Biz de 2002’de başlattığımız ödüllerle, onun vasiyetini yerine getirmiş olmaktan büyük gurur duyuyoruz“ dedi. Ödülün sahibini Vehbi Koç Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Semahat Arsel açıkladı. Ödülün Seçici Kurul Başkanı Prof. Dr. Yücel Kanpolat, ödülün Prof. Dr. Dalkara’ya veriliş nedenini de şöyle açıkladı: ”Prof. Dr. Dalkara Hacettepe Üniversitesi mezunu. Aynı kurumda nörolojide uzmanlık ve farmakolojide doktora eğitimlerini tamamladı. Halen burada Tıp Fakültesi Nörolojik Bilimler Enstitü Müdürü. 1987’de TÜBİTAK teşvik ödülü, 1990’da Eczacıbaşı Tıp Ödülü kazanmış bir bilim adamı. 2000 yılından bu yana Türkiye Bilimler Akademisi’nin asli üyesi. 1982-1984 arasında Montreal Nöroloji Enstitüsü’nde çalışmalar yaptı. Harvard Tıp Fakültesi Massachussets General Hospital Nöroloji Bölümü’nde beyin üzerine araştırmalara katıldı. Bu hastanede nörolojide misafir profesör ve farmakolog olarak çalışıyor. Beyin iskemisi, beynin damarlanması, kanlanması ve oksijenlenmesi konusunda uluslararası uzman.”

TEV Müdürü duygulandırdı

Törende Türk Eğitim Vakfı (TEV) Genel Müdürü Turgut Bozkurt da konuştu. Bozkurt, aynı zamanda bir TEV bursiyeri. Okuma yazma bilmeyen bir annenin oğlu. Abisi 10, o 3 yaşındayken babası hayatını kaybetmiş. TEV bursuyla hayatı değişmiş. Ve şu anda TEV’in başında. Bozkurt, TEV’in 2009-2010 döneminde 8 bin 500 gence burs verdiğini, toplamda 180 bin bursa ulaşıldığını, 1.250 gencin TEV bursuyla yüksek lisans için yurtdışına gittiğini anlattı.

Ne yazık ki hâlâ bilime destek konusunda tereddütlüyüz

PROF. Dr. Dalkara, törende duygusal bir konuşma yaptı. Kendisini ödüle layık görenlere, eşine, ekibine teşekkür etti. “Birlikte çalıştığım genç arkadaşların çoğu annelik yaşlarında kadınlar. Laboratuvarda çalışırken aynı zamanda annelik gibi kutsal bir görevi yerine getirdiler” diyen Dalkara, şöyle devam etti: “Geçenlerde torunum Ozan yumruklarını sıkarak uyuyordu. Elimi onun yumruğuna koydum, bundan daha güzel bir duygu olamaz. Ne yapıyorsak gençler için yapıyoruz. Türkiye’de sağlık alanında çok başarılı hizmetlere imza atacak gençler var. Ama ne yazık ki hâlâ bilime destek konusunda tereddütlüyüz. Bilimin nasıl destekleneceğini de bilmiyoruz.“

Koltuk değneğiyle geldi Türkan Saylan’ı andı

GEÇTİĞİMİZ günlerde tekne kazası geçiren Mustafa Koç, ödül törenine koltuk değneğiyle geldi. Vehbi Koç Ödülleri ile sosyal sorumluluk bilinciyle yola çıkan, ülke genelinde hizmetler veren kişileri, kurum ve kuruluşları tanıtmayı ve ödüllendirmeyi amaçladıklarını anlatan Koç, “Ödülümüzü her yıl eğitim, kültür, sağlık alanında sırasıyla veriyoruz. Ödülümüzü geçen yıl rahmetli Prof. Dr. Türkan Saylan almış ve bizlerle burada beraber olmuştu. Onu saygıyla ve rahmetle anıyoruz” dedi. Bu yılki ödülün, sağlık alanında verildiğini belirten Mustafa Koç, “Vehbi Koç Vakfı aracılığıyla sağlıklı bir toplum için birçok projeyi yürüttük ve halen yürütmekteyiz. Kurmuş olduğumuz hastane ve merkezlerde binlerce hasta tedavi ediliyor, eğitimler ve araştırmalar gerçekleştiriliyor. Koç Üniversitesi kapsamında tıp fakültesi kurma çalışmalarımız da devam ediyor” diye konuştu.

Ödül törenine Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, Ali Koç ve Ömer Koç ile aralarında Güler Sabancı, Bülent Eczacıbaşı, Erkut Yücaoğlu, İnan Kıraç, İstanbul Valisi Muammer Güler ve eşi Neval Güler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan, TDH Başkanı Mustafa Sarıgül, Erol Evgin ve eşinin de olduğu çok sayıda davetli katıldı.

DİĞER YENİ YAZILAR