Mahalle baskısı ile 17 bin noktada içki satışı bitti

Haberin Devamı

SON 4 yılda bira satış noktası sayısının 17 bin adet azaldığını açıklayan Efes Pilsen Genel Müdürü, nedenleri şöyle sıraladı:


* Satış noktaları ruhsat almakta, ruhsat yenilemekte zorlanıyor.

* Bira satış noktası açmaya niyetli olan insanlar kiralık yer bulamıyor, bira satmak isteyenler ’mahalle baskısı’ yaşıyor.

* Türkiye’de biranın satış fiyatının yüzde 52’si vergiye gidiyor.

Efes Türkiye Genel Müdürü Tuğrul Ağırbaş, Türkiye’deki hedeflerinin pazarı büyütmek olduğunu belirterek, son 4 yılda 17 bin satış noktasının kapandığını ya da bira satışından vazgeçtiğini söyledi.

Efes Rusya’da 9 yıl başarılı çalışmalar yaptıktan sonra, Türkiye’ye dönerek Ocak ayında Efes Türkiye Genel Müdürü olan Tuğrul Ağırbaş, Efes Pilsen’in 17 ilde yürüttüğü ’Gelecek Turizmde’ projesi için Şanlıurfa’daki sertifika törenine katıldı. Urfa’da Tuğrul Ağırbaş’la sektörü konuşma fırsatı bulduk.

% 52’si ÖTV ve KDV

Gelelim Ağırbaş’la sohbete... Tuğrul Ağırbaş, Efes’in Rusya’daki başarılı operasyonlarının da mimarı. Rusya ve Türkiye’yi şöyle karşılaştırıyor: “Türkiye’de 2010 yılı zor bir yıl olacak. 2009’da birada yüzde 45’lik ÖTV artışı oldu. Biranın raf fiyatının yüzde 52’si ÖTV ve KDV. 2010’da Türkiye’de büyük yatırım düşünmüyoruz. Yurtdışındaki fırsatları değerlendirmeyi planlıyoruz.”

2009’da Avrupa’da Efes 5’inci, dünyada 13’üncü en çok satan bira markası. Ağırbaş da altını çizerek söylüyor, “Türkiye bira pazarının bir buçuk katı büyüklüğünde satışımız var yurtdışında.”

Efes’in 5 ülkede 12 fabrikası var. Ağırbaş’ın verdiği bilgilere göre, Efes’in Moldova’da ve Gürcistan’da pazar payı yüzde 70, Kazakistan’da yüzde 40, Rusya’da ise yüzde 10. Türkiye’de de pazar payı yüzde 85. Ancak Türkiye’de kişi başına düşen bira tüketimi bu ülkelerle kıyaslanmayacak kadar düşük. Bu yüzden de Ağırbaş Türkiye’deki hedeflerini anlatırken, ’Hedefimiz tüketiciyi ve satış noktalarını artırmak. Son 4 yılda 17 bin satış noktamız kapandı ya da bira satmaktan vazgeçti’ diyor.

’Neden?’ diye soruyoruz. Ağırbaş, ’Mahalle baskısı’ diyor: “Türkiye’de yeni nokta açmakta ve tüketimi desteklemekte zorlanıyoruz. Hep nasıl daha fazla tüketiciye ulaşabiliriz bunu düşünüyor ve planlıyoruz. 2009’da yüzde 45 zam gördük. Son yıllarda alkol satma eğiliminden uzaklaşma var. Ruhsat almakta ve yenilemekte zorluklar var. Oysa bira satışı bakkallar ve cafeler için çok önemli. Mahalle baskısı var ve bira satmak için kiralık yer bulmakta zorluklar olduğunu biliyoruz.”

Bu arada söze Efes Pazarlama Direktörü Dilek Başarır giriyor ve sokak aralarında açılan küçük marketlerin etkisini anlatıyor. “Bu marketlerde bira satılmıyor. Ancak bu marketlerin açılması bakkalları bitirdi. Dolayısıyla sayı bu yüzden de düştü” diyor.

TÜRKİYE’NİN TURİZM POTANSİYELİ 100 MİLYAR DOLAR

EFES Pilsen’in ’Gelecek Turizmde’ projesinin Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi (BÜYEM) işbirliği ile düzenlenen kursları 2007’den bu yana devam ediyor. Şanlıurfa’da 278 turizm elçisinin sertifika töreninde Tuğrul Ağırbaş, Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan’ın da sık sık söylediği bir sözü hatırlattı. ’Anadolu’dan kazandığını Anadolu ile paylaşmak’ grubumuzun felsefesi, dedi. Ağırbaş, “Turizmi ekonomik sorunların çözümünde önemli çıkış noktası olarak görüyoruz. 2007’den bu yana 17 şehirde gerçekleştirilen Efes Pilsen Turizm Eğitimleri’yle 2 bin kişi sertifika aldı. Turizm yatırımcıları ve uzmanlara göre, 2009 sonu itibarıyla 21 milyar doları aşan turizm geliri elde eden Türkiye’nin gerçek potansiyeli 100 milyar dolardır” diye konuştu.



ALMANYA’DA FABRİKA AÇACAK

EFES Pilsen 66 ülkede satılıyor. Türkiye’de üretilen biranın yüzde 10’unu da yurtdışına satılıyor. İran’da Efes’in alkolsüz biraları satılıyor. Tuğrul Ağırbaş, “Avrupa, Irak, İran, Almanya iyi pazarlarımız. Azerbaycan, Rusya, Kıbrıs, Almanya ve Belarus’ta satış teşkilatımız var. Yurtdışında sadece Türk bakkal ve restoranlarda satılmak gibi bir hedefimiz yok. Bizim lokal marketlerde de zincirlerde de olma çabamız var. Yakında Almanya’da da bir fabrika açacağız” dedi.

DİĞER YENİ YAZILAR