Dünyanın en iyi kanser merkezlerinden M.D. Anderson Amerikan Hastanesi’nde

Haberin Devamı

Geçen hafta Vehbi Koç Vakfı Amerikan Hastanesi’nde M.D. Anderson Radyasyon Onkolojisi Merkezi açılış davetini aldım. Davet Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç’tan geliyordu. Hemen not ettim. M.D Anderson Kanser Merkezi dünyadaki en önemli kanser merkezlerinden biri. Ailemin hayli yoğun kanser geçmişi var. Bu yüzden çok uzun zamandır kanserle ilgili gelişmeleri, bu konuda en iyi olan merkezleri takip etmeye çalışıyorum.

Teksas Üniversitesi’ne bağlı M.D. Anderson Kanser Merkezi Amerika’nın en iyi kanser merkezi olarak seçildi. Dünyanın her ülkesinden M.D. Anderson’a gidip tedavi olanlar var. Türkiye’de bu merkez kanseri büyük bir mücadele vererek yenen Filiz Akın sayesinde duyulmuştu. Filiz Akın Amerika’da bu merkezde tedavi görmüştü. Bir dönem bu merkezde yüzlerce Türk’ün tedavi edildiği haberleri de yapılmıştı. İşte şimdi bu merkez Amerikan Hastanesi’yle birlikte M.D. Anderson Radyasyon Onkolojisi Merkezi’ni açtı.

Yaşam enerjisi veriyor

Dün merkezin açılış töreni yapıldı. Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi M. Koç’un yanı sıra, Texas Üniversitesi M.D. Anderson Kanser Merkezi Başkanı Dr. John Mendelsohn da açılışa katıldı.

Açılıştan sonra merkezin başındaki isim Dr. Uğur Selek, Rahmi Koç, Dr. Mendelsohn ve aralarında Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Kurumsal İletişim ve Bilgi Grubu Başkanı Ali Koç, TDH Başkanı Mustafa Sarıgül’ün de olduğu bir gruba merkezi gezdirdi.

Öncelikle merkez onkoloji merkezine benzemiyor. Genelde onkoloji merkezlerinde hep soğuk renkler kullanılır, insan hastanelerin onkoloji katına adım attığında hep bir soğukluk hisseder. Bu merkez öyle değil. Duvarların bir bölümü cıvıl cıvıl. Yaşam enerjisi veriyor. Son teknoloji ürünü olan radyoloji ünitesinin bulunduğu bölümde bambular var, ayrıca yeşil dalların resmedildiği paravanlar kullanılmış. Radyoloji ünitesindeki 2 tonluk cihaza uzandığınızda tavana değil, gökyüzüne bakıyorsunuz. Mavi, bulutlu bir gökyüzü var tavanda.

Malum kanser çok zor bir hastalık. Tedavisi uzun bir sürece yayılabiliyor. Tıp teknolojisindeki son yenilikler kanser tedavisinde çok başarılı noktalara gelmiş olsa da kanser tedavisinde bilinen bir gerçek de şu; hastanın morali, yaşama bağlılığı tedavinin başarılı olmasında çok önemli. Bu merkez tedavinin belki de en zor olan bölümündeki ortamı yaşam enerjisiyle donatmış.

Texas Üniversitesi M. D. Anderson Kanser Merkezi Başkanı Dr. John Mendelsohn’un verdiği bilgileri aktarmak isterim. 1941 yılında A.B.D.’nin Houston şehrinde, Teksas Üniversitesi bünyesinde kurulmuş M. D. Anderson Kanser Merkezi. Son 20 yılın en iyi iki kanser araştırma merkezinden biri olarak kabul ediliyor.

Yılda 400 hasta

Amerika’da bu konuda uzman doktorlarla birlikte bir eğitim sürecinden geçmiş Türkiye’deki doktorlar. Bu arada saat farkına rağmen yapılan tüm tedaviler aynı anda Amerika’daki merkezde de incelenecek. Malum, radyoterapi uygulamasında radyoterapinin uygulanacağı bölgenin seçimi çok önemli. Amerikan Hastanesi’nde bundan sonra radyoterapi gören hastaların tüm tedavileri hem Amerikalı hem de Türk doktorların ortak çalışmasıyla sürdürülecek.

Bu merkez Amerikan Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Bölüm Başkanı olmasının yanı sıra, Teksas Üniversitesi M. D. Anderson Kanser Merkezi Radyasyon Onkolojisi Bölümü Öğretim Üyesi de olan Doç. Dr. Uğur Selek tarafından yönetilecek. Selek, yılda 400 hastaya tedavi uygulayabiliceklerini söyledi.







DİĞER YENİ YAZILAR