Tren ve Ajda baraja karşı!

Haberin Devamı

Önceki gün Hasankeyf’te yürüyoruz. Yanımıza bir kız çocuğu geliyor. ‘Siz İstanbul’dan mı geldiniz?’ diye soruyor.

‘Evet, gazeteciyiz’ diyoruz.

‘Abla konsere mi geldiniz?’ diye sormaya devam ediyor.

‘Buraya bir tren geliyor, biliyor musun? Akşam da konserler var’ diyoruz. O zaten biliyor.

Semanur, ilkokul öğrencisi. 9 çocuklu bir ailenin kızı. Ailesinde herkes okumuş. Konsere geleceğini söylüyor. Hasankeyf’in konser nedeniyle çok kalabalık olduğunu, Diyarbakır ve Batman’dan insanların geldiğini anlatıyor.

‘Trene gidecek misin?’ diye soruyorum. ‘Evet bir şeyler vereceklermiş’ diyor. Ayşe Böhürler, ‘Ne vermelerini istersin?’ diye soruyor. Semanur biraz düşünüyor ve ‘Çanta, benimkini ablama verdim de’ diyor.

“Hürriyet Hakkımızdır” kampanyası çercevesinde geçen yıl yola çıkan ve insan hakları üzerine etkinlikler düzenleyen Hürriyet Hakkımızdır treni Batman durağındaydı.

Geçtiğimiz yıl 43 şehirde etkinlikler düzenleyen tren, bu yıl da 34 şehir merkezi ve 8 ilçede çocuk hakları ve çevre üzerine etkinlikler düzenliyor.

Batman’daki etkinlikler kapsamında Yüksek Sadakat ve Ajda Pekkan konseri de vardı.

Çevre bilinci aşılanıyor

Semanur’un sorusuna dönersek, Semanur’un beklediği anlamda tren bir şeyler vermiyor çocuklara ve kadınlara. Trenin durduğu noktalarda aile içi demokrasi ve şiddete yönelik toplantılar yapılıyor, çocuklara haklarıyla ilgili bilgiler veriliyor, etkinlikler düzenleniyor, çevre bilinci aşılanıyor. Tiyatro gösterileri ve konserler oluyor. Trenin durduğu yerlerde hareket oluyor, insanlar sokağa çıkıyor, kahvelerinden kalkıyor adamlar, kadınlar evlerindeki işleri bırakıyor, çocuklar ‘bu tren bir başka tren’ diye merak ediyor.

Semanur da her Hasankeyfli gibi orada baraj yapılmasına karşı. Tarkan, Yaşar Kemal ve Sezen Aksu’nun da Hasankeyf’te baraj yapılmasına karşı olduklarını biliyor. Hatta ‘Zara burada konser verdi, Sezen ve Tarkan’ı da bekliyoruz’ diyor.

Ve Hasankeyf bu kez Yüksek Sadakat ve Ajda’yla ayağa kalkıyor. Dicle’nin suyu güvenlik nedeniyle kesilmiş, usul usul akıyor... Dolunayda Hasankeyf bir başka güzel görünüyor. ‘Tarihine sahip çıkmayanlar yok olmaya mahkumdur’ dövizleri açılıyor. Ajda da sahneye çıkınca ‘Hasankeyf sonuna kadar yaşamalı’ mesajı veriyor. Çok heyecanlı olduğu her halinden belli, kuşkusuz o da ilk kez geldiği Hasankeyf’in benzersiz güzelliğine vuruluyor.

‘Mardin kapı şen olur, le le lele le hanim le hanim hey sormirsen hiç halim hey, göğsüme vura vura çürüttüm sol yanım hey le le le’ diye söyleyince Hasankeyf’te herkesi ayağa kaldırıyor.

Aman petrol...

Baraj yapılırsa Hasankeyf Raman Dağı eteklerine taşınacak, Ajda ‘Aman Petrol, canım petrol’ şarkısını da belini kıvırarak Raman Dağı eteklerine doğru söylüyor.

Çok sayıda davetlinin de olduğu konserde Hürriyet İcra Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı da sahnede ‘Hasankeyf sular altında kalmasın’ yazan bir tişört giyiyor.

Dünya mirası ama...

Ilısu Barajı’nın yapılması için kampanya başlatan Doğa Derneği Başkanı Güven Eken de bizimleydi. 1960’dan bu yana Ilısu Barajı’nın yapılmak istendiğini, projenin 40 hükümet eskittiğini anlattı Güven Eken. Yapılırsa Türkiye’nin en büyük ikinci barajı olacak Ilısu Barajı. Eken ‘Hasankeyf’in doğal mirası 2 milyar yaşında’ diye anlatıyor. Dünyanın en eski şehirlerinden biri Hasankeyf. Avrupa’da şehir kavramı yokken Hasankeyf şehirdi. Eken, Ilısu Barajı bittiğinde bu barajın Türkiye’nin enerji ihtiyacının yüzde 1’ini karşılayacağını söylüyor (bu konuda çok farklı bilgiler var)

‘Hasankeyf dünya mirası’ deniliyor, bunu ne demek olduğunu da anlatıyor Eken: ‘UNESCO’nun bir alanın dünya mirası olabilmesi için 10 tane somut kriteri var. Bu kriterlerden birine dahi uysa UNESCO orayı hemen dünya mirası olarak tescilliyor. Hasankeyf dokuz kritere uyuyor. Dünyada 10 kriterin dokuzunu sağlayan ikinci bir alan yok. Ama baraj nedeniyle Türkiye UNESCO’ya başvurmuyor.’

notlar...

* Ajda sahneye Yasemin Akat imzalı bir kıyafetle çıktı. Takıları ve renk seçimiyle her zamanki gibi muhteşemdi.

* Vuslat Doğan Sabancı’ya eşi Ali Sabancı, Elif Dürüst ve Şirin Yalçın da eşlik etti. Ajda’nın ’Mardin kapı şen olur’ diye söylemesiyle birlikte halay çekenler arasında gazetecilerle birlikte onlar da vardı.

DİĞER YENİ YAZILAR