‘Fiyatlar artık dip yaptı, ev almak için en uygun zaman’

Haberin Devamı

Uygun peşinat ve taksitlerle krizde 5 ayda Fİ-YAKA projelerinde 1100 daire satan Fİ-YAPI’nın kurucusu Fikret İnan, ev almak isteyenlerin ellerini çabuk tutmaları gerektiğini düşünüyor. İnan, “Bundan sonra bu kadar uygun fiyatlara daire almak pek mümkün olmayacak. Son dönemde daire satmak artık işime gelmiyor. Aynı daireyi önümüzdeki ilkbaharda yüzde 50 fazla fiyata satacağımı çok iyi biliyorum” diyor


Eğitim Her Engeli Aşar kampanyasının tanıtımında Fİ-YAPI dikkatimi çekti. Kampanyanın ana sponsoruydu Fİ-YAPI. Sonra uygun fiyatlı konutlarını kriz ortamında peynir ekmek gibi sattıklarını öğrendim. Malum, global kriz nedeniyle projelerini askıya alan çok sayıda inşaat şirketi var.

2009 yılında yeni istihdam alanları açan, yatırımlara devam eden ve bu aralar hızlı koştuğunu düşündüğüm Fİ-YAPI’nın sahibi, kurucusu Fikret İnan’la buluştuk.

Siz işe nasıl başladınız?

1968 İstanbul doğumluyum. 14 yaşından beri çalışıyorum, ticaretle uğraşıyordum. Aslen Aksekili’yiz. Ortaokuldan sonra babamın yanında çalıştım. Kendimi bildiğimden beri çalışıyorum.

Okumadınız mı?

Ortaokuldan sonra okumadım. Şartlar öyle getirdi. Babam inşaat malzemeleri satıyordu. İşe orada ısındım. Çok genç yaşta da müteahhitlik yapmaya başladım.

Bu krizde çıkış yaptım

Fİ-YAPI’yı yeni yeni duyuyoruz. Son dönemde uygun fiyatlı konut satışında adını duyuran şirketlerden birisiniz. Bu noktaya nasıl geldiniz?

Krizler bizim için öğretici oldu. 1994 krizinde ticaretle uğraşıyordum. Tecrübesizdim. Zarar gördük o dönemde ama işlerim çok büyük değildi. 2001 krizinde 4 şantiyem vardı, çok zarar gördüm. 3-4 yılda krizin etkilerinden ancak kurtuldum. Bu krizde çıkış yapmamın nedeni geçmişteki tecrübelerim. O dönemde yaşanan acı tecrübeler benim için fırsata döndü.

2001 krizinde sermayesini sıfırlayan çok şirket oldu, bu krizden de birçok sektör büyük yara aldı. İşsizlik çok arttı. İnşaat sektöründe de duran, ertelenen proje sayısı hayli fazla. Siz neyi farklı yaptınız da bu krizi fırsata çevirdiğinizi söylüyorsunuz?

2001 krizi ile bu krizi kıyaslayamıyorum. O krizde çok yara almıştık. Pozisyonumuz çok farklı olmuştu. 2001 krizinde gayrimekule hiç talep yoktu. Tamamen durmuştu.

Şu anda gayrimenkule talep var mı?

Evet, şu anda talep var.

Şubat’ta fiyatlar dipti

Gayrimenkul fiyatları düştü mü?

Şubat ayında en dip fiyatları gördü. Fİ-YAKA Esenşehir projesini Kasım, Fi-YAKA Tuzla projesini Ocak ayında, Fİ-YAKA Beylikdüzü projesini de Mart ayında lanse ettik. Hepsi de büyük ilgi gördü. Talep var.

Kaç daire sattınız?

Beş ay içinde bin 100 daire sattık. Toplam 2 bin 500 dairemiz var bu projelerde. İhtiyacımız olandan fazla sattık diyebilirim. Şu an daire satmak işimize gelmiyor.

Fiyatlar yükselecek diye mi böyle diyorsunuz...

Evet. Bu kadar uygun fiyatlara daire almak pek mümkün olmayacak. Zaten Şubat ayından sonra yükseliş başladı. Biz de zam yaptık. Bu grup dairemizi sonbaharda satacağız. Ben 2010’un ilkbaharına daire saklamayı düşünüyorum. Yüzde 25 civarında zam yaptık, dediğim gibi. Tuzla Projesi’nde daireleri 99 bin liradan satmaya başlamıştık, şu anda 150 bin liradan başlıyor satış fiyatlarımız. 2010’un ilkbaharında daha da artar.

Bu krizde kimler ev alıyor? Ev alma düşüncesinde olanların büyük çoğunluğunun beklemede olduğu da söyleniyor. Bu yüzden de hem fiyatlar düştü hem de şirketlerin bir kısmı zor durumda kaldı...

Ev almak isteyip de önünü göremeyenler vardı. Ama uygun fiyatları görenler fikirlerini değiştirdi.

Lüks villa projemiz var

Daire fiyatlarının daha da düşeceğini iddia edenler var. Siz ne diyorsunuz?

Daire alan için de satan için de en mükemmel dönemdeyiz. Alan için hiçbir zaman alamayacağı fiyatta daireler satılıyor. Bizim için de arsa maliyetleri düştü. Malzeme fiyatlarında da düşüşler oldu. Nakit alınca uygun fiyatlar var. Şu an inşaat firmaları için iş yapmak keyifli eğer satış yapabiliyorsanız. Biz farklı fiyat politikaları uygulayarak hedeflediğimiz sayıdan fazla daire sattık. Fİ-YAKA Tuzla projesini 4 günde sattık. 100 daire sattık. Beylikdüzü’nde de 4 günde 500 daire sattık. Doğru kaliteli ödeme planı olunca müşteri daire alıyor. Sizin dediğiniz gibi, daire alacak kişi ’Acaba daha düşer mi fiyatlar?’ diye bekliyordu. Şubat ayında dibe vurdu, yükseliş başladı. Bunu da gördü müşteri. Artık trend yukarı. Bu konuda rahat konuşuyorum. Şu an daire satmak işime gelmiyor. Aynı daireyi önümüzdeki ilkbaharda yüzde 50 fazla fiyata satacağımı dediğim gibi çok iyi biliyorum. Uygun fiyatlı daireler kapışılıyor.

Yeni projeleriniz olacak mı?

Haziran ayında Gebze’de proje başlatacağız. Gebze merkezde keyifli bir proje oluyor. 500 daire planlanladık. Eylül’de satışa çıkacak. Büyük ilgi göreceğini düşünüyoruz. Turizm sektörü de gündemimizde. Mevcut tatil köylerinin ötesinde bir planlamamız var. 2010 yılında şekillenecek. Arsa üzerinde çalışmalarımız devam ediyor.

İstanbul dışında projeniz olacak mı?

İstanbul dışında İzmir, Ankara, Adapazarı, Bursa, Kayseri’de arsa alımlarına başladık. Oralarda da projeler başlatacağız. 2010 senesinde başlayacak projeler bunlar. Mevcut projelerin haricinde 2010 senesinde 10 bin konutluk proje yapmayı planlıyoruz. Ayrıca İstanbul’da lüks villa projemiz var. Çekmeköy taraflarında arsa bakıyoruz.

İstanbul’da yer kalmadı diyenler var...

İstanbul’da yer var, yer seçerken zorlanıyoruz biz. Arsa maliyetlerinin çok yüksek olduğu yerler ama aynı zamanda yeni çekim alanları var. Çekmeköy bölgesinde ilgilendiğimiz yerler var.



Engelliler için dev kampanyaya 1 milyon TL’den fazlasını da veririz




Eğitim Her Engeli Aşar projesinin ana sponsoru oldunuz. Cumhurbaşkanı’nın eşi Hayrünnisa Hanım’ın himayesinde yürüyecek bir proje. Tanışıyor muydunuz?

Hayır. Projenin tanıtımında tanıştık.

Bu projeyi desteklemeye nasıl karar verdiniz?

Bana proje Beyaz Ay Derneği’nin ajansı tarafından getirildi. Aynı gün kabul ettim. Eğitim Her Engeli Aşar kampanyasının ana sponsoru oldum. İlk etapta 1 milyon lira verdik. 81 ilde bu kampanya sürdürülecek. Çok önemsiyorum bu konuyu. Ülkemizde engellilerin yaşamında yaşanan zorlukları bir vatandaş olarak görüyordum. Toplum olarak bu konuda bilinçlenmemiz ve engelli vatandaşlarımızı hayata katmamız lazım. Türkiye’de bugüne kadar bu konuda bu büyüklükte bir kampanya yapılmamış. Engellilerle ilgili başka kampanyalar da var bu aralar. Bunların hepsi çok önemli.

Engellilere yönelik bir okul yaptıracaksınız...

Okul da yaptıracağız. Esenyurt’ta yapılacak okul. Biz şu anda projeyi bekliyoruz. Kolej gibi bir okul olacak. Benim isteğim bu okulların sayısının artması. Okul bizim için sponsorluk işinin haricinde. Önümüzdeki Eylül ayında eğitime başlayacak. Konsept bir okul olacak. Umarım diğer hayırsever vatandaşların da katkılarıyla 81 ilde bu gibi okullar açılır.

Siz ne kadarlık bir bütçe ayırdınız bu kampanyaya?

1 milyon lira verdik ama bu ilerleyen zamanlarda artabilir. Bizim paradan ziyade başarı hırsımız var. İşleri alırken, çok kazanıp sıkıntı yaşayacağımız işleri değil az kazanıp sıkıntı yaşamayacağımız işleri tercih ediyoruz.



Karı koca çalışanlar alıyor



Sizin müşterileriniz kimler?

Müşterilerimin büyük kısmı karı koca çalışanlar. Satılan dairelerin çoğu 2+1. Aileler daha çok bunu tercih ediyor. Yeni evli çocuksuz çiftler 1+1’e de kaydı. Çünkü sitelerin yaşam alanları geniş. Yatırım amaçlı alanlar da oluyor. Tuzla’da çok ciddi talep vardı. Hatta bir dönem orada bir proje daha yapmayı düşündüm, sonra daha değişik yerlerde yapmaya karar verdik. Tuzla hakikaten hızlı gelişiyor. Beylikdüzü de doğru proje. Lokasyon doğru. 30 ay sonra teslim edeceğiz Beylikdüzü’ndeki dairelerimizi.

Kredi sorununu biz çözdük


Müşteriler bankalara güveniyordu. Konut kredilerinde de büyük gerilemeler var...

Bu yüzden devreye girdik. Müşteriler bankayla muhattap olmak istemiyor. Bankalar da kredi vermiyor. Yok taksidini geçirdin, yok kart borcunu geciktirdin diyorlar, bankalardan kredi almak artık çok zor. Biz kendi bünyemizde çözmeyi planladık bu sorunu. Çünkü daire satmazsak yaşayamayız. 12 aydan 60 aya kadar vadeli satış yapmaya başladık. Bankaları devreden çıkardık. Kişiler de banka stresi olmayınca daire almaya başladı.



Bankalar bizi bankacı yaptı



Bankaların aracı olması sizin için daha güvenilir değil mi?

Banka olsa bizim için daha güvenli olur, doğru. Biz parayı peşin alırız ama bankalar bizi bankacı yaptı. Vazifemiz finans değil ama inşaatı satış yapmadan yapamayız. Bankalar kredi vermeyince satış yapamıyoruz. Çözüm üretmek durumundayız. Bundan sonra bu sistemi devam ettireceğiz. Böyle de olduğunu gördük, işler yürüyor.



Kanun çıkarılsın, dairelerin yüzde 75’i evet derse ev yıkılsın



Son yıllarda inşaat sektöründe patlama oldu. İstanbul’da deprem korkusunun da etkisiyle mevcut evini değiştirip yeni eve geçmek isteyenlerin sayısı hayli fazla. Aynı zamanda güvenli yaşam için de siteler tercih ediliyor. istanbul önümüzdeki 10 yıl içinde inşaat yoğunluğu yaşamaya devam edecek mi?

Herkes evini değiştirmek istiyor. Birinci neden dediğiniz gibi deprem. Bir de sitelerdeki yaşam tarzı herkesin hoşuna gidiyor. Sitelerdeki olanaklar çocuklu aileler için çok cazip. Site kültürü İstanbul’da yüzde 15’lerde. Bu kültürün önümüzdeki 10 yılda yüzde 50’ye çıkması lazım. Mevcut eski evler yıkılmalı ve yenilenmeli.

Bunun için de projeler var ama uygulamada büyük sıkıntı ve yasal zeminde eksiklikler yok mu?

Suadiye, Erenköy, Bostancı gibi kıymetli bölgelerin önümüzdeki 10 yılda en az yüzde 50’si yıkılıp yapılmalı. Çünkü merkezden kopmak istemeyen insanlar o bölgelerden ayrılmıyor ama mevcut evler de çok eski. Kadıköy Belediyesi’nin ciddi çalışması lazım. 30 daireli bir binada bir kişi hayır dese bina yenilenemiyor. Bir kişi ailelerin kaderiyle oynuyor. Bu çok yanlış. Kanun çıkarılmalı ve yüzde 75’i evet deyince yıkım kararı alınmalı. Bu kanun olsa sıkıntı ortadan kalkar.

DİĞER YENİ YAZILAR