‘Kriz özel okulları etkilemez’

Haberin Devamı

OKS’de İstanbul’daki 1.750 ilköğretim okulu arasında ilk 5’e Bilfen’e bağlı 3 okul girdi. Bunun sırrını Genel Müdür Fatih Öztürk açıkladı: Öğrencilerimize ve öğretmenlerimize beyinlerindeki sağ ve sol loba yönelik testler yapıyor, buna göre sınıflara dağıtıyoruz.

Bilfen İlköğretim Okulları’nın Çamlıca’daki kampüsüne gittim. Okulun Genel Müdürü Fatih Öztürk. Babasından bayrağı devralmış genç bir yönetici. 1973 doğumlu. Babası Osman Öztürk bir coğrafya öğretmeniyken girişimci ruhu sayesinde Bilfen Okulları’nın temellerini atmış.

25 okulu olan Bilfen’in ilköğretim okulları İstanbul’da 1.750 ilköğretim okulu arasında OKS’de ilk 5’e 3 okul soktu. Bu gerçekten de büyük başarı. Özel okullar arasında yaşanan rekabette başarısıyla öne çıkan Bilfen’in Genel Müdürü Fatih Öztürk’le sohbet ettik.

Sohbete geçmeden önce Bilfen’in Çamlıca’daki kampüsünü de gezme fırsatı buldum. Okulun girişi otel lobisi gibi. Deri koltuklar, sehpalarla döşenmiş. Okulda boş duvar yok. Öztürk Ailesi’nin resim merakı hemen hissediliyor.

Okul aynı zamanda müze gibi. Arkeolojik eserler sergileniyor. Okulun alt katlarında spor tesisleri var. Sınıfları da görünce insan yeniden okula başlama isteği duyuyor.

’Şimdiki çocuklar şanslı’ diyorum ama bu çok anlamlı bir söz değil biliyorum, maddi olanakları iyi olanlara bu söz geçerli. Zaten sohbet sırasında Fatih Öztürk de bu gerçeğin altını çiziyor: “İstanbul’da her yıl 1.500 derslik açılırsa eğitim sistemi ancak verimli hale gelebilir. Bizim sınıflarımız 24 kişilik. Devlet okullarında ise durum farklı. Özel okulların artmasıyla iyi öğretmenler de özel okullara kaydı” diyor.

Babanız Osman Öztürk kurucunuz. Bu yıl 20’nci yıldönümünüzü kutluyorsunuz. Babanız bir öğretmenken böyle dev bir eğitim yatırımının temellerini atmış.

Babam 68 kuşağından. Solcu. Sendikacı. Sendikaya ait Otelcilik ve Turizm Tesisi zarar ediyormuş. Sendika oldukları için 100 öğrenci olmasına rağmen gelen personeli işe almışlar. 150 öğretmen, 80 hizmetliyle batmışlar. Babam da zarar eden bu yeri almış.

Girişimci ruhu varmış...

Kesinlikle. Evimizi satmış, kiraya çıkıp öğretmenlerin maaşını vermiş. Okul toparlanmış ve babamın da önü açılmış.

İlk Özel Fen Lisesi’ni de kurmuş...

Evet. O dönemde Türkiye’de Fen Liseleri var ama özel fen lisesi yok. Bir yasa çıkıyor ve babam Üsküdar Fen Lisesi’ni açıyor. Yıl 1987. Daha sonra lise açılıyor. 88-89 Eğitim-Öğretim döneminde Ferah Mahallesi’nde farklı bir binada Bilfen isminin ilk olarak kullanıldığı “Özel Bilfen Lisesi” ve ortaokulu açılıyor.

Siz Bilfen’de mi okudunuz?

Lise sonda Bilfen’de okudum. Zaten lise o yıl açılmıştı. Sonra İngiltere’de finans eğitimi aldım. 1996’dan sonra işin başına geçtim. Çamlıca’ya taşındık. Bilfen bu süreç zarfında bina geliştirmekle kalmadı, Üsküdar Fen Lisesi Marmara Bölgesi’nin ilk iki okulundan biri oldu. Çocukların üçte biri Boğaziçi Üniversitesi’ne girdi, giriyor. Fen Lisesi yılda 400 mezun veriyor.

Anaokulları da açtınız. Kaç anaokulunuz oldu?

Bilfen’in 16 anaokulu, 4 lise, 5 ilköğretim okulu, 1.600 çalışanımız var.

Sizin ayrıca bir de farklı bir öğretim sisteminiz var...

Bilfen’i farklı yapan da bu. Ama önce bu değişimlerin nasıl başladığını size anlatmak istiyorum. Bir yöneticimiz var, yıllar önce geldi bana, ’Multivizyon aletleri var’ dedi. ’Bunlardan alalım, bazı şeyleri çocuklara bunlardan gösterelim’ dedi. ’Tamam deneyelim’ dedim. Pahalı bir aletti o yıllarda. Şu anda 400 sınıfımızda var bu sistem. Müfredatın tamamı taşındı buraya. Bilgisayar programlarının hepsini kendimiz yapıyoruz ve müfredatı bu programlarla hazırlıyoruz. Örneğin öğrenci Kurtuluş Savaşı’nı haritada takip ederek, görerek öğreniyor. Zafer kazanıldığında marşlar çalınıyor. Çocuklar bunları hiç unutmuyor. Bilimsel bunların hepsi. Çocuklar dersin 25 dakikasından sonra ilgisini kaybediyor. Profesyonel öğretmenler espriyle filan dersi götürürler. Bu sistemle konsantrasyon kaybı olmuyor.

Global kriz özel okulları etkiler mi? Sıkıntıya düşen aileler çocuklarını okuldan alabilir mi?

Velilerimiz arasında üniversite mezunu olma oranı yüzde 78. Avukat, doktor, beyaz yakalı büyük bölümü. Bu tip çiftler için öncelik çocukları. Tasarruf yapacaklarsa en son çocuklarından yaparlar. Çok büyük işten çıkarmalar olmazsa etkilenmeyiz.

KOLEKSİYON MERAKLISIYIZ

Biz koleksiyon meraklısıyız. Arkeolojik eserler ve kitap koleksiyonumuz var. Bilfen Okulları’nda İstanbul Arkeoloji Müzesi’ne kayıtlı sayıları bine ulaşan obje sergileniyor. Müzede, Cihannüma Katip Çelebi’nin 1648’de yazımını tamamladığı 11. Müteferrika da sergileniyor.

Avrupa müzelerinde sanal gezinti yapıyoruz

Video konferans aleti çıkınca hemen aldıklarını söyleyen Fatih Öztürk, çocuklara ilk olarak astronot eğitiminin nasıl alındığını gösterdiklerini belirtti. Öztürk şöyle devam etti: “NASA’ya bağlandık, çocuklar sorularını sordular. Daha sonra müzeleri sanal ortamda gezmeye başladık. Dünyadaki 34’üncü Öğretim Stilleri Merkezi’ni Türkiye’ye getirdik. Çocuklarımızı ve öğretmenlerimizi testlerden geçirdik. İşiterek ve görerek öğrenenler ortaya çıktı. Sağ lobu güçlü olanlarla sol lobu güçlü olanlar, öğrenmelerine dair bilgiler sınıflandırıldı ve sınıflarımızı bu bilgilere göre yaptık. Görerek öğrenenler aynı sınıfa toplandı ve o sınıfa yine aynı özelliklere sahip öğretmenler verildi. Eğitim öğretim programının uygulamaları her öğrencinin farklı öğrenme stiline sahip olduğu göz önünde bulundurularak gerçekleştiriliyor.”

EN ZOR GÜNÜM

2001 krizi dönemiydi. Faizler arttığında ne düşüneceğimizi şaşırdık. Çok kötü ve keyifsiz bir ortamdı. Biz çok etkilenmedik. Hatta atılımlar yaptık ama dönem olarak zordu.

DİĞER YENİ YAZILAR