‘Yoldaki araçların yüzde 5’i motosiklet olsa trafik akar’

Türkiye, motosiklet kullanımında binde 17’lik oranla dünya sonuncusu...

Haberin Devamı

Türkiye, motosiklet kullanımında binde 17’lik oranla dünya sonuncusu...

Yabancı yatırımların artığı, dev plazaların birbiri ardına sıralandığı son yıllarda “İstanbul gelişiyor, finans merkezi olabilir” yorumları yapılıyor. Ancak iki sorun var: İstanbul’un altyapı eksikliği ve trafik sorunu. Bu yıl İstanbul’un trafiği bir yıl öncekinden çok daha kötü. Yeni bağlantı yolları ve kavşaklar bu sorunu çözecek gibi de durmuyor.

Motosiklet Endüstrisi Derneği Başkanı Ferruh Tanay’la trafik üzerine konuştuk. Tanay, trafik sorununa çözüm olarak motosiklet kullanımını öneriyor.

“Motosiklet” denildiğinde birçok kişinin aklına tehlike, hız tutkusu geliyor. Ve itiraf edelim çoğumuz motosikletten korkuyoruz. Çevresindekileri endişelendirmemek için ailesinden, eşinden gizli gizli motosiklet kullananlar var. Tanay, “Kesinlikle doğru” diyor ve başlıyor anlatmaya:

Motosiklet korkusu
“Türkiye’de motosiklet kullanım oranları çok düşük. Araştırdık ve bunun nedeninin korku olduğunu gördük. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde kullanılan bir araç motosiklet. Pratik bir araç, park sorunu yok, zamandan kazandırıyor. Ancak pek çok ülkenin aksine bizde böyle bir gelenek yok.”

Tanay, “Türkiye’de motosiklet kullanımı binde 17. Bu, dünya sonunculuğuna eşit bir rakam” diyor. Tanay, farklı örnekleri ve önerilerini sıralıyor:

* Barcelona’da caddelerin iki başı motosiklet parklarına ayrılıyor. 4 arabanın park edeceği yere 20 motosiklet park ediyor. Şehrin merkezinde trafik sıkışıklığının önüne geçmek için motosiklet kullanımı teşvik ediliyor.

* Avrupa’da trafik çözümünde motosiklet birinci araç olarak görülüyor, çünkü en büyük sorun park yeri sorunu. Şehirlerin altı otoparklarla dolu. Araçların park etmesinin önünü kesmeye çalışıyorlar. Şehir merkezlerinde motosiklet kullanımını artırıp daha akıcı bir trafik hedefliyorlar.

* Londra’da şehir merkezine araçla girmenin vergisi var. Şimdilerde merkezin trafiğe kapalı bölümünün sınırlarını genişletiyorlar. Taksi ve motosikletler bu uygulamadan muaf tutuluyor.

* Yunanistan ve İtalya’da köprü ve otoyol geçişlerinde motosikletlerden düşük ücret alınıyor ya da hiç ücret alınmıyor.

* İstanbul’da motoparklar yapılır, trafikteki araçların yüzde 5’i motosiklet olursa trafik akar.

Meclis’te bekleyen yeni trafik yasası çıkarsa motosiklet kullanımı teşvik edilecek gibi görünüyor. Yüksek ÖTV ve içimizdeki korku olmasa, İtalya, İspanya gibi ülkelerdeki motosiklet kullanma alışkanlığını belki biz de zaman içinde ediniriz.

Motosiklet üretim merkezi olabiliriz
Tanay: “Çin yapımı motosiklet furyası oldu. Markasız motosikletler geldi. Kalitesi soru işareti. Türkiye akıllı oynarsa Avrupa’nın motosiklet üretim merkezi olabilir. Avrupa’da maliyetler yüksek, Çin çok uzak ve kalitesi tartışmalı. Türkiye ise çok uygun. Ama önce Türkiye’de marka motosiklet satışlarının artması lazım. O zaman iyi markalar gelir ve Türkiye’ye yatırım yapar. Ve Türkiye’nin en büyük ithalat girdisi petrol. Motosikletin yakıt tüketimi, arabaların üçte biri ile altıda biri arasında değişiyor. Motosiklet bu açıdan da çok cazip.”

DİĞER YENİ YAZILAR