Bush'un okulunda Türkiye Günleri...

Ocak ayı boyunca Bush ailesinin okulu olarak anılan Houston -Teksas’taki Kinkaid Lisesi’nde Türkiye etkinlikleri vardı

Haberin Devamı

Papa, Hrant Dink ve Geceyarısı Ekspresi
Ocak ayı boyunca Bush ailesinin okulu olarak anılan Houston -Teksas’taki Kinkaid Lisesi’nde Türkiye etkinlikleri vardı. Bu lise George W. Bush’un kardeşi Florida Valisi Jeb Bush ve ailenin birçok ferdinin okuduğu okul olarak anılıyor.

Bu etkinliklerle ilgili bilgileri Fuat Alican’dan aldım. Fuat Alican Kosta Rika’daki Orta Amerika Bilimsel Araştırma ve Eğitim Merkezi’nin (CIFOCICA) Başkan Yardımcısı, Kosta Rika Latina Üniversitesi’nde öğretim üyesi ve parlamentoda danışman.

Bir ay boyunca Türkiye ile ilgili etkinlikler olacağını öğrenince Houston’a gitmiş. “Yurtdışında yaşayan biri olarak ülkemin tanıtımına katkıda bulunayım, üstelik Bush Ailesi’nin okulu tarafından düzenlenen bir etkinlik ses getirir” diye düşünmüş. Üç hafta süren etkinliklerden sonra Türkiye’yi tanıtıcı konuşmalar yapılmış. Hatta etkinlikler çerçevesinde Bush’un okuluna sembolik bir kapalı çarşı kurulmuş. Yürüyüş düzenlenmiş.

En çok sorulan soru...

Ellerinde Türk bayraklarıyla gezen Amerikalılar sıra konuşmalara gelince Türkiye ile ilgili akıllarına ilk gelen soruları sıralamışlar.

* İnsan öldürmenin İslam’da yeri var mıdır?
Evet, en çok sorulan soru bu.

Hrant Dink cinayetinin olduğu günlerde karşılarında Türkiye’yi anlatan birini bulan Amerikalıların büyük çoğunluğu bu soruyu sormuş.

Fuat Alican, “Türkiye ne yazık ki terörle anılıyor. Milyarlarca dolarlık reklam yapsak da imajımızı çok fazla değiştiremedik. Hrant Dink’ler vuruldukça da değiştirmemiz zor. Ben ‘İslam’da insan öldürmenin yeri yoktur’ diye konferans verirken, aynı anda biri çıkıp hiçbir suçu kanıtlanmamış masum bir kişiyi kendi aklınca yargılıyor ve öldürüyor. Gel de açıkla” diyor.

* Türkiye bir terör ülkesi olarak anılıyor. İlk akıllarına gelen de PKK değil, Türkiye’yi Papa’yı vuran ülke olarak biliyorlar.

Fuat Alican’ın izlenimlerine devam edelim:

* Türkiye’nin tanıtımına katkıda bulunmak için bu tip etkinliklere gidiyorum. Ancak, bu cinayetler (ve tribünler dolusu destekçiler) bizim de şevkimizi kırıyor, hatta anlatılacak olumlu özelliklerimiz konusunda bile bazen çekinceler yaşamamıza neden oluyor.

* Burada durup özeleştiri yapmak gerekli. Hâlâ nüfusumuzun yüzde 12’si okuma yazma bilmiyor. Bu, birçok ülkenin nüfusundan fazla. 21. yüzyılda, hâlâ Birleşmiş Milletler’in insani gelişmişlik sıralamasında (2005) 94’üncü iken, yüzde 88’lik bir okuma yazma oranına sahipken, toplam nüfusun yüzde 78’i ilkokul mezunu, daha az okumuş ya da okuma yazma bilmezken, ulusal gelirin sadece yüzde 3,7’si eğitime harcanırken, bu cinayetlere belki de şaşırmamak gerekli. Ağırlıklı konular yine Papa ve Geceyarısı Ekspresi.

İş adamlarına 25 YTL’ye masaj
“Butik iş oteli” olarak anılan Mövenpick Hotel’de her gün farklı şirketlerin seminerleri, toplantıları, yemekleri var. Otel yöneticileri iş dünyasının stresli toplantılarının stres düzeyini düşürmenin bir yolunu bulmuş: Tuina masajı.

Bu masaj kişi giyinikken yapılıyor. İsveç masaj teknikleri uygulanıyor. İş adamları Mövenpick Otel’de kahve molalarında kendilerini uzman masör ve masözlere emanet ediyor. Oturdukları yerde masaj yaptırıyorlar. Masajın 10 dakikası 25 YTL.

Otel, masajlı toplantı paketi de hazırlamış. 5 dakika Tuina masajı, iki kahve molası ikramı, öğle yemeği ve bir meşrubat bulunan toplantı paketlerinde, kahve molasında müsli çeşitleri, kepekli fırın sütlaç, sebze krudite ve çikolatalı soya sütü gibi sağlıklı yiyecek ve içecekler var.

DİĞER YENİ YAZILAR