Katrina Kasırgası' nda yıkılan evlerin yeni kapılarını o yapacak

Ahmet Ceritoğlu, buluşu olan monoblok kapı teknolojisiyle patent aldı. Günde 4 bin kapı üretme kapasitesi olan şirketi Dortek'i 80 milyon euro yatırımla kurdu. Hızla büyüyen Dortek ABD'ye kapı gönderecek, bu yıl sadece Almanya'da Dortek'in 15 showroom/u açılacak

Haberin Devamı

Ahmet Ceritoğlu üç kuşaktır orman ürünleri işinde olan Kastamonulu bir ailenin oğlu. Türkiye'nin ilk kapı markası Dortek'in kurucusu 39 yaşındaki Ceritoğlu, 20 yaşından beri ailesinin levha üreten fabrikasında çalışıyor. Pazarlamadan üretim aşamasına kadar farklı bölümlerde çalışıp, daha sonra fabrikanın genel müdürü olan Ceritoğlu, hep her eve giren bir ürün yapma hayali kurmuş. Bu hayalini gerçekleştirme fırsatını üç yıl önce bulan Ceritoğlu, Türkiye'de az rastlanır bir örnek. Çünkü o bir buluşa imza attı. Ürettiği monoblok (tek parça), suya ve ateşe dayanıklı kapıyla dünya patenti alan, iki yıl Ar-Ge çalışmaları ve teknoloji yatırımları yapan Ceritoğlu, hedefini de büyük koymuş: "Yalnızca Türkiye'nin değil, dünyanın kapısını üreteceğim.''

Ceritoğlu, 80 milyon euroluk yatırım yaptı. Ürettiği kapılar bir yıldır satılıyor. Dünya patenti aldığından beri katıldığı fuarlardan teşhirdeki kapıları dahi satarak dönen Ceritoğlu'nun Kastamonu'daki 100 dönümlük fabrikasının günlük 4 bin kapı üretme kapasitesi var. 20 milyon euroluk ek yatırım yapmayı planlayan Ceritoğlu'yla Etiler'deki Dortek showroom/unda buluştuk. Yerinde duramayan kıpır kıpır, heyecanlı bir işadamı Ceritoğlu.

Gece yataktan fırladım
* Siz gözünüzü sanayici olarak mı açtınız?
Sanayici bir ailenin çocuğuyum. 20 yaşındayken babam bana sorumluluk verdi. Yıllardır ormancılık sektöründeyiz. Mobilyanın hammaddesi olan levhaları üretiyoruz. Yatırımlarımız Kastamonu'da. Ben de ilkokulu Kastamonu'da okudum, çok severim Kastamonu'yu. Sanayicilik bana göre yaratıcılıktır. Paranız vardır, gidip bir fabrika alırsınız, sanayici olur musunuz? Bence olmazsınız, sanayicilik farklı bir teknolojiyi kullanarak farklı bir iş ortaya koymaktır. Yıllardır eve girecek bir ürün yapmayı hayal ediyordum. Ormancılık sektöründe hemen hemen her ilki bizim ailemiz yapmıştır ama bu bana yetmiyordu.

* Kapı yapmak nasıl aklınıza geldi?
Bir gece yarısı yataktan fırladım. Her evde kapı var, ortalama 6-7 kapı vardır bir evde. Bunu düşündüm. Evdeki kapılardan birini söktüm. Tarttım 26 kilo. Kestim kapıyı...

* Evde mi yaptınız bunları?
Evet, kestim baküm, sabaha kadar düşündüm. Biz ağaç levha yapıyoruz, bunun daha kalınını yapmak, kapı üretmek... Alman arabalarının kapılarını düşündüm, bir kapıyı açıp kapatmanın da bir zevki vardır. Dünyadaki teknolojileri inceledim, sonra hemen Almanya'daki büyük bir firmaya teknolojinin kurulması için başvuruda bulundum, yeni bir makine parkına ihtiyaç vardı tasarladığım üretimi yapmak için.

* Ne yaptınız siz, patent alacak nasıl bir buluş oldu sizinki?
Ağaçlar liflere ayrılıyor. Bu arada söyleyim, ağaç katliamı yapmıyoruz biz, kullandığımız odunların tümü bakanlıktan alınır, bu odunlar da budama sonucunda elde edilen odunlardır. Liflere ayrılan ağaçları presleyip çeşitli kimyasallarla birleştirerek ahşap kapı kadar sağlam ama
ondan daha hafif, Amerikan kapıdan daha kaliteli ve güçlü bir kapı yaptım. Amerikan kapının iç kağıttır. Bizim yaptığımız kapı ateşe dayanıklı, neme dayanıklı.

Dünyada bir ilk oldu
* Bu teknoloji daha önce bilinmiyor muydu?
Hayır, yoktu dünyada. Bunu üretmek için özel makineleri biz tasarladık. Almanlar yapü. Kullandığımız teknolojiye de patent aldık. Ürettiğimiz çelik kapılar da 'Avrupa Birliği Hırsızlığa Karşı Güvenlik Sertifikası"na sahip.

* Sizin ürettiğiniz kapının dünyada bir benzeri yok mu?
Yok. Bir kere kullandığımız teknoloji çok farklı. Monoblok, yani tek parça üretiyoruz. Şimdi dünyaya kendi teknolojimizin ürünlerini ihraç ediyoruz.

* İhracat hemen başladı mı?
Yurtdışında fuarlara gittiğimizde teşhirdeki ürünler bile satıldı. İki yıl içinde üretimin yüzde 95'ini ihraç eder hale gelmek istiyoruz.

100 milyon $ ciro
* Dortek adını kim koydu? Bu adla yalnızca kapı değil dış cephe kaplaması da yapmayı mı hedefliyorsunuz?
Dortek'i "Mobilya öncesi dekorasyon malzemesi markası" olarak tanımladık. Adını ağabeyim koydu. Parke, dış cephe kaplaması, pencere profili ve duvar kağıdı üretimine de başlayacağız. 2006'da 100 milyon doların üzerinde ciro bekliyorum. Bir eve mobilyadan önce girecek dekorasyon malzemelerininin tümünü üretmeyi hedefledik.

* Hangi ülkere satıyorsunuz kapılarınızı?
Azerbaycan'da her gün televizyondayız. Kazakistan ve Rusya'da yoğun ilgi görüyoruz. Monoblok-dolu kapı teknolojisi için tüm dünyayı bir pazar olarak görüyoruz. Amerika, Türki Cumhuriyetler, Avrupa ve Körfez ülkelerine ihracata başladık. Çin'de showroom açacağız.

* Yurtdışında başka nerelerde showroomlannız var?
Kısa bir süre önce Almanya'da bir grupla anlaşma imzaladık. Almanya'da showroom'umuz var ama 15 showroom daha açacağız. Fransa, Azerbaycan, Kazakistan ve Dubai'de showroom' larımız var. Amerika'da Katrina Kasırgası'ndan New Orleans'ta sonra zarar gören evlerin onarımını üstlenen komisyon bizim ürettiğimiz kapıları uygun gördü, kısa bir süre sonra o bölgeye Dortek kapıları gidecek.

* Türkiye pazan ne büyüklükte? Burda kaç showroom açtınız?
Türkiye'de kapı pazarı hacmi yıllık 2 milyar dolar civarında. Türkiye'de yılda 6 milyon adet kapı kullanılıyor. Şu anda 6'sı İstanbul'da olmak üzere 30 showroom'a ulaştık. 2006'da 60 showroom açmayı hedefledik.

İstenen yüz, kapı üzerine rölyef gibi işleniyor
Monoblok-dolu kapılar, özel proseslenmiş üstün nitelikli ağaç Meriyle kalınlığı gerektiğinde 70 mm'ye ulaşarak monoblok-dolu (tek parça halinde) üretiliyor. Herhangi bir desen, bir logo, hatta bir insan yüzünün şekli bile, kapı kanadına 3 boyutlu konkav/konveks bir rölyef olarak işlenebiliyor. Bu kapıların en büyük özelliği, içlerinin dolu olması, dönme ve çatlama yapmaması. Ayrıca ses geçirmeme, darbeye ve yangına karşı dayanıldı olma, açma-kapama kolaylığı sağlama gibi özelliklere sahip. Kapıların fiyatları 250-1.500 YTL arasında değişiyor.

DİĞER YENİ YAZILAR