Üniversitesindeki başarılı öğrencilerin işi garanti

Haberin Devamı

Kemerburgaz Üniversitesi’nin Mütevelli Heyeti Başkanı Ali Altınbaş, “Altınbaş Holding’in çatısı altında 38 şirket var. Başarılı öğrencilerimizi değerlendireceğiz” dedi.

Ali Altınbaş, 4 bin çalışanı, 4 milyar doları aşan aktif büyüklüğü olan Altınbaş Holding Yönetim Kurulu Onursal Başkanı ve Kemerburgaz Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı. Gaziantepli Altınbaş ailesi Altınbaş markasıyla kuyumculuk, Alpet’le enerji, Creditwest Bank ile finans, Galata Denizcilik ve Transal Denizcilik ile de lojistik sektöründe faaliyet gösteren şirketleri çatısı altında topluyor. 2008 yılında da Kemerburgaz Üniversitesi’nin kuruluşu gerçekleştiren Altınbaş Ailesi’nin en büyük ferdi Ali Altınbaş’la Kemerburgaz Üniversitesi’nde buluştuk.

Bu arada atlamadan yazalım, üniversitenin yeri Güneşli’de. Üniversitenin Kemerburgaz’daki yeriyle ilgili sorun çözülemeyince Altınbaş ailesi şirket merkezlerini üniversite binasına dönüştürdü. Şimdi Güneşli’de ek binalar yapılıyor. Ama aile Kemerburgaz’daki yerden de vazgeçmiş değil. Hukuki sürecin tamamlanmasını bekliyorlar.

İşi bilenlerle çalışıyoruz

- Gaziantepli bir ailesiniz. Kuyumculukla işe başladınız. Sonra diğer sektörler geldi. Eğitim çok zor bir alan. Vakıf üniversitelerinin sayısı da hızla arttı. Rekabet de var.

Başlarken bu kadar zor olduğunu bilsem başlar mıydım, bilmiyorum. Ama içine girince de vazgeçmek mümkün değil. Çok sıkıntılıydı mevzuat. Vakıf üniversitelerinin işi hiç kolay değil. ‘Başarmak zorundayız’ dedik. 2008 yılında kuruluş yasamız çıktı. Bu yıl üçüncü yılımız öğrenci almak için.

- Kemerburgaz’da da kuramadınız üniversitenizi...

İmarla ilgili sorun oldu. Mahkemeler sürüyor. Her olmayan işte bir hayır var. Sıfır bir kampüste başlasaydık doğru olmayacakmış. Şimdi burada pişiyoruz, ilk mezunları burada vereceğiz. Buraya yeni binalar da yapıyoruz. Ama Kemerburgaz’dan da vazgeçmedik.

Üniversitesindeki başarılı öğrencilerin işi garanti


- Biraz önce ‘zorlandık’ dediniz. Bunun nedenleri neydi? Sizler gibi farklı alanlarda büyüyen şirketler üniversite işine prestij olarak bakıyor...

Biz işadamıyız ama buna iş gibi bakmıyoruz. Bizim beklentimiz burada kaliteli eğitim. Bu bizim için kariyerimiz, prestijimiz. Gençler çok önemli bu ülke için. Eğitime yatırım çok önemli. Biz eğitim işini bilmiyoruz, bilenleri buraya getiriyoruz. Herksten öğreneceklerimiz var. Ama bu konuda da asla biz bu işleri biliyoruz demiyoruz, en iyi bilenlerin kapısını çalıp davet ediyoruz. Onları dinliyoruz. Her işi bilmek zaten mümkün değil.

Köln mezunu olacaklar

- Türkiye’de üniversiteli işsizliği rakamları ortada. Kemerburgaz Üniversitesi’nden mezun olanlar sizin şirketlerinizde öncelik alacak mı?

Holdingin çatısı altında irili ufaklı 38 şirket var. Öğrencilerimizi tabiki değerlendireceğiz. Ayrıca özellikle bazı bölümlerde yenilikler getirdik. Takı tasarımı konusu yıllarca Türkiye’de çok ihmal edildi. Bizim üniversitemizde 4 yıllık bir eğitim var. Tıp alanında eğitim için de Muharrem Usta ile bir işbirliği yapıyoruz. Öğrencilerimiz Bahçeşehir’deki hastanede eğtitm alacak. İş için başarı şart. Biz kendi çocuklarımıza dahi bizim şirketin dışında başarılı olun diyen bir aileyiz. Şirketlerde iş için başarılarının ilk yüzde 25’lik dilimde olmasını istiyoruz.

- Siz son dönemde üniversitenizle Köln üniversitesi arasında çok önemli bir işbirliğine imza attınız. Hukuk Fakültenize giren öğrenciler Köln Üniversitesi’nde Hukuk eğtitmi alıp, çift diploma alma hakkına sahip olacaklar. Bu nasıl gerçekleşti?

Almanlar, Köln Üniversitesi yöneticileri bizim üniversitemizin geleceğine inandılar. Bu bizim için onur. Biliyorsunuz Köln Üniversitesi dünyanın en eski, köklü üniversitelerinden biri. Bu konudaki bilgiyi Rektörümüzün aktarmasını isterim.

OĞLUM FLAMİNGO’NUN YATIRIMCISI

- Ali Bey, siz şirketin onursal başkanısınız. Kendinize zaman ayırıyorsunuzdur diye düşünüyorum...

Ayırıyorum. Benim eşim Kıbrıslı, Küçük kardeşimin eşi de Kıbrıslı. Kıbrıs’ta iş yaparken Kıbrıslı hanımlarımız da oldu. Torunum var. Siz kızım Fatoş Hanım’ı tanıyorsunuz. (Fatoş Altınbaş Sarıgül) Biri 4, biri 1.5 yaşında torunum var. İş dışında en büyük hobim spor. ‘İş yoğunluğundan bana zaman yetmiyor’ diyenlerden değilim. Kendime de zaman ayırırım. İyi yüzücüyüm, golf oynuyorum. Pilates yapıyorum. 6.30’da kalkarım, 8.30’a kadar spor yaparım. Ormanda yürürüm. Bir arkadaş grubum var, onlarla sohbet terapi gibi oluyor. Durmadan çalışmak sürdürülebilir değil.

- Oğlunuz da şirkette mi çalışıyor?

Hayır. Oğlum Serdar (Altınbaş) inşaat işleri yapıyor. Sermaye konusunda destek verdik, dışarıda iş yapıyor. Bence gençler bunu yapmalı.

Oğlum iş yapmayı bizim şirket dışında öğreniyor. Serdar Altınbaş adı.

- Flamingo’nun yatırımcısı mı? (Flamingo şef Emre Şen ve Bird’ün sahibi Aliye Turagay ve eşinin açtığı yeni restoran)

Evet. Çok güzel oldu. Aliye Hanım Bird’le çok tanınır olmuştu. Çok başarılı bir hanım. Biz kendisini yeni tanıdık. Bu işleri iyi biliyor.

Vakıf 2003 yılında kuruldu

- Niye üniversitenizi Kıbrıs’ta kurmadınız?

Aslında biz orada Yakın Doğu Üniversitesi’ne destek olduk. Orayı yakından izledik. Ben eskiden beri halka en büyük desteğin eğitimle verileceğini düşünüyorum. Benim yedek öğretmenliğim de vardır. Çok sever ve saygı duyarım öğretmenlik mesleğine. Benim babam askerde okuma yazmayı öğrenmiş biri. 2003 yılında babamız rahmetli olunca Mahmet Altınbaş Eğitim Vakfı’nı kurduk. Ailece eğitime bir katkımız olsun istedik.

Butik üniversite olmayacağız

İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi’nin Rektörü Prof. Dr. Yıldırım Üçtuğ. Kendisi ODTÜ’de uzun yıllar hizmet verdikten sonra Kemerburgaz Üniversitesi’ne geçti. Üniversitenin Köln Üniversitesi’yle işbirliğini Prof. Üçtuğ anlattı:

“Şu anda üniversitemizde 7 fakültemiz, 1.600 öğrencimiz var. Seneye 2 bin 500-3 bin öğrencimiz olacak. 4-5 yıl içinde 5 bin öğrenci sayısına ulaşmayı hedefliyoruz. Daha uzun vadeli 10 bin öğrenci hedefimiz var. Butik üniversitelerin bazı hedeflere ulaşamayacağını düşünüyorum. Öğrenci sayımızı artıracağız. Önemli hedeflerimiz var. Köln Üniversitesi köklü bir üniversite. Altınbaş Holding’in ortaklarından en küçük kardeş Nusret Altınbaş’ın eşi Almanya’da doğup büyümüş bir hanım. Orada hukuk eğitimi almış. Kendisi bizi Köln Hukuk Fakültesi Direktörü’yle tanıştırdı. 2012 yılında protokol imzaladık. YÖK onayladı. Almanya onayladı. 10 öğrencimizi deneme amaçlı Köln Üniversitesi’ne gönderdik. Seçimlerinde Köln Üniversitesi’yle çifte diploma ayrı bir seçenek olarak yer alacak. Burada hukuk fakültesini kazananlar Köln’den de diploma alacaklar. 2 yıl Köln’de, 2 yıl İstanbul’da eğititm alacaklar. Bu olanaklar öğrencilerimizin önünü açıyor. Öğrenciler İngilizce biliyorsa Amerikan Hukuku sertifikası için de Almanya’da özel bir eğitim alacaklar. Bu yıl puanı belli olacak. Kontenjan az, çok talep olacağını düşünüyoruz.”


Her şeye rağmen çevredeki bütün ülkelerden iyiyiz

- Var mı başka alanlarda da yatırım iştahınız?

Altınbaş Holding dikey büyüyor. Fazla dala girmiyoruz. Finans, enerji ve lojistik bizim için önemli. Finans çok büyüyecek bir iş. Artık Türkiye pazarı diye bir şey kalmadı. Dünyada iş yapacak büyüklüğe ulaşamazsanız Türkiye’de de iş yapamazsınız. Başarmak için hedefleriniz olmalı. Türkiye’nin potansiyelleri var. Avrupa doyuma ulaşmış, işadamları çalışanları doyuma ulaşmış. Biz ise hâlâ birçok konuda açız.

- Türkiye’de de her şey güllük gülistanlık değil. Malum sorunlar var... Siz ne düşünüyorsunuz?

Her şeye rağmen çevremizdeki bütün ülkelerden iyi durumdayız. İş imkanlarımız geniş. Biz krizlere rağmen, bazen durgunluklar yaşamamıza rağmen iyi yolda gidiyoruz. Sorun her yerde. Bizim Ukrayna, Arnavutluk’ta da yatırımlarımız var. Oralarda da sorunlar var.

DİĞER YENİ YAZILAR