Türkler de tatil kararını ‘erken’ verdi yabancının boşluğunu hissettirmedi

Haberin Devamı

Jolly Tur Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar, 5 yıl öncesine kadar cirolarında yüzde 5 olan erken rezervasyon satışlarının payının yüzde 50’lere çıktığını belirterek, “Bu sene Türk halkının son anda tatil kararı vermediğini gördük. Yurtdışındaki boşluğu iç pazar doldurdu. Önümüzdeki yıl daha da iyi olacak” diye konuştu

Türkİye’de 2.5 milyon kişinin acentayla seyahat etmeye başladığına da dikkat çeken Vardar, “Kültür turlarında büyük artış var. Kapadokya’da Asmalı Konak’la ziyaretçi sayısı 50 kat artarken aynı durum GAP Bölgesi için de geçerli. Bayram için turlarımız dolmak üzere büyük çoğunluğu da ’kültür turları’nı tercih etti” dedi

Mete Vardar Jolly Tur’un Yönetim Kurulu Başkanı. Babası Sinan Vardar Türkiye’nin futbol hayatıyla tanıdığı bir isim. 19 yıllık futbol hayatından sonra turizm sektörüne giren baba Sinan Vardar şu anda Jolly Tur’un onursal başkanı. Şirketi oğulları Mete ve Mert Vardar yönetiyor. Türkiye’deki en büyük tur operatörlerinden biri olan Jolly Tur, 2009 yılını büyüyerek geçiriyor. Güney sahillerindeki 100 otelin tek yetkilisi Jolly Tur. Geçen yıl başladıkları “Atatürk’ün Ayak İzleri” adlı turlarıyla da dikkat çeken Jolly Tur, 2009 yılında 300 bin kişiye tatil yaptırdı.

*Jolly Tur’u babanız kurdu, şimdi siz yönetiyorsunuz...

Babam Sinan Vardar, Duru Turizm’in Genel Müdürü’ydü. Daha sonra ortaklarıyla Hande Tur’u kurdular. O dönemde Marmaris’e yüzen oteli getirdiler, Datça’da tatil köyümüz, Uludağ’da da tesisimiz vardı. Vural Öger tur operatörlüğüne başlamayı düşündüğünde babamla tanışıyorlar ve 1987 yılında Jolly Tur’u kuruyorlar. 6 yıl evvel Öger Tur’dan ayrıldık ve Jolly Tur’un yönetim kurulu başkanlığına ben geldim. Babam onursal başkan olarak devam ediyor. Kardeşim Mert Vardar da yönetim kurulunda. Her yıl yüzde 30-35 büyüme kaydeden bir şirketiz.

2009’da da büyüdünüz mü?

Bu yıla baktığımızda da yüzde 20-25 büyüme kaydettik. 300 bin kişi bizim aracılığımızla bu yıl tatil yaptı.

Global kriz sizi etkilemedi mi?

Biz 6 yıldır misafir memnuniyetine çok önem vererek büyüdük. Hızlı büyüyenler kaybediyor bizim sektörde onlar zarar görüyor. Biz uzun vadede, adım adım büyüdük. Kriz kuşkusuz her sektörü etkiledi ama biz krizde değişecek alışkanlıklara ve beklentilere yönelik hazırlık yaparak, uygun ve doğru fiyatlarla misafir sayımızı artırdık. Kriz dönemlerinde doğru fiyat doğru ürün tercih edince krizi doğru atlatıyorsunuz. Sektörde büyüme bu yıl bizimki gibi olmadı.

Ne kadarlık bir büyüme oldu?

Yüzde 5 büyüme var, biz şirket olarak yüzde 25-30 büyüdük. Güney sahillerinde neredeyse 100 oteli biz pazarlıyoruz. Doğru anlaşmalar yaptık zamanında.

Sektöre yenilikler getiren bir şirketsiniz. Bir kanal sürekli sizin otelleri tanıtıyor. Etkisi ne kadar?

Digiturk’te 24 saat turizm kanalı yapıyoruz. Cep telefonlarına otel tanıtımları gönderiyoruz. Tatil yapacakları yerleri cep telefonlarından da rahatlıkla görüyor misafirlerimiz. Bunlar misafirlerimizi etkiliyor. Sonuçta dinlenmek keyif yapmak ve eğlenmek istiyorlar. Herkesin öncelikleri de farklı. TV kanalında görmek doğrudan etkiliyor.

Avrupa’da seyahat acentasına uğramadan seyahat yapan yok gibidir ama Türkiye’de böyle değil. Türkiye’de acenta kullanan kişi sayısı nedir?

75- 80 milyon kişinin yaşadığı Türkiye’de seyahat acentalarıyla yaklaşık 2.5 milyon kişi seyahat ediyor. Bu çok düşük bir rakam. Almanya’da yılda 85-90 milyonluk paket satılıyor. Bir kişi bir yıl içinde 1-2 paket alıyor. Biz Türkiye’de farklı yerlerde alt acentalar kurduk. Bu kişi sayısını artırdı. Kültür turlarında büyük gelişme var. Seyahatin yüzde 90’ı büyük şehirlerdendi. Biz şimdi Karadeniz ve Güneydoğu’da, Orta Anadolu’da da acentalar kurduk, oralardan da farklı yerlere turist getiriyoruz.

Kültür turları son zamanlarda ilgi çekiyor. En çok ilgi gören yerler nereleri?

GAP, Kapadokya, Ege-Akdeniz, Karadeniz, GALATYA dediğimiz programlar, Ayvalık çok ilgi görüyor. Her yıl 38 kültür programı çıkarıyoruz. Türkiye’de seyahat alışkanlığı yeni yeni oluştu. Asmalı Konak dizisi bire 50 kat artırdı Kapadokya bölgesini ziyaret eden turist sayısını. Şimdi GAP Bölgesi ve Mardin ilgi çekiyor. Hasankeyf’i görmek, orada günbatımı izlemek, oraların kültürel zenginliklerini tanımak isteyenler arttı Türkiye’de. Her geçen yıl artıyor.

* Uzun yıllar terör korkusuyla gidilemedi bölgeye...

Evet. Ama şimdi tüm katılanların çok olumlu yönde etkilendiğini düşünüyoruz. Kültür turlarında verdiğiniz hizmet size sadık müşteri yaratıyor. İnsanlar misafire verilen güveni çok önemsiyorlar. Rehberler konusunda çok seçici davranıyoruz. Kültür turlarımızda büyük başarı sağladık. Her yıl yüzde 50 artış oluyor.

Ramazan Bayramı için durum nedir?

Şu anda İzmir ve İstanbul çıkışlı turlar dolmak üzere, büyük çoğunluğu da güney sahillerini ve kültür turlarını tercih ediyor. “Atatürk’ün Ayak İzleri” adlı bir turumuz var, bu yıl çok talep aldı. Büyük ilgi gördü. Çorum, Amasya, Sivas’a kadar uzanıyor. Bu tip yenilikler hep yapıyoruz.

30 $ taksitle Uzakdoğu’ya götürüyoruz

* Tur operatörü olarak önemli görev yapıyoruz. ’Şimdi alın Kasım’da ödeyin’ turları var. 12 ay taksitle tatil satıyoruz. Ödeme kolaylığı sağlıyoruz. Uzakdoğu turlarına 30 dolar taksitle katılma olanağı veriyoruz. Taksit büyük kolaylık sağlıyor.

* Antalya’ya gidenler ’her şey dahil’ sistemini istiyor.

* Çeşme ve Bodrum’a giden dışarıda da gezmek istiyor. Restoranlara, eğlence merkezlerine gitmek istiyor.

Boğaz’ı görmeden giden turistten utanmalıyız

İstanbul 2010 Kültür Başkenti. Sizce ne kadar turist çeker?

Paris 50 milyon, Prag 40 milyon, tüm Türkiye 27 milyon turist çekiyor. Çok az. Eskiden liman vergileri çok yüksekti, gemiler şehre gelmiyordu. Şimdi düştü, gelen gemi sayısı artıyor. 75 şehir gördüm, İstanbul kadar güzelini görmedim. Ancak yıllardır turistler İstanbul’da Kapalıçarşı dışında gezdirilmemiş.

* Boğaz’ı görmeden giden turist var...

Evet. Bu utanmamız gereken bir şey. Elimizdeki değerleri, kültürel varlıkları ve güzellikleri tanıtmalıyız. Gelen turist Boğaz’da balık yemeli, eğlenmeli.

Yerli turistleri İstanbul’a getiriyorsunuz değil mi?

Evet. Adana’dan, Mersin’den, Gaziantep’ten farklı yerlerden İstanbul turları yapıyoruz. Seneye İstanbul’a gelenleri tiyatroya da götüreceğiz.

Şubat-Mart’ta tatil alan Avrupalı’dan ucuza tatil yapabildi

Ekonomik kriz Avrupa’dan ve Rusya’dan gelen turistleri ne oranda etkiledi?

Avrupa’dan gelenlerde yüzde 10, Ukrayna’dan gelenlerde yüzde 15’lik düşüş oldu. Boşlukları seçtiğimiz otellerle iyi değerlendirip iç pazara sunduk. Erken rezervasyon kampanyasıyla yüzde 40 indirim yaptık.

Türkiye’de yıllardır çok konuşulan bir konu bu. Yabancılar ucuz, Türkler pahalı tatil yapıyor.

Bu bir gerçek. Çünkü Avrupa’da kontratı bir yıl evvel yapıp, 7-8 ay evvel yeri satıyorsunuz. Bu yüzden ucuza kalıyorlardı. Biz de bu sene erken rezervasyonla bunu sağladık. 5 yıl önce erken rezervasyon satışları ciromuzda yüzde 5 oranındayken şu anda yüzde 50’lere çıktı. Bu da bize Türk halkının tatilini erken planlayabildiğini de gösterdi. Şubat ve Mart ayında alanlar Avrupalı ya da Rus turistlerin fiyatından az ya da eşit fiyatla aynı tesislerde kaldı. İç pazar önemli bir dinamik. Tesisler de yerli turisti önemsedi. Bunun karşılığı da alındı. Yurtdışındaki boşluğu iç pazar doldurdu.

* Antalya doyma noktasına geldi....

Antalya’da yatak kapasitesi çok arttı. 2010’da 13 otel açılacak. Geçmişte her yıl 100 otel açılıyordu. Kapasite doldu artık. Disneyland gibi ya da alışveriş merkezleri gibi yerler yapılmalı.

TÜRKLERİN GÖZDESİ DUBAİ’YDİ ŞİMDİ DUBROVNİK VE SARAYBOSNA

* Türkler nereleri tercih ediyor?

Son 2-3 senedir Dubai çok hareketlendi. Orta Avrupa çok ilgi görüyor: Prag, Budapeşte, Viyana. Brüksel, Amsterdam, Lüksemburg da ilgi çekiyor. Ama bu yıl yükselen yıldız Hırvatistan. Bu yıl Dubrovnik çok talep alıyor. 1 saat 20 dakikada gidiyorsunuz. Saraybosna da çok talep gördü. 2010’da Saraybosna ve Hırvatistan’a yoğunlaşacağız.



Elif Ergu Pazar’ın Patronu

DİĞER YENİ YAZILAR