Tam 2 bin ürünü Maliye’yi çağırıp imha ettik, marka böyle korunur

Haberin Devamı

Paul&Shark markasının Türkiye temsilcisi Selçuk Güzenge, eski sezon ürünlerini Maliye yetkililerinin gözü önünde keserek imha ettiklerini, bunun markayı koruma stratejileri olduğunu anlattı. Türk tüketicisinin profilinin değiştiğine de değinen Güzenge, “Türkler özenti. En iyiyi almak istiyor. Alışveriş merkezlerinde lüks bölümler arttı. Orta segment düşmek üzere... Artık B grubu da en az A segmenti kadar alışveriş yapıyor, satışlarımız artıyor” dedi.

Paul&Shark, köpekbalığı logolu marka... Toskanalı tekstilci bir ailenin markası. Markanın yaratıcısı İtalyan Paolo Dini. Dini Ailesi, İkinci Dünya Savaşı sırasında triko üretiyormuş. Paolo Dini bir Amerika seyahatinde markalaşma yoluna girmiş. Çok uzun yıllardan bu yana marka değerini koruyan Paul&Shark, 1997’den beri Novita Tekstil öncülüğünde Türkiye’de de müşterisiyle buluşuyor. 1997’den önce de bavul ticareti ve kaçak yollarla Türkiye’de satılan marka özellikle erkek müşterilerin vazgeçilmezleri arasında.

Novita Tekstil’in sahibi Selçuk Güzenge aynı zamanda Tescilli Markalar Derneği’nin de Başkanı. Güzenge’nin kariyer öyküsü hayli renkli. Bu yüzden de sohbete Paul&Shark öncesinden başladık, Türkiye’de lüks marka olmayı, taklitlerle mücadeleyi ve alışveriş merkezlerini konuştuk.

İlk markam Sultan Lokum

İstanbul doğumlusunuz...

Evet. İstanbul ve İtalya’da okudum.

Ailenizde tekstille ilgilenen var mı?

Hayır. Ben turizmciydim. Seyahat acentam vardı, iyi dil biliyordum. Paul&Shark teklifi Paolo Dini’den geldi. Gemiciler ve bavul ticareti kanalıyla Paul&Shark Türkiye’ye geliyordu. Marka sahibi müşteri potansiyelini görüp ciddi biçimde gelmek istedi.

Siz çalışmaya ne zaman başladınız?

Kapalıçarşı çocuğuyum. Tezgahtan yetiştim. Çanta ve ayakkabı, deri konfeksiyonu üzerine çalıştım. Bir yandan da okudum. Enteresan işler de yaptık..

Ne gibi?

İlk defa söyleyeceğim. Turizm işi yaparken dikkatimizi çekiyordu. 3 rehber ortaktık. Lokumlarda kazıklıyorlardı turistleri. Patates çıkıyordu lokumların içlerinden. Biz çok şık paketler yaptık. Sultan Lokum Limited diye mağaza açtık. Lokumları Hacıbekir’den aldık. Halı ve mücevher mağazalarına yapılan turlar gibi anlaşmalarla turistleri çektik. Çok iyi iş yaptık. 1986’da Londra’da Dünya Gıda Fuarı’na katıldık. O yıllarda Tunus’tan teklif geldi. Tunus’un en zengin adamlarından biri ‘Sultan Lokum’u gelin burada kurun’ dedi. İsim hakkı için de 50 bin dolar verdi. Adamın zeytinyağı fabrikaları vardı. Biz tesisi kuracaktık. O zaman markanın tescili başka birilerinde çıktı. Adam da şaşırdı. Ben markanın önemini o zaman anladım.

Uzun süre yaptınız mı bu işi?

Brezilya’ya, İngiltere’ye lokum ihraç ettik. 1995 yılına kadar bu işi yaptık. Sonra Brezilya, Arjantin, Uruguay’a giden bir geminin içindeki alışveriş merkezinde deri satıyorduk.

Dini ile alışverişte tanıştı

Paolo Dini ile nasıl tanıştınız? Paul&Shark teklifi size nasıl geldi?

Paolo Dini alışverişe geliyordu İstanbul’a, alışveriş sırasında İstanbul’da tanıştım. İstanbul’u seviyordu. Bir gün beni çağırdı İtalya’ya. ‘Türkiye’yle resmi iş yapmak istiyorum. Ha deri satmışsın ha bunu’ dedi. Ve ben işe girdim. Başta markanın gücünden korktum. İşim de vardı Türkiye’de ama ikna oldum.

İlk mağazayı nerede açtınız?

İlk mağazayı Bodrum ve Bursa’da açtık. Cornerlar da açtık. İstanbul’da ilk mağazayı Bağdat Caddesi’nde bayilik olarak açtık. Sonra Galeria’da kendi mağazamızı açtık. DAMA Tekstil’i Paolo Dini ile birlikte mağazacılık şirketi olarak kurduk.

Son olarak İstinye Park’ta mağaza açtınız. Mağaza sayınızı artırmaya mı karar verdiniz?

5 mağaza açıp 20 mağazaya çıkmak istiyoruz. 20 corner olmasını amaçlıyoruz. Lüks marka olarak bu kadar da yeter.

Neden? Lüks marka olarak ancak bu kadar mağazada mı satabilirsiniz ve sizi hep A artı müşteriler mi alıyor?

Türkiye’de A ve A artı müşteri çok yok ama Türk milleti özenti, iyiyi almak istiyor. İnanılmaz bir fark oluşmaya başladı. Makas açılıyor. Orta segment düşmek üzere.

Niye mağaza açıyorsunuz o zaman?

Satışlarımız arttı. B grubu da A artı kadar alışveriş yaptı, yapıyor. Lüks markalar avantajlı. Tanınmış bir marka almak isteyenler çok. Alışveriş merkezlerinde lüks bölümler arttı.

Memur dizlerini dövüyordu

Outletiniz yok, neden?

Outlet kavramı yok kurucumuzda. Herkes giysin istemiyor. Markayı koruyor. Biz burada geçen sene 2 bin malı kestik.

Nasıl?

Maliye bunu biliyor. Yazı yazdık, Maliye de ’Nasıl yani?’ dedi.

Neden kestiniz?

Aslında yakabilirdik de ama kestik. Eski sezon ürünlerdi.

Neden bağışlamadınız?

Kurucumuz buna karşı. Markayı böyle koruyacağına inanıyor. Her ürünümüzde logomuz var. Bağış istemedi çünkü bağış vergiden düşüyor. Biz vergisini vererek imha ettik. Maliye bir komisyon kurdu. Uzmanlar geldi. Adamların gözünün önünde kestik. Hatta bir kadın memur, dizlerine vura vura ‘ah ah’ diye dövündü. 1996-1997’den kalan mallardı. Ben de üzüldüm. Ama marka ancak böyle korunur. Eski malları Estonya’da da yakmışlar.

Siz Tescilli Markalar Derneği başkanısınız. Markalar Yasası bekliyor... Sizin beklentileriniz neler?

Taklitçilik organize suçlar kapsamına alınmalı. Marka taklit edenler yasa çıksa büyük ceza yiyecek.

Kurşun geçirmeyen kumaş iPhone şarj eden ceket var

Markanızın çok özel ürünleri var. Kumaşların farklılıkları da cezbedici oluyor. Ar-Ge çalışmalarında da iddialısınız...

Evet. Denizde, farklı yerlere gidilerek çalışmalar yapılıyor. Dayanıklılık testleri uygulanıyor. Bizim yağ tutmayan, kurşun geçirmeyen kumaşlarımız var.

Yenilik var mı?

Bu yıl iPhone’lu ceketlerimiz çıktı. Koldaki ve ceketteki ceplerde şarj edilebiliyor.

En çok satışı taklidin ana vatanı Çin’de yapıyor

En çok nerede satılıyor Paul&Shark?

Şaşırtıcı ama Çin’de. 52 mağaza Çin’de, 48 mağaza Rusya’da, 43 de İspanya’da var. En çok mağazamız sahteciliğin cenneti Çin’de var. Çinli zenginler Paul&Shark giyiyor.

Paul&Shark adı nereden geliyor?

Markanın sahibi İtalyan Paolo Dini, Amerika seyahati sırasında 18’inci yüzyıldan kalan bir balıkçı teknesi üzerinde gördüğü isimden etkilenerek bu adı koymuş.

EN ZOR GÜNÜM

Bir mektup yazıp beni taklitçilikle suçladılar


Benimle ilgili İtalya’daki merkezimize gönderilen bir mektupta Paul&Shark taklidi ürettiğim ve üretim yerinde görüntülerimin olduğu iddia edildi. Ben o sırada dernekte sahtecilerle mücadele ediyordum. Asılsız çıktı. İddiaları ortaya atan bulunamadı. Ama çok canım sıkıldı. Paulo Dini zaten işin başından beri inanmadı.

DİĞER YENİ YAZILAR