Gazete Vatan Logo

Eli kolu bağlandı

Ekonomistler, Fed’in faiz artışı için Haziran ayı istihdam verileri ve İngiltere’nin AB referandumunu bekleyeceğini belirterek, “Fed Temmuz’da hamle yapabilir, 2 kez faiz artırmak için zamanı var” dedi.

Eli kolu bağlandı

Amerikalı ekonomistler, hem ülke ekonomisine hem de küresel büyümeye yönelik risklerin ABD Merkez Bankası’nın (Fed) işini zorlaştırmasına karşın bu yıl 2 kez faiz artırılmasının hâlâ mümkün olduğunu düşünüyor.

Capital Economics ABD Başekonomisti Paul Ashworth, Fed’in istihdam artışındaki beklenmeyen duraksama ile İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılma (Brexit) referandumuna odaklandığını söyledi.

Ashworth, istihdamın Haziran’da artması ile Brexit tehlikesinin ortadan kalmasının Temmuz’da faiz artışına kapı açacağına dikkati çekerek, “Temmuz başında açıklanacak Haziran istihdam raporunun güçlü bir toparlanmaya işaret etmesi ve İngiltere’nin AB’de kalması, Fed’i Temmuz’da faiz artırmaya ikna edebilir” dedi ve ekledi: “Fed’in bu yıl içinde 2 kez faiz artırmak için çok zamanı var.”

Daha önce Fed’in Uluslararası Finans Departmanın Direktörlüğü’nü yürüten Edwin Truman da Fed’in 2016’da 2 kez faiz artırma planının geçerli olduğunu aktararak, şu görüşleri paylaştı:

“Bundan sonra Temmuz, Eylül, Kasım ve Aralık olmak üzere 4 toplantıları var. Fed yetkilileri, her ne kadar siyasetten bağımsızız deseler de Kasım toplantısı başkanlık seçimlerinden kısa süre önce gerçekleşeceği için bu toplantıda faiz artırmalarını beklemiyorum. Geriye 3 toplantı kalıyor. Eğer 2016’da iki faiz artışı öngörüyorlarsa Temmuz toplantısında faiz artırmaları olasılığı yüzde 40. Çünkü yılın son 4 ayında 2 faiz artışı yapmaları kademeli normalleşme taahhütleriyle uyumsuz olur.”

Haberin Devamı

‘AB’den çıkarsak vergiler artacak’

İngiltere Maliye Bakanı George Osborne, referandumda ülkesinin AB’den ayrılması yönünde sonuç çıkması durumunda vergi artışlarını da içeren bir dizi acil durum tedbiri alınacağını açıkladı. Osborne, “İngiltere’nin ayağını yorganına göre uzatması gerekecek” dedi.