Gazete Vatan Logo

Eleştirilere böyle cevap verdi!

'AK Parti’nin Ombudsmanı olacak' eleştirilerine' böyle yanıt verdi

Eleştirilere böyle cevap verdi!

Türkiye’nin ilk ombudsmanı Nihat Ömeroğlu, Hrant Dink kararı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlunun nikah şahidi olması nedeniyle kendisine yöneltilen “AK Parti’nin Ombudsmanı olacak” eleştirilerine yanıt verdi, “Beni eleştireceklerse geçmişimle değil, bundan sonra yapacaklarımı görüp eleştirsinler” dedi.

TBMM Genel Kurulu’nda önceki gün gerçekleştirilen seçimler sonucu Türkiye’nin ilk Kamu Başdanetçisi (Ombudsman) olan Nihat Ömeroğlu, VATAN’a konuştu. Henüz yemin etmediği için kapsamlı açıklamalarda bulunmasının mümkün olmadığını ifade eden Ömeroğlu, Meclis Danışma Kurulu’nun alacağı karara bağlı olarak muhtemelen önümüzdeki hafta yemin ederek görevine resmen başlayacağını söyledi.

Eleştirilere böyle cevap verdi

Kılıçdaroğlu’nu örnek verdi

Özellikle CHP milletvekillerinden gelen Ombudsman seçilmesine ilişkin tepki ve eleştirilerin anımsatılması üzerine “Ben olsam, onlar gibi yapmazdım” diyen Ömeroğlu, anamuhalefet milletvekillerinin Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun konuşmalarına kulak vermelerini istedi. Ömeroğlu, “Eğer Genel Başkanları’nın parti grubunda yaptığı konuşmaları dinlemiş olsalardı, Sayın Kılıçdaroğlu’nun ben Yargıtay’da görev yaparken yaptığım işlerle ilgili hakkımdaki düşüncelerini de öğrenmiş olurlardı. Şimdilik bu kadarını söylüyorum” dedi.

‘Kulaklarını tıkadılar’

Kılıçdaroğlu, Ömeroğlu’nun atıf yaptığı konuşmasını 11 Ocak 2011 tarihindeki grup toplantısında yaptı. Kılıçdaroğlu grup konuşmasında hükümetin yargı politikasını eleştirirken, Ömeroğlu’nun adını vererek şunları söylemişti: “İktidara yakın bir gazetede Yargıtay üyesi Nihat Ömeroğlu 10 Ağustos 2010’da ‘Tutukluluk süresi ve toplumu bekleyen tehlike’ başlıklı bir yazı yazdı. Ağustos ayından bu yana bu yazının gereğini bile yapmadınız. ‘Uyan iktidar, toplumu bekleyen tehlike var’ diyor. Kulaklarını tıkadılar.”

ABD eleştirisi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran’ın kendisine yönelttiği “Yargıçken THY Washington’a götürmüş, yedirmiş içirmiş” eleştirisine, “THY devletin kurumu. Öyle birşey olsa neyi var. Ben ABD’ye daha önce gittim zaten 15 sene önce gittim” yanıtını veren Ömeroğlu, yine Oran’ın “Oğlu’nun THY’de çalışması nedeniyle THY ile ilgili şikayetler geldiğinde, Cemil Çiçek’in Adalet Bakanlığı döneminde de bürokratlığını yaptığı için TBMM Başkanı’na yönelik şikayetlerde tarafsız olamaz” iddiasının anımsatılması üzerine de şunları söyledi:

‘Evlat, çalışacak tabii’

“Evet Sayın Çiçek döneminde bürokratlık yaptım. Ama Sayın Oran önce yasayı okusun. Yasama hariç bizim çalışmamızda ve biz de Meclis Başkanlığı’na bağlıyız. Bunlar yasayı bilmiyorlar. Cemil Bey bizim başkanımız, biz meclis adına denetim yapacağız. Meclis başkanına bağlı bu kurum bunu da bilmiyorlar. Oğlumun THY’de çalıştığı da doğru. Ama şimdi değil ki 4 seneden beri çalışıyor. Daha önce başka bir yerdeydi. Bunun gizlisi saklısı yok ki evladım her halde bir yerde çalışacak.”

Dink ailesi için ne dedi?

Ömeroğlu, “Hrant Dink ile ilgili kararınız da eleştiriliyor, Ombudsman seçilmenizin ardından Dink Ailesiyle görüşmeyi düşünüyor musunuz?” sorusuna da şu karşılığı verdi:

“Yemin etmeden, şu an için düşün-müyorum. Ama gelecekteki günler belli bir süreç getirir başdenetçi olarak tüm bireylerimize hem kapımız açık hem şikayetlere açık. Kim olursa olsun herkesle görüşeceğiz. Hukuk ve kanunlara uygun şekilde vicdani kanaatimi ortaya koyarak 39 yıl yargıçlık görevi yürüttüm. Bundan sonra da aynı şekilde, hukukun üstünlüğünü esas alarak, hukuk çerçevesinde ve adil bir anlayış içerisinde, hakkaniyete uygun görev yapacağımızdan kamuoyunda kimsenin şüphesi olmasın.

Herkese şunu söylüyorum; bundan sonra beni eleştireceklerse geçmişimle değil, bundan sonra yapacaklarımı görüp eleştirsinler. Göreve başladıktan sonra yapacağımız işlemler, eylemler, araştırma inceleme önerilerimiz raporlarımızda hay hay yanlışımız olursa eleştirsinler düzeltiriz.”

Ömeroğlu kimdir?

Antakya’da 1947 yılında doğan Ömeroğlu, Antakya Lisesi’ni bitirdi. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden 1971 yılında mezun olan Ömeroğlu, Antakya hakim adayı olarak mesleğe başladı. Ömeroğlu, sırasıyla Lice, Azdavay, Ulukışla, Enez, Pınarhisar, Gaziantep, Bursa hakimliği ile Adalet Bakanlığı Hukuk ve Ceza İşleri Genel Müdürlüğü görevlerinde bulundu. Ömeroğlu, 2005 yılında Yargıtay üyeliğine seçildi.

İlk ombudsman Ömeroğlu

TBMM Genel Kurulu’nda Kamu Başdenetçiliğine Mehmet Nihat Ömeroğlu seçildi. Yargıtay eski üyesi Ömeroğlu böylece Türkiye’nin ilk Kamu Başdenetçisi oldu. Ömeroğlu daha önce Hrant Dink’e verilen cezaya itirazı reddetmesi ve Yargıtay üyeliği döneminde Eylül 2010’da Başbakan Erdoğan’ın, oğlunun nikahında şahitlik yapmasıyla kamuoyunun gündemine gelmişti TBMM Genel Kurulu’ndaki kamu başdenetçiliği seçiminde, TBMM Dilekçe ile İnsan Haklarını İnceleme Karma Komisyonu’nun, aday adayı olarak bildirdiği, Yavuz Erkmen, Mehmet Nihat Ömeroğlu ve Halime Nuray Turcan’dan hiçbiri birinci ve ikinci turda aranan 367 oya ulaşamadı. Adaylar üçüncü turda aranan 276 oya da ulaşılamayınca, dördüncü turda yapılan gizli oylamada, milletvekilleri, üçüncü turda en çok oy alan Ömeroğlu ve Turcan arasında seçim yaptı. Kullanılan 279 oyun 258’ini alan Yargıtay eski üyesi Ömeroğlu Türkiye’nin ilk Kamu Başdenetçisi oldu.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise Hrant Dink davasının müdahil avukatlarından olduğunu anımsatarak, Dink’in mahkum edilmesi sürecinde karar veren hakimlerden birinin Başdenetçi adayı olduğunu söyledi.

TBMM Başkanvekili Mumcu ise, tutumunda bir değişiklik olmadığını belirterek, seçimlere geçti.

Haberin Devamı