Gazete Vatan Logo

Elektrikte yeni dönem! Faturayı etkileyecek

Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Deliç tarafından geliştirilen, elektrik şebekeleriyle haberleşme teknolojilerinin birleşmesiyle oluşturulan akıllı şebeke sistemiyle, elektrik tüketiminde ciddi oranda tasarruf yapılabilecek.

Elektrikte yeni dönem! Faturayı etkileyecek

Boğaziçi Üniversitesinden yapılan açıklamaya göre, Prof. Dr. Deliç'in, yenilenebilir kaynakların entegrasyonu ve enerji talebinin yönetimi konularında geliştirdiği proje kapsamındaki akıllı şebekelerle elektrik faturaları düşecek.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Deliç, akıllı şebekelere geçişin gelişmiş ülkeler için teknolojide öncelikli konulardan biri olduğunu belirtti.

Akıllı şebekelerin hayata geçmesinde 2020'nin önemli bir yıl olduğuna dikkati çeken Deliç, Avrupa Birliği ülkelerinde 2020'ye kadar yüzde 80 oranında akıllı sayaca geçilmesinin amaçlandığını kaydetti.

Türkiye'de de haberleşme yeteneğine sahip akıllı sayaçlar geliştirilmesi için firmaların çalıştığını hatırlatan Deliç, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu tarafından da onaylanan "Türkiye Akıllı Şebekeler 2020 Yol Haritası Projesi" kapsamında akıllı şebekeye geçiş sürecinin takviminin belirleneceğini bildirdi.

Prof. Dr. Deliç, üzerinde çalıştığı akıllı şebekeler sisteminin uygulanabilmesi durumunda maliyetlerin ve karbon salınımının düşürüleceğinin altını çizerek, şöyle devam etti: "Mevcut sistemlerde enerji talebi arttığında yedek santraller de faaliyete geçiyor. Termik santrallerin devreye girmesi ve sonrasında kapatılması saatler alabiliyor. Benim araştırma alanlarımdan biri talepte böyle büyük oynamaların olmamasını sağlamak. Öngörülen arz ve talebe göre saat başı değişen fiyatlarla gün boyunca oluşan enerji talebinin hemen hemen aynı kalmasını amaçlıyoruz. Bu dengeyi sağlamak için üretici ve tüketici arasında iki yönlü iletişim gerekiyor. Tüketiciden önümüzdeki saat için tahmini tüketim miktarını öğrenip, oluşacak toplam talebi buluyoruz ve buna göre hesaplanan saatlik fiyat bilgisini geri bildiriyoruz. Kabaca söylemek gerekirse tüketimin aşırı yükseleceği öngörülen saat diliminde fiyat da yüksek oluyor. Bu şekilde arzulanan günlük tüketim düzeni sağlanıyor." Akıllı şebeke sisteminin önemli fayda sağlayacağını vurgulayan belirten Deliç, "Bu sistemle enerji tüketimindeki tepe noktaları aşağı çekildiği gibi maliyetler azalacak ve elektrik faturaları düşecek. En verimsiz ve en eski oldukları için en çok kirleten santraller kapalı kalacağı için atmosfere salınan gazlarda bir azalma olacak." görüşlerini iletti.

Haberin Devamı