Gazete Vatan Logo

Elektrikte serbest tüketici limiti düştü!

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)'ndan elektrik faturalarıyla ilgili güzel bir haber geldi. Elektrikte serbest tüketici limitinin düşürülmesine karar verilmesi pek çok vatandaşı sevindirecek? Peki elektrikte serbest tüketici limiti ne kadar oldu?

Elektrikte serbest tüketici limiti düştü!

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)'nun yaptığı düzenlemeye göre elektrikte serbest tüketici limiti daha önce 3 bin 600 kilovatsaat ken yeni yıldan sonra 2 bin 400 kilovatsaate düşürülecek. bu değişikliğe göre elektrik faturası 82 TL'nin üzerinde olanlar elektrik tedarikçisini kendisi seçebilecek. Yani 2017 yılında yaklaşık olarak 8,4 milyon abone serbest tüketici hakkından yararlanabilecek.

SÖZLEŞME DİKKATLİCE OKUNMALI

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz'dan konuyla ilgili uyarı geldi. Yılmaz, "Sözleşme imzalayacak serbest tüketicilerimizin sözleşme imzalamadan önce haklarını ve yükümlülüklerini çok iyi öğrenmesi gerektiğini hatırlatmak isterim. Abonelik sözleşmeleri çok dikkatle okunmalı ve imzalanmalı. Vatandaşlarımız; tedarikçisini titizlikle seçmeli ve kendi tüketim alışkanlıklarına uygun sözleşmelerin altına imza koymalı" dedi.

YENİ DÜZENLEMEDEN YARARLANMAK İSTEYENLER;

- Serbest tüketici olmak için en az 82 lira aylık fatura ödemek gerekiyor.

- Standart tüketiciler EPDK tarafından belirlenen standart fiyatı öderken, serbest tüketiciler, indirimli fiyatlardan yararlanabiliyor.

Haberin Devamı

- Serbest tüketiciler, gün içinde farklı tarifelerden yararlanabiliyor.

- Abone, elektrik şirketlerinin şartlarını incelerek, sözleşme yapmak istediği elektrik şirketini belirliyor, şartları sağlayan abonenin, hizmet aldığı önceki elektrik şirketine borcu olmaması gerekiyor.

- Şirket, aboneye sözleşmeyi gönderdikten sonra iki taraf da sözleşmeyi imza altına alıyor.

- Serbest elektrik tüketicisi, ev sahipleri gibi dijital sayaç kullanan kiracılardan da olabiliyor.

- Sözleşmeli şirket, hizmetini aynı sayaç üzerinden vermeye devam ediyor, sadece faturadaki şirket ismi değişiyor, değişim sırasında elektrik kesilmiyor.

- Geçiş işlemlerini genelde yeni şirket yürütüyor. 1-2 ay içinde yeni tarifeye geçiş tamamlanıyor.

- İletim, dağıtım ve kayıp-kaçak bedelleri, serbest tüketicilerde de var. Ancak, perakende satış hizmet (PSH) bedeli, serbest tüketim sözleşmesi yapan şirketler için mecburi değil.

Haberin Devamı

- Tarife ücretlendirmesinde herhangi bir değişiklik olduğunda aboneye en az 30 gün önceden e-posta veya SMS ile bilgilendirme yapılıyor.