Gazete Vatan Logo

Elektrikte ‘ince ayar!’ Yüzde 20…

Herkesi çok yakından ilgilendiriyor. Elektrikte önemli değişiklik. Doğal gaz tüketimine de yansıdı. Geçen yıla göre yüzde 20 arttı. Enerji yönetiminden “kuraklık” hamlesi… Barajlara gelen su miktarının belirgin biçimde düşmesi üzerine elektrik üretiminde “ince ayar” yapıldı. Şubat ayının ilk yarısında barajlardan elektrik üretimi, geçen yılın aynı dönemine göre yarı yarıya azaldı. Bu yıl, Şubat ayının ilk yarısında 1.2 milyar kilovatsaat dolayında elektrik üretildi. Geçen yıl aynı dönemde üretim yaklaşık 2.4 milyar kilovat saat olmuştu. Suyun payı azalırken, doğal gazdan üretim arttı. Doğal gaz kaynaklı elektrik üretimi, 3 milyar kilovatsaate yükseldi. Yüzde 20’ye yakın bir artış söz konusu oldu.

Elektrikte ‘ince ayar!’ Yüzde 20…

Türkiye’nin, elektrik üretimi Şubat ayında ilginç bir manzara ortaya koydu. Bu ayın ilk yarısında, elektrik üretimi, geçen yılın aynı dönemine göre geriledi. Bu yıl, Şubat ayının ilk yarısında 11 milyar 800 milyon kilovatsaat elektrik üretildi. Geçen yıl aynı dönemde, 12 milyar 106 milyon kilovatsaat elektrik üretilmişti.

Elektrik tüketimi de düştü. Şubat ayının ilk iki haftasında toplam tüketim, 11 milyar 754 milyon kilovatsaat olarak kayıtlara geçti. Bu rakam, geçen yıl 12.1 milyar kilovatsaat olarak ölçülmüştü.

SUYUN PAYI AZALDI, GAZ ÖNE ÇIKTI

Habertürk’ten Olcay Aydilek’in haberine göre, enerji yönetimi, bu dönemde elektrik üretimine “ince ayar” yaptı. Barajlara gelen miktarın düşmesi üzerine sudan elektrik üretiminde frene basıldı. Doğal gazın payı artırıldı.

Şubat ayının ilk yarısında barajlardan elektrik üretimi, geçen yılın aynı dönemine göre yarı yarıya azaltıldı. Bu yıl, Şubat ayının ilk yarısında 1.2 milyar kilovatsaat dolayında elektrik üretildi. Geçen yıl aynı dönemde barajlardan üretim yaklaşık 2.4 milyar kilovat saat olmuştu. Sektörde, “akarsu tipi” denilen santrallardan elektrik üretimi de ciddi biçimde azaldı.

Haberin Devamı

Doğal gaz kaynaklı elektrik üretimi, yüzde 20’ye yakın arttı. 3 milyar kilovatsaate yükseldi.