Gazete Vatan Logo

Elektrikliye hücum

Çılgın girişimci Elon Musk’ın Tesla’sı dünyanın en çok satan elektrikli markası olmayı sürdürüyor.

Elektrikliye hücum

Çılgın girişimci Elon Musk’ın Tesla’sı dünyanın en çok satan elektrikli markası olmayı sürdürüyor. JATO Dynamics’in raporuna göre, yılın ilk 9 ayında Tesla’nın tüm dünyadaki satışları yüzde 33 oranında artarak 57 bin adede ulaştı. Çinli BAIC 50 bin adetle ikinci sırada yer alırken, Nissan 39 bin adetle üçüncü oldu.

Satışlarda Çinli markaların egemenliği dikkati çekti. ZD, BYD, Renault, Zotye, JAC, Geely ve Chevrelot ilk 10’a giren markalar olarak sıralandı. Model bazında bakıldığında ilk sırada 38 bin adetle BAIC EC yer aldı. Nissan LEAF, 36 bin adetle ikinci, Tesla Model S ve ZD Zhidou 33 bin adetle üçüncü, Renault ZOE ile Tesla Model X 24 bin adetle dördüncülüğü aldı.

Ocak-Eylül döneminde Çin 227 bin elektrikli otomobil satışıyla dünyanın en büyük pazarı unvanını açık ara devam ettirdi. Çin Hükümeti’nin ülkenin en büyük sorunlarından biri olan çevre kirliliğini engellemek için elektrikli araçlara verdiği teşvikler, satışların yüzde 126 artmasını sağladı.

9 aylık dönemde ABD’de elektrikli araç satışları yüzde 21 artışla 67 bin adede yükseldi. Avrupa’da da pazar yüzde 42 büyüyerek 100 bin adede ulaştı. Norveç, 24 bin adetle Avrupa’nın en büyüğü olmayı başardı.

Haberin Devamı