Gazete Vatan Logo

Elektrikli otoların fişi çekildi!

2011’de yollara çıkacak elektrikli araçlarla ilgili vergi düzenlemesi hayal kırıklığı yarattı

Hükümet daha yollara çıkmadan elektrikli otoların fişini çekti.

Torba Kanun Taslağı’na göre, elektrikli binek otolara yüzde 37, yolcu taşımacılığında kullanılan elektrikli araçlara yüzde 10 oranında ÖTV geliyor. Hükümetin, Türkiye’yi elektrikli araç üretim merkezi yapmak için teşvik sözü vermesine karşın taslaktaki bu vergi oranı sektörü şoka soktu. Taslakta, hibridlere ise yer verilmedi.



Hükümetten yollara çıkmaya hazırlanan elektrikli araçlarla ilgili “teşvik sözü” alan Türk otomotiv sektörü, dün aldığı haberle şoka girdi. Sektör, geleceğin teknolojisi elektrikli araçlar konusunda hükümetten teşvik beklerken, yüzde 37’lik ÖTV oranıyla adeta sarsıldı. Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde elektrikli araçlara 8 bin euroya varan teşvik sağlanırken, Türkiye’de bu tip araçlara hiçbir ayrıcalık tanınmadı.



2011’den itibaren satışa sunulacak elektrikli araçlarla ilgili vergi mevzuatı ortaya çıktı. Kamu alacaklarının yeniden yapılandırıldığı Torba Kanun Taslağı’na göre, elektrikli binek otomobillere yüzde 37, yolcu taşımacılığında kullanılan elektrikli araçlara yüzde 10 oranında ÖTV geliyor. Böylece hazırlanan taslağa göre, binek elektrikli otolarda silindir hacmi farketmeksizin tıpkı 1.600 cc’yi geçmeyen araçlardaki gibi ÖTV oranı geçerli olacak. Taslakta, hibrid yani elektrikli ve benzinli motora sahip melez otomobillerle ilgili bir düzenleme yer almadı. Dünyada milyonlarca adetlik satış rakamına ulaşan çevreci hibrid araçlara yönelik, hiçbir vergi ayrıcalığı tanınmaması dikkat çekti. Henüz taslak olan elektrikli araçlarla ilgili vergi düzenlemesinin, resmiyet kazanması Bakanlar Kurulu’nun onayına bağlı.

MTV konusu hâlâ belirsiz

Elektrikli otomobillerde Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) uygulaması ise henüz netleşmedi. Yetkililer, elektrikli otomobillerden hangi tutarda MTV alınacağının, ÖTV’de olduğu gibi Torba Kanuna konulabileceğini, bu yapılmazsa daha sonra ayrı bir kanunla düzenleneceğini belirtiyor.

Elektrikli taşıtlarla ilgili MTV’nin de Torba Kanun’da yer alması halinde, bu araçlar otomobildeki en düşük MTV’ye tabi tutulacak. Bu durumda, elektrikli otomobillerden, motor silindir hacmi 1300 cm3 ve aşağısı otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtları ve benzerlerinin Motorlu Taşıtlar Vergisi alınacak. Böylece, elektrikli otomobil alanlar, 2010 rakamlarına göre yılda 405 lira MTV ödeyecek.

Hazırlanan taslak, AB ülkelerinde olduğu gibi elektrikli araçlar için teşvik bekleyen sektörü hüsrana uğrattı.

Sektör temsilcileri elektrikli araçların yaygınlaşması için ÖTV konusunda kendilerine avantaj sağlanmasını bekliyordu.

AB ülkelerinde bu tip araçlara 8 bin euroya varan teşviklerin verildiğini hatırlatan Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, ÖTV ve MTV’nin ilk 5 yıl için alınmaması istemişti.

‘Üretim üssü olacağız’ vaadi

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün ile Devlet Bakanı Zafer Çağlayan da Türkiye’yi dünyanın sayılı elektrikli otomobil üretim merkezlerinden biri haline getirmek istediklerini her fırsatta dile getirmişti. Son olarak Bakan Ergün, elektrikli otomobiller ve hibrid motorlu araçların üretimi ve seri tadilatı gibi yeni teknoloji uygulamalarına ilişkin yönetmeliğin Başbakanlığa gönderildiğinin müjdesini vererek, “Elektrikli araçların üretim ve kullanımını teşvik edecek vergilemeye gidilecek.

Bu araçları kullanacak kişiler için özel şerit, park yeri ve maliyet azaltma gibi teşvikler gündemde” açıklaması yapmıştı. Maliye Bakanlığı yetkilileri de söz konusu araçların en düşük ÖTV tarifesinden vergilendirilmesinin öngörüldüğünü vurgulamıştı.

Bursa’da üretilen Fluence Z.E.’nin fiyatı 90 bin lirayı bulacak



Elektrikli araçlar için öngörülen yüzde 37’lik ÖTV devreye girerse Avrupa’da 5 yıllık ayda 499 euroya kiraya verilen Peugeot iOn’un Türkiye’de fiyatı 80 bin TL’ye kadar çıkacak. Bu sınıfta normal benzinli veya dizel araçların Türkiye fiyatı 20 ile 30 bin TL arasında değişiyor. Fransa’da 21.3 bin euroya satılacak Oyak Renault’nun Bursa fabrikasında üretilen Fluence Z.E.’nin Türkiye fiyatı 90 bin lirayı bulacak.

Haberin Devamı