Gazete Vatan Logo

Elektrikli oto bataryası için Zorlu’dan dev yatırım

Zorlu Holding, 600 milyon dolar yatırımla Türkiye’nin ilk nikel-kobalt işletme tesisini ve 120 milyon euro yatırımla akıllı telefon ve tablet fabrikası açtı. Meta-nikel tesisinde elektrikli otoların kalbi olan batarya üretilecek

Elektrikli oto bataryası  için Zorlu’dan dev yatırım

Türkiye’nin Otomobili projesini gerçekleştirecek 5 babayiğitten biri olan Zorlu Holding, yatırımlarına devam ediyor. Zorlu, 600 milyon dolarlık yatırımla Manisa Gördes’te Türkiye’nin ilk nikel-kobalt işletme tesisi Meta Nikel Kobalt ve 120 milyon euro yatırımla Manisa’daki Vestel City’de Venus Akıllı Telefon ve Tablet Fabrikası’nın açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirdi.

Açılışta konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, elektrikli otomobil için ilk adımın atıldığı dönemde böyle bir tesisin açılışının yapılmasının önemine dikkati çekti. Erdoğan, “Bu otomobillerin bataryalarında kullanılan iki ana maddesinden bir tanesi olan kobalt üretiminde Avrupa’nın en büyüğü durumundayız. Batarya konusunda rekabet konusunda avantajlı durumda olabiliriz” diye konuştu. “Bunu ülkemizin geleceğine yapılmış önemli bir yatırım olarak görüyorum” diyen Erdoğan, ‘Türkiye’nin Otomobili’ projesiyle Türkiye’nin dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olma yolunda önemli bir adım atacağını ifade etti. Erdoğan, “Artık yürümüyoruz koşuyoruz, daha iyi olacağız” dedi.

Haberin Devamı

Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu da “Yaptığımız her yatırım Türkiye’nin katma değerli ürün ihracatını güçlendiriyor ve cari açığın azaltılmasına katkı sağlıyor. Venus Akıllı Telefon ve Tablet Fabrikası, Avrupa’daki tek akıllı telefon fabrikası olarak bu ülkenin her ferdi için gurur vesilesidir. Türkiye’nin ilk nikel-kobalt işletme tesisi Meta Nikel Kobalt, elektrikli otomobillerin bataryalarında da kullanılan nikeli, katma değerli ürün haline getiriyor” diye konuştu.

Yıllık kapasite 10 milyon adet

- Vestel City’deki Akıllı Telefon ve Tablet Fabrikası, yıllık 10 milyon adet üretim kapasitesine sahip.
- Meta Nikel tesisinde, 2015-2023 yılları arasını kapsayan ikinci faz ile birlikte toplam 860 milyon dolar değerinde bir yatırım hayata geçirilerek 20 bin ton nikel metal kapasitesine ulaşılacak.
- Meta Nikel Tesisi’nde üretilen ve geleceğin hammaddesi olarak tanımlanan nikel; elektrikli otomobillerin kalbi olarak nitelendirilebilecek bataryaların ana maddelerinden biri.

Haberin Devamı