Gazete Vatan Logo

Elektrik fiyatı % 20 ucuzlar

ELDER Başkanı Nihat Özdemir, elektrikte tüketici limitinin kademeli olarak sıfırlanmasını istediklerini, bunun fiyatları yüzde 15-20 düşüreceğini söyledi.

Elektrik fiyatı % 20 ucuzlar

ELEKTRİK Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, şu an 4 bin kilovatsaat olan serbest tüketici sınırının sıfırlanması ve ülkedeki herkesin serbest tüketici olması durumunda, enerji fiyatlarının yüzde 15-20 arasında düşeceği tahmininde bulundu. Bu durumun tüketici için çok büyük avantaj sağlayacağına dikkati çeken Özdemir, “Biz, ELDER olarak, serbest tüketici limitinin kademeli olarak sıfırlanmasını istiyoruz. Bu isteğimizi de Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK) ilettik. Serbest tüketici limitinin kademeli olarak sıfırlanması halinde EPDK’nın, tüketiciler, ticarethaneler ve sanayi için herhangi bir tarife yayınlamasına gerek kalmayacak. Serbest piyasadaki rekabet sayesinde, verilen fiyatlara göre müşteri tercihini yapacaktır. Bu durum hem tüketicilerin, hem elektrik üreticilerinin hem de dağıtıcıların avantajına olacaktır” diye konuştu. Özdemir, elektrik dağıtım şirketleri olarak 5 yılda yaklaşık 5 milyar dolar yatırım gerçekleştirdiklerini vurgulayarak, şöyle devam etti:

Haberin Devamı


Yatırımlar artacak


“Yatırım bütçeleri ikinci uygulama döneminde bir önceki döneme göre 3 kat artmıştı. 2016 yılında başlayacak yeni 5 yıllık dönem için yani üçüncü uygulama döneminde, yatırımlarda 3-4 kat bir artış yaşanacağını öngörüyoruz. Bu yatırımların önemli bir bölümü akıllı şebeke yatırımları veya bilinen şebeke unsurlarının bilişim ve iletişim teknolojileri ile donatılmış hali olacak. Öncelikle yeni özelleşen bölgelerin ciddi yatırım ihtiyaçları var. Yeni yasa ile birlikte sayaçların dağıtım şirketlerince tedarik edilmesi söz konusu. Bağlantı hatları dağıtım şirketlerince yapılıp işletilecek.” Türkiye’deki şebekenin hat olarak yüzde 30 büyüdüğünü hatırlatan Özdemir, lisanssız yenilenebilir enerji tesislerinin hızla artışının dağıtım şirketlerine büyük sorumluluklar getirdiğini vurguladı. Özdemir, 2016-2023 döneminde dağıtım şirketlerinin sadece şebekelere 7-8 milyar dolarlık yatırım yapacağını söyledi.