Gazete Vatan Logo

Elazığ’daki IŞİD operasyonunda bomba ayrıntılar!

Elazığ'da, IŞİD'e yönelik operasyonda aralarında örgütün üst düzey yöneticisi ve infazcısının da yakalandığı operasyonla ilgili çok çarpıcı ayrıntılar ortaya çıktı.

Elazığ’daki IŞİD operasyonunda bomba ayrıntılar!

Milliyert'ten Tolga Şardan'ın köşesine taşıdığı bilgilere göre; IŞİD’in, yabancı uyruklu kadrolarıyla Elazığ’da kendini göstermesi dikkat çekici. Ayrıca kentin, IŞİD tarafından istihbarat terminolojisinde “safe house” olarak adlandırılan “güvenli alan/bölge” olarak değerlendirilmesi. Sınır kentlerindeki operasyonlardan bunalan örgüt, Elazığ’da konuşlanarak hem kendisini gizlemiş oluyor, hem de asıl hareket alanı olan kentlerden uzaklaşmadan faaliyetlerine devam ediyor olması.

İşte Tolga Şardan'ın "Elazığ’daki IŞİD operasyonu" başlıklı o yazısı...

Gaziantep’te 1 Mayıs sabahında yaşanan ve göreve gitmeye hazırlanan polislere yönelik olduğu anlaşılan IŞİD’in bombalı araç eylemi, güvenlik birimlerinin dikkatlerini yeniden radikal dinci terör örgütüne çevirdi.

Saldırının ardından polis birimleri, kendi sorumluluk bölgelerinde IŞİD’in “uyuyan hücreleri”nin peşine düştü.

Eylem yememek için uyuyan hücreleri gün ışığına çıkarmayı amaçlayan son operasyonlardan biri de geçen hafta Elazığ’da gerçekleştirildi. Operasyon, haber bültenlerine “IŞİD’in üst düzey yöneticisi”nin yakalandığı şeklinde geçti.

Haberin Devamı

Uyuyan hücre

Elazığ’daki MİT Bölge Başkanlığı ile İl Emniyet Müdürlüğü bünyesindeki Terörle Mücadele ve İstihbarat şubelerinin ortak çalışmasıyla kentteki IŞİD’in “uyuyan hücresi” uyandırıldı.

Her ne kadar operasyonda gözaltına alınan Suriyeli 7 şüpheli istatistiklerde rakam olarak gözükse de soruşturmanın içeriğinde çok önemli bilgiler var.

Öncelikle şimdiye kadar batıdaki büyük kentler ile Adıyaman, Diyarbakır, Şanlıurfa, Kilis, Gaziantep’te faaliyetleri ağırlıklı olan IŞİD’in, yabancı uyruklu kadrolarıyla Elazığ’da kendini göstermesi dikkat çekici.

Bunun nedeni; kentin, IŞİD tarafından istihbarat terminolojisinde “safe house” olarak adlandırılan “güvenli alan/bölge” olarak değerlendirilmesi. Sınır kentlerindeki operasyonlardan bunalan örgüt, Elazığ’da konuşlanarak hem kendisini gizlemiş oluyor, hem de asıl hareket alanı olan kentlerden uzaklaşmadan faaliyetlerine devam ediyor. Kaldı ki; Elazığ, Diyarbakır - Şanlıurfa hattını kullanarak sınırdan çıkış yapmak için de kolay bir nokta.

Haberin Devamı

İki aylık takip

Gelelim soruşturmanın ayrıntılarına.

Gözaltına alınan 7 Suriyeli’ye yönelik iki aydır MİT ve Emniyet İstihbarat tarafından takipler yapılıyordu. Bu takipler sırasında, soruşturmada tutuklanan Aboud A.’nın Elazığ’a Şubat 2015’te ilk gelen kişi olduğu anlaşıldı. Aboud A.’nın grupta “lider” konumunda olduğu ve aynı zamanda yanında oğlu Aysor A.’nın yer aldığı görüldü.

Şüpheli Aboud A. ve oğlunun yanısıra Ahmad H., Hıdır Ş., İyad H., Ahmad S. ve Sofi Muhammed A.’nın aynı grup içinde faaliyet yürüttükleri anlaşılırken, lider konumundaki Aboud A.’nın IŞİD’in Suriye’deki petrol kuyularından sorumlu olduğu tespit edildi.

Baba-oğul dışındaki diğer şüphelilerin 2015’in sonlarına doğru aileleri olmaksızın Elazığ’a gelip yerleştikleri belirlendi.

Zanlılardan Sofi Muhammed A.’nın, Suriye’de IŞİD içinde faaliyetleri sırasında “kafa kesme” eylemlerine katıldığı ve aynı zamanda Fehet Çemberi kod adını kullandığı istihbarat birimlerince ortaya çıkarıldı.

Haberin Devamı

Grubun kendilerini gizlemek için Elazığ’ın Sanayi Mahallesi bölgesindeki beş farklı evde yaşadıkları ve herhangi bir işte çalışmadıkları için düzenli gelirlerinin olmadığı tespit edildi.

‘ÖSO’cuyuz’ dediler, IŞİD’çi çıktılar

Yapılan istihbarat çalışmalarında, grubun lideri olduğu değerlendirilen Aboud A.’nın, farklı zamanlarda 4 kez toplamda yaklaşık 500 bin doları özel kuryelerle IŞİD’e gönderdiği yine istihbarat birimlerince saptandı.

İşin başka önemli ilginç yanı ise şüphelilerin Türkiye’ye girişlerinde uyguladıkları yöntem olarak güvenlik birimlerinin karşısına çıktı. IŞİD’çi oldukları iddiasıyla gözaltına alınan 7 Suriyeli’nin, Şanlıurfa’dan Türkiye’ye girişleri sırasında kendilerini “Özgür Suriye Ordusu’ndan (ÖSO) olduklarını” belirtikleri ve bu tanıtma karşılığında Göç İdaresi’nden “geçici kimlik numarası” aldıkları ortaya çıkarıldı.

Zanlıların böylelikle Türkiye içinde çok daha kolay hareket imkanı yarattıkları ve sığınmacılara sağlanan olanaklardan faydalandıkları gün ışığına çıkarıldı. Operasyonunda gözaltına alınan Aboud A. ile oğlu Aysor A. tutuklanarak cezaevine gönderildi, diğer zanlılar hakkında adli kontrol hükmü verildi.

Haberin Devamı

Elazığ’daki IŞİD operasyonu, yasadışı radikal dinci örgütün “yerleşik faaliyetleri”nin ortaya çıkarılması açısından önemli. Şimdiye kadar yabancı uyruklu IŞİD’çilerin Türkiye’de uzun süreli kalıcı faaliyetleri pek tespit edilememişti. Daha çok gerçekleştirilen terör eylemlerinin arkasında yer aldıkları “kilit” roller biliniyordu.

Ancak bu operasyonla örgütün yabancı uyruklu kişilerden oluşan “uyuyan hücreleri”nin kalıcı biçimde ülke içinde barındığı gerçeği ortaya çıkarılmış oldu.