Gazete Vatan Logo

El Kaide'nin '11' şifresi

El Kaide 11'i çok seviyor. Alman ve Fransız istihbaratı, 'Her ayın 11’inde yeni eylemler planlıyorlar' uyarısını yaptı

Cezayir’in başkenti 11 Nisan’da iki geniş çaplı patlamayla sarsıldı. Başbakanlık binası ve polis karakolu önünde El Kaide bağlantılı bir örgüt tarafından geçekleştirilen saldırılarda toplam 23 kişi yaşamını yitirdi, 100’e yakın kişi de yaralandı. Başbakan Abdülaziz Belkadem, saldırıyı yara almadan atlattı. El Kaide bağlantılı militanlar aynı gün Fas’ın Kazablanka kentinde bir intihar eylemi gerçekleştirdi. 1 kişi can verdi; 16 kişi yaralandı. Kuzey Afrika’yı kana bulayan örgüt 11 Mart’ta Fas’ın Kazablanka kentinde El Kaide militanı bir internet kafende intihar eylemi düzenlemiş ve 11 Şubat’ta Cezayir’de kalabalık bir pazar yerinde araç bombası patlatmıştı.

Son saldırılar üzerine Washington Post gazetesi, “El Kaide ikinci bir saldırı dalgası başlatıyor ve her ayın 11’inde vuruyor” uyarısını yaptı. Alman istihbarat teşkilatı BND yetkilileri ise El Kaide’nin 11 Eylül saldırısıyla dünya gündemine oturduğunu hatırlatarak, “Teröristlerin 11’i bir şifre veya mesaj olarak kullandıklarını düşünüyoruz. Her ayın 11’inde vurmaları dikkat çekici... Üstelik saldırıların Kuzey Afrika ile sınırlı kalmayacağına inanıyoruz. El Kaide’nin Avrupa’da eylem hazırlığında olduğuna yönelik ciddi delillerimiz var” dedi. Fransa cumhurbaşkanlığı seçiminin favori adayı, Nicolas Sarkozy de dün El Kaide uyarısı yaptı. Sarkozy, “Fransa’ya yönelik en bütük tehdit Cezayir’den, daha önce Salafist Vaaz ve Savaş Grubu olarak anılan örgütten kaynaklanıyor. Örgüt şimdi El Kaide’nin bir parçası haline geldi. Tetikte olmamız gerekiyor” diye konuştu.

Dünyada 20 bin El Kaideli var
ABD Başkanı George Bush, iki yıl önce “Usame bin Ladin’in peşindeyiz. El Kaide’nin yönetim kadrosu çöktü. Giderek etkisiz hale geliyor” demişti. Ancak New York Times gazetesinin muhabirleri Pakistan’da kurulan yeni El Kaide kamplarına girerek Bush’un sözlerinin doğruyu yansıtmadığını gösterdi. Gazeteye göre her kampta 300 terörist eğitiliyor. Örgtün dünya genelinde saldırıya hazır 20 bin üyesi bulunuyor.

DİP NOT: Astroloji ve Yunan mitolojisine göre 11 sayısı ’adalet’ kavranamını sembolize ediyor.

Haberin Devamı