Gazete Vatan Logo

El Kaide korkusu FED coşkusunu söndürdü

El Kaide'nin İngiliz uçaklarına yönelik terör tehdidi dünya piyasalarını alt üst etti

Dünya borsalarında ABD Merkez Bankası'nın (FED) faiz artırımına ara vermesiyle başlayan coşku El Kaide'nin İngiliz uçaklarına yönelik terör tehdidiyle kısa sürdü. El Kaide'nin İngiliz uçaklarına yönelik terör saldırısı planının ortaya çıkarılmasıyla başlayan panik, dalga dalga diğer Avrupa ülkeleri ve ABD'ye yayılırken borsalar korkuya boyun eğdi. Önceki gün FED'in faiz artırımı politikasına iki yıl sonra ara vermesiyle tırmanışa geçen hisse senedi piyasalarında elde edilen kazançlar hemen hemen bütünüyle geri verildi.

Terör tehdidinin merkezinde yer alan Londra Borsası'nda günlük kayıp yüzde 0.75 olurken, Frankfurt'ta yüzde 1.7, Paris'te yüzde 1.2, Milano'da ise yüzde 1 düşüşler oldu. Sarsıntılar aralarında Türkiye'nin de bulunduğu Doğu Avrupa'daki piyasalara da sıçradı. Çarşamba gününü 1.027 puanlık artışla tamamlayan İMKB endeksi dün bir ara önceki günün 840 puan altına indi. Günü 171 puan, yani yüzde 0.46 kayıpla kapattı. Moskova Borsası'nda ise yüzde 1 değer kaybı yaşandı. Avrupa'daki kayıplar ABD piyasalarının açılmasıyla okyanusun diğer yakasına da ulaştı ve Dow Jones endeksi açılışta yüzde 0.02 düştü. Teknoloji borsası Nasdaq ise yüzde 0.10'a yakın geriledi.

Dolar yükseldi
Terör korkusu para birimlerini de etkiledi. Londra'daki gelişmelerin ardından euro son günlerde dolara karşı yaşadığı yükselişin büyük bir bölümünü geri verdi. Euro/dolar paritesi 1.2912'den 1.2750'ye geriledi, İngiliz Sterlini ise dolar karşısında 1 cent değer kaybetti. Doların dışarıdaki kazancı dolar/YTL paritesini de etkilerken, ABD para birimi iç piyasada 0.7 kuruş artışla 1.4520'ye kadar yükseldi.

Havayolu hisseleri türbülansa düştü
Borsalardaki kayıptan en çok etkilenen terör tehdidine doğrudan hedef olan havayolu şirketleri gördü. British Airways hisseleri yüzde 5.4, Air France yüzde 4, Luftansa yüzde 4.1, Alitalia ise yüzde 3 değer kaybetti. Dünkü tehditler 11 Eylül saldırıları ve SARS hastalığının yol açtığı salgınlar nedeniyle zor dönemler geçiren ve yeni yeni toparlanmaya başlayan havayolu şirketleri için 'yeni bir felaket' olarak adlandırılıyor.

Haberin Devamı