Gazete Vatan Logo

El bagajı devri artık kapanıyor

Paniğinin ardından yolcuların el bagajıyla uçağa binmesine yasak geldi. Uygulamanın standart haline gelmesi bekleniyor

Teröristlerin patlayıcıları uçağa el bagajlarında sokmayı planladığının ortaya çıkmasının ardından Avrupa ve ABD'deki havalimanları alarma geçti. Başta British Airways, tüm havayolu şirketleri yolcularının el bagajıyla uçağa binmesine yasak getirdi. Alınan önlemler, adeta el bagajı devrinin yavaş yavaş bittiğinin göstergesi gibiydi:

* Parfüm, saç jölesi, su gibi sıvıların uçaklara sokulması yasaklandı.

* Hastaların yanlarında getirdikleri şuruplara şüpheli madde oldukları gerekçesiyle el konuldu.

* Görevliler, yolculara bir şeffaf poşet vererek bilet, pasaport gibi eşyalarını doldurmalarını istedi.

* Gözlüklerin muhafaza kabının bırakılması gerektiği, kontak lens solüsyonunun ise poşette durmasının mümkün olmadığı açıklandı.

* Yolcuların ceplerinde, içinde sadece kimlik, para ve kredi kartı bulunan cüzdan olabileceği belirtildi.

* Bayanların el çantalarını bavula koymaları istendi. Aksi halde uçağa alınmayacakları açıklandı.

Duty Fre darbe yiyecek
Uluslararası uçuşlarda yolcuların büyük rağbet gösterdiği Duty Free'lerin de yasaklardan payını alması gündeme geldi. Avrupa'nın önde gelen havalimanlarında check-in yapılıp bavul teslim edildikten sonra Duty Free'den içki alınıp uçağa sokulamayacağı açıklandı. Yetkililer bunun sebebini içki şişesinin havalimanında şüpheli bir sıvıyla değiştirilme olasılığı olarak gösterdi.

Gözaltı süresi yine gündemde
İngiltere'de ortaya çıkarılan terör planının ardından bu ülkede 7 Temmuz 2005'te gerçekleşen metro saldırılarının ardından gündeme gelen gözaltı süresi ve polise daha geniş yetkiler verilmesi tartışması yeniden başladı. Yürürlükteki yasaya göre gözaltı süresi 2 haftayla sınırlı. Ancak yetkiler bu sürenin terör planlarını durdurmakta yetersiz kaldığını savunarak 3 aya çıkarılmasını istiyor.

Uçak yok trene hücum
İngiltere'nin Heathrow havalimanınden kalkan ve bu alana inecek olan yüzlerce uçuşun iptal edilmesinin ardından havaalanında tam bir kaosa sürüklenen yolcular, çareyi yakın mesafeler için hızlı tren kullanmakta buldu. Avrupa'nın önde gelen demiryolu şirketi Eurostar, 10 saat içerisinde 5 bin ekstra bilet satarak rekor kırdıklarını açıkladı. Tren istasyonlarında da güvenlik önlemleri artırıldı.

Haberin Devamı