Gazete Vatan Logo

El Bab'da şükür namazı kıldılar

TSK'nın desteğiyle El Bab'a giren ÖSO askerleri şehre girince şükür namazı kıldılar

El Bab'da şükür namazı kıldılar

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) destekli Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), Suriye'nin kuzeyindeki Bab ilçesinin merkezini de ele geçirdi. Merkezinin tamamını terör örgütü DEAŞ'tan kurtaran TSK destekli ÖSO, halihazırda DEAŞ'ın döşediği mayın ve diğer bomba düzeneklerini temizliyor. Aramalarda DEAŞ'lı teröristlerin kullandığı bir tünel bulundu.

SİVİLLER GÜVENLİ ALANLARA TAŞINIYOR

ÖSO unsurlarının çatışma bölgesindeki aileleri güvenli noktalara taşıma çabaları da sürüyor. Kent merkezinde DEAŞ'ın elindeki bir aileyi kurtarmak için baskın düzenlendi. Baskında teröristler etkisiz hale getirilirken, kurtarılan aile güvenli bölgeye nakledildi. TSK'nın Fırtına obüsleriyle sınır hattında belirlenen DEAŞ hedeflerine yönelik atışları ise sürüyor.

BÖLGE MAYINLI KONTROLLÜ İLERLİYORUZ

Bab'daki harekatta yer alan ÖSO'nun saha komutanlarından Ahmed el-Şahabi, ''Bab kent merkezinin kontrolü şimdi muhaliflerde. Mayın ve patlayıcılardan dolayı kontrolü bir şekilde ilerliyoruz. Ama kent merkezi artık muhaliflerde'' diye konuştu. TSK ve ÖSO, 24 Ağustos'ta başlayan Fırat Kalkanı Harekatında Azez-Cerablus arasını terör örgütlerinden temizledikten sonra, geçen aralık ayı başında Bab'a yönelmişti.

TERÖR KORİDORUNA DARBE VURULDU

Haberin Devamı

Fırat Kalkanı unsurları, ilçe merkezine hızla girmek yerine, teröristlerin direnişini kırmak için Bab'ın çevresini kuşatarak merkeze ilerlemeyi seçmişti. Böylelikle sivil kayıpların önüne geçilmesi amaçlanmıştı. Bab ilçesinin ele geçirilmesiyle, DEAŞ tehdidi Türkiye sınırından tamamen uzaklaştırıldı. Terör örgütü PYD/PKK'nın da sınır boyunca kesintisiz hakimiyet kurması engellendi. Halep'in kuzeydoğusunda, Türkiye sınırına 30 kilometre uzaklıktaki Bab ilçesi, Ocak 2014'ten beri terör örgütü DEAŞ'ın kontrolündeydi.

ARTIK TÜRKİYE FÜZE MENZİLİNİN DIŞINDA

Fırat Kalkanı Harekatı ile TSK ve ÖSO, ilçeyi alarak terör örgütü DEAŞ'ı sınırdan 35 kilometre uzağa geriletmiş oldu. Böylece, Türkiye'nin Suriye sınırındaki topraklarının, DEAŞ'ın füze menzilinin dışına çıkması sağlandı. Terör örgütü PYD/PKK'nın Fırat Nehri'nin batısında hakim olduğu bölgeler ile doğusundaki parçayı birleştirebilmesi için Bab'ı alması gerekiyordu. Bab'ın alınması, PKK'nın Türkiye için çok daha büyük bir tehdide dönüşmesine büyük ölçüde set çekmiş oldu.

35 km derinliğe inildi

Haberin Devamı

Fırat Kalkanı unsurları, ilçe merkezine hızla girmek yerine, teröristlerin direnişini kırmak için Bab'ın çevresini kuşatarak merkeze ilerlemişti. Böylelikle sivil kayıpların önüne geçilmesi amaçlanmıştı. Fırat Kalkanı Harekatı'nın 184. gününde şimdiye kadar bin 900 kilometrekareden fazla alan terör örgütlerinden arındırıldı. Harekatın derinliği Türkiye sınırından Suriye içlerine 35 kilometreye ulaştı.

Adım adım güvenli bölge

Türkiye'nin sınırı başındaki terör tehditlerini arındırmak amacıyla yürüttüğü Fırat Kalkanı Harekatı'ndaki hedeflerden biri de Suriye'nin kuzeyinde sivillerin güven içinde yaşayabileceği bir alan oluşturulması. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen hafta yaptığı açıklamada, “Güvenli bölge için çalışmaktayız. Doğu ayağında Cerablus, batı ayağında El-Rai (Çobanbey) vardır. Güneye doğru Dabık halloldu. El-Bab hallolmak üzere. Sonraki süreçte doğuya yönelik Münbiç ve Rakka olayı vardır” demişti.

Haberin Devamı

Yeni Şafak