Gazete Vatan Logo

Eksen değil para kayması var

Zorlu Holding’in Başkanı Ahmet Zorlu, ihracatta eksen kayması değil para kayması olduğunu belirtti

LCD TV üretiminde Avrupa üçüncüsü olan Vestel’in 27 yılda ürettiği 100 milyonuncu televizyonunu üretim bandından çıkarıldığı törene katılan Zorlu Holding’in Başkanı Ahmet Zorlu, ihracatta eksen kayması değil para kayması olduğunu belirtti. Zorlu, “Para neredeyse oraya gideriz” dedi.

Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu, ihracatta eksen kayması değil para kaymasının olduğuna dikkat çekerek “Para neredeyse oraya gideriz” dedi. Üçüncü Dünya Savaşı çıkma riski olmadığını, zaten hergün ekonomik bir savaş yaşandığını da vurgulayan Zorlu, “Önceden can kaybı olurdu, şimdi mal kaybı oluyor. Zengin ülke olmak için mutlaka sanayimizi desteklemeliyiz. Koreli firmalara devlet çok destek verdi, dev dünya markaları çıkardılar. Bizim bir markamız var mı? Biz Vestel olarak dünya firması olduk ama dünya markası olamadık. Marka olmak için elinizde iyi silah, iyi destek olmalı. Devlet ‘Bütçemiz kafi değil’ diyor ama yeni sanayi stratejisinden umutluyum” değerlendirmesini yaptı.

Manisa’daki Vestel City’de Vestel’in 100 milyonuncu televizyonunun üretim bandından çıktığı törende konuşan Ahmet Zorlu, 1983’te televizyon üretimiyle doğan Vestel’in çeyrek asırda dünya çapında bir elektronik ve beyaz eşya devi haline geldiğini hatırlatarak, şunları söyledi: “1994’te Vestel’i aldığımda 1 milyon adet üretim yapacağım dediğimde herkes bize kuşkuyla baktı. A4 kağıt üzerinde aldığımız şirketi, sanayi şehri yaptık. 16 yıl sonra 100 milyonuncu televizyonu kutluyoruz. Bu büyük bir başarıdır.”

5 TV’den biri Vestel

Son 10 yılda, Avrupa’da satılan her 5 televizyondan 1’ini Vestel’in ürettiğini aktaran Zorlu, şöyle devam etti: “Vestel’in kurulduğu 1983’ten bugüne üretilen 100 milyon TV yaklaşık 18 milyar dolarlık bir ekonomik değere karşılık geliyor. Bunun 16 milyar dolarlık kısmını ise ihracat alıyor. Vestel City’den her 2 saniyede bir televizyon çıkıyor. 2011’de TV üretimimiz 7 milyondan 8.5 milyona çıkacak, bunun da 8 milyonunu ihraç etmeyi planlıyoruz.”

Vestel’in iç pazarda “LCD’de lider üretici” konumunu koruduğunu ifade eden Ahmet Zorlu, “Geçtiğimiz yıl Türkiye’de üretilen her 100 LCD TV’den 85’ini biz üretmiş olduk. Avrupa LCD TV pazarında ise yüzde 15 payla üçüncüyüz. Bu alanda dünyada da ilk 3 içinde yer alma hedefimize kısa sürede ulaşmak için LCD’nin en önemli yapı taşlarından likit kristal modül üretimine odaklanıyoruz” açıklamasını yaptı.

Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu, ‘LCD’nin motoru’ likit kristal modül alanında pazar potansiyelini rakiplerden önce fark ederek Avrupa’da modül üretimi yapan ilk firma olduklarını vurgulayarak şöyle konuştu: “Bugün Avrupa’nın iki firmasından biriyiz; küçük ekran boyutlarında ise tek üreticiyiz. Modül üretimiyle de Avrupa liderliğine oynuyoruz.”

Dünyanın en büyük 3 üreticisine LCD modülü Vestel’in sağladığına dikkat çeken Ahmet Zorlu, bu faaliyetin Vestel’e yılda 500 milyon dolar getiri sağladığını sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanı Köşk’e ‘peşin para’yla Vestel aldı

DAHA önceki demeçlerinde kamunun yerli malı kullanmamasını eleştiren Ahmet Zorlu, hâlâ aynı görüşü koruduğunu söyledi. Zorlu, “Ama Sayın Cumhurbaşkanı Köşk’e Vestel alıyor. Hanımefendi ile geldiler, gezdiler. Geçen hafta 60-70 tane televizyon gönderdik. Parasını da peşin peşin veriyorlar” dedi.

1+3 olmayacaksa niye ortak alayım

ORTAKLIK konusuna soğuk bakmadığını söyleyen Ahmet Zorlu, “Hemen ortak alırım ama bana ne katacak ona bakarım. 1+1 olacaksak bir faydası olmaz. 1+3, 1+4 olacaksa sorgusuz sualsiz ortak olayım. Ama niye ortak alayım? Vestel var ya Vestel, hiç küçümsenecek bir şirket değil. Gücü ortada. Aslanlar gibi 3 milyar dolar ihracat yapıyor. Var mı Vestel gibi bir şirket daha?” diye konuştu.

100 MİLYONCU TV ANISINA BEBEKLERE HEDİYE

100 milyonuncu televizyonu müzeye koymayı planlayan Ahmet Zorlu, günün anısına Manisa’da aynı gün doğan bebeklerin ailelerine birer LCD TV hediye etti.

Camda Türkiye treni kaçırdı, destek verilse uçak bile üretilir

LCD televizyonda cam üretiminin pahalı bir yatırım olduğunu ve Türkiye’nin bu alanda treni kaçırdığını kaydeden Ahmet Zorlu, şunları söyledi: “Kristal camı yapmak için çok çaba sarfettik. 3 milyar dolarlık bir yatırım gerekiyordu. Uzakdoğulu firmalara devletleri yüzde 45’i bulan destekler verdi. Bizim gücümüz yetmedi. Modülde ayda 1 milyon adet üretim hedefimiz var. Bu 400 milyon dolar yatırım demek. Yapmadığımız bir cam üretimi kaldı, devlet destek verir, yürü derse, orada da yürürüz.”

Savunma sanayinde insansız uçak yaptıkları hatırlatılarak, “Başbakan ‘2023’e kadar uçak yerli uçak ve otomobil yapacağız’ dedi. Bu alanda olacak mısınız” sorusuna ise şu cevabı verdi: “Kolay değil ama niye olmasın? Yapılır, yeter ki desteklensin.” Zorlu, Vestel’in 127 ülkeyi kapsayan geniş bir ihracat haritasına sahip olduğunu da belirterek, ihracatlarını bu yıl 3 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini açıkladı. Zorlu, grup olarak 2020’deki ciro hedeflerinin ise 15 milyar dolar olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı