Gazete Vatan Logo

Ekrandan sıkıldık tiyatroya sardık...

Televizyonun birbirini tekrarlayan dizileri seyirciyi tiyatro sahnesine yöneltti. Alternatif tiyatrolar beş yılda iki kat arttı, Devlet Tiyatroları'na geçen yıl 1 milyonun üzerinde seyirci gitti.

Ekrandan sıkıldık tiyatroya sardık...

Artık insanları televizyonun sıkıcı, kendini tekrar eden ve belirli kalıplardan kurtulamayan dizilerinden çok tiyatro sahneleri cezbediyor. Öyle ki 5 yıl öncesine göre sadece özel tiyatroların sayısı yüzde 50 artarak 150'yi geçti. Tabii ki oyun sayısı artınca bunları sahneleyecek mekanlar da enteresanlaştı. Mekan, bazen bir gökdelenin zemin katı, bazen de eski bir depo tiyatro sahnesine dönüşebiliyor. Esas çıkış noktası; özgür ve özgün düşünen, üreten genç oyuncu, yazar ve yönetmenlerin performanslarını sergileyebilecekleri bir platform arayışları olan alternatif tiyatrolar son yıllarda sahnelere de can suyu vermiş durumda. Birkaç yıl öncesinde yaşanan "Salonlar boş, seyirci yok" tartışmaları yerini "Biletler erkenden tükeniyor, yer bulamıyoruz" serzenişlerine bıraktı...

Dizi oyuncuları sahneyi sevdi

Tiyatroya gittiğimizde öncelikli motivasyonumuz eğlenmek olsa da, özel tiyatrolarda dram veya müzikal gibi alternatifler de mevcut. Konular bir tarafa, Haluk Bilginer'den (Pencere) Demet Evgar'a (Kozalar), Erdal Beşikçioğlu'ndan (Tüy Kalemler) Bennu Yıldırımlar'a (12.Gece) kadar pek çok ünlü isim tiyatronun cazibesine karşı koyamadı.

Haberin Devamı

Onları performanslarını sergilerken birkaç metre önümüzde izlemek, kuliste muhabbet etmek mümkün.

Bir sezonda 139 oyun!

Devlet Tiyatroları geçen yıl 139 oyun sahneledi. Turneler sayesinde ülkenin dört bir yanına gidildi, böylece sahnelerden yayılan sanat rüzgarı milyonlarca insanla buluştu.

Göreceğiniz en absürd “fabrika”!

Ekran ve sinema dünyasının ünlü isimleri, Melis Birkan, Necip Memili, Onur Ünsal ve Gürsu Gür’ün yer aldığı, Moda Sahnesi’nin oyunu “Bira Fabrikası” yılın en iyi komedilerinden. Oyun, Las Vegas’a gidip eğlenmek isteyen sivil savaşçıların bir fabrikada başlarına gelenleri anlatıyor.

İnsanlığın geldiği noktayı mizahi bir dille ele alan oyunda özellikle fabrika müdürünü canlandıran “Beyazbüyü” rolündeki Melis Birkan, seyirciyi sonuna kadar tatmin ederken, oyunda kullanılan kostümler görsel bir şölen yaratıyor.

(7-22 Şubat - Moda Sahnesi)

Haberin Devamı

Bunları kaçırmayın

Devlet, Şehir ve özel tiyatrolarda birbirinden ilginç oyunlarda sahnede. İşte tiyatro eleştirmeni Ragıp Ertuğrul’un yeni sezon önerileri.

Shakespeare klasiği!

Shakespeare'in klasik komedisi 12’inci Gece, ikiz kardeşini kaybeden Viola’nın başına gelenleri anlatıyor. ( 11 Şubat, 15:00 Muhsi Ertuğrul Sahnesi)

Marjinal bir müzikal

Dünyanın dört bir tarafında defalarca sahnelenen Hedwig ve Angry Inch müzikalini izlerken eğlenceye doyacaksınız. (23 Şubat, Trump AVM)

Oyun içinde oyun!

Erdal Özyağcılar ve Berna Laçin’in başrolde oynadıığı “Hoşgeldin Boyacı”; yasak ve karmaşık ilişkilerin etrafında dolanan, kahkaha ve sürprizlerle dolu bir oyun. (Bugün 20:30, Trump AVM, )

Pera’da zaman yolculuğu

Kumbaracı 50’nin sahnelediği “Pera’nın Zamanı, seyircinin oyuncularla iletişime getiği interaktif bir oyun. (7 Şubat, 20:30 Pera Palas)

Toy İstanbul’a uğrayın

Geçtiğimiz kasımda faaliyete geçen yeni sanat mekanı Toy İstanbul’da “Blu” ve “Kaplan Sarılması” kaçırılmaması gereken oyunlar.