Gazete Vatan Logo

Ekonomide bir iyi bir kötü haber

Piyasalar fazla iyimser bir değil iki dip göreceğiz

’Piyasa kahini’ olarak tanınan ünlü ekonomist Roubini, “Ekonomide yeşil filizlerden ziyade, sarı otlar görüyorum. Bence henüz ana göstergelerde dip görünmedi ve çift dipli bir durgunluk yaşayacağız. Durgunluk W şeklinde bir grafik çizecek” uyarısında bulundu. Para sihirbazı George Soros ise en kötünün geride kaldığını savundu.

Küresel krizi önceden tahmin eden İstanbul doğumlu ABD’li New York Üniversitesi iktisat profesörü Nouriel Roubini, ekonomide yeşil filizlerden ziyade sarı otlar gördüğünü söyledi. CNBC Europe’un sorularını yanıtlayan Roubini, durgunluğun W şeklinde bir grafik çizeceğini kaydetti. Roubini, ekonominin falına baktı: “Gelişmiş ekonomilerde durgunluk yıl sonuna dek sürecek, iyileşme 2 yıl kapasite altı olacak. Bu süre zarfında ABD için büyüme tahminim yüzde 1-1.5, petrolün yıl sonunda 100 dolara yaklaşması ve artan bütçe açıklarıyla faizin yükselmesi nedeniyle, ekonomide toparlanma sekteye uğrayacak. Ekonomide yeşil filizlerden ziyade, sarı otlar görüyorum. Bence henüz ana göstergelerde dip görünmedi ve çift dipli bir durgunluk yaşayacağız.” Piyasaları fazla iyimser bulan Roubini, gelecek aylarda “Şirket kârlılıkları açısından kötü sürprizler bizi bekliyor” uyarısında bulundu.

Primlere dikkat

Küresel mali denetimin kesinlikle reforma ihtiyacı olduğunu belirten Roubini, şunları söyledi: “Bu kriz denetimdeki boşluklardan çıktı. Küresel bir mali denetim reformuna kesinlikle ihtiyacımız var. ABD, finansal denetim kurumlarının sayısını kesinlikle azaltmalı. Finans kurumlarının nakit ve sermaye yeterlilikleriyle risk yönetimi sistemleri güçlendirilmeli. Maaş ve ikramiye ödemeleri de kurumların uzun vadeli menfaatiyle paralel olmalı. Diğer yandan, batmayacak kadar büyük bankalar gerekirse parçalanmalı. Aslında bu bir paradoks. Çünkü, krizde JP Morgan, Wells Fargo ve Bank of America gibi büyük bankalar, diğerlerini bünyelerine katarak daha da büyüdü.”

Kriz Avrupa’yı zorlar

Roubini, Avrupa ekonomisini de şöyle değerlendirdi: “Gelişen Avrupa ülkelerinin bankaları için, yabancı para birimlerinden borçlanma ve birbiriyle örtüşmeyen vadeler söz konusu. Avrupa bankalarının durumu zaten iyi değil. Avrupa’yı, hem ekonomisi zayıf olduğundan, hem de bankaları gelişen Avrupa ülkelerinin kredi riskini taşıdığından zor zamanlar bekliyor.”

Haberin Devamı