Gazete Vatan Logo

Türk SİHA'ları dünya gündeminde! İngilizler karşılaştırdı, Bayraktar TB2 fark attı

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali boyunca birçok İHA ve SİHA sahada kullanıldı. Bu İHA'ları karşılaştıran İngiliz basını aralarında Bayraktar TB-2'ninde olduğu bir liste hazırladı. Söz konusu listede TB2 resmen fark yarattı.

Türk SİHA'ları dünya gündeminde! İngilizler karşılaştırdı, Bayraktar TB2 fark attı

400 günü geride bırakan Rusya'nın Ukrayna'yı işgali bütün kaosuyla devam ediyor. İşgal planları beklediği gibi gitmeyen Rus ordusu, son 400 günde 220 bin profesyonel askerini cephede kaybetti.

Ruslar savaşın başında eski nesil tank taktiği ile Ukrayna'ya girdi. Ruslar yüzlerce tank ile Ukrayna ordusuna cehennemi yaşatırken devreye Bayraktar TB-2 girdi. Ukraynalılar Bayraktar TB-2 ile Rus tanklarını çocuk oyuncağı gibi imha etti ve büyük zayiat verdi.

PUTİN TAKTİK DEĞİŞTİRDİ

Kırım Yarımadası ile Rus ana karasını birbirine bağlayan Kerç Köprüsü'nün Ekim ayı başında havaya uçurulmasıyla, Moskova taktik değiştirdi. Rus lider Putin Ukrayna'nın kilit altyapı tesislerine füze yağdırdı, saldırılarda yoğun şekilde İran üretimi Şahid-136 insansız hava aracı da kullanıldı.

Kamikaze İran drone'ları ilk kez başkent Kiev semalarında net şekilde fotoğraflandı, geride kalan yaklaşık beş ayda İran üretimi insansız hava araçları dünya gündeminden hiç düşmedi.

İNGİLİZ BASINI KARŞILAŞTIRDI

Milliyet'te yer alan habere göre; gün içerisinde İngiliz basınında ortaya çıkan analizde ise hem Rus hem de Ukrayna tarafının kullandığı İHA'lar karşılaştırdı. Bayraktar TB-2 ise listede yer alan bütün drone'lara fark attı.

Haberin Devamı

BAYRAKTAR TB2

12 metre kanat açıklığına sahip olan ve 25.000 fit yüksekliğe kadar çıkabilen lazer güdümlü zırh delici bombalarla tankları ve ağır silahları imha eden Bayraktar TB2, Rusya'nın ezici askeri üstünlüğünün altını oymaya yardımcı oldu. Nitekim Nisan 2022'de Rus savaş gemisi Moskva'yı Karadeniz'de batıran saldırıda Bayraktar insansız hava aracı kullanıldı. Cephe hattındaki başarıları sebebiyle Bayraktar TB2 Ukraynalıların sevgilisi haline dönüştü. Öyle ki adına şarkılar bile yazıldı.

TB2, 6,5 metre uzunluğunda, maksimum kalkış ağırlığı 650 kilogram (bir füzenin neredeyse yarısı kadar) ve dört adede kadar lazer güdümlü bomba ile donatıldığında neredeyse 24 saat uçabiliyor. TB2, Ukrayna'da kullanılmadan önce Suriye, Libya ve Azerbaycan-Ermenistan savaşında sahada yer aldı.

AEROROZVİDKA R18

Haberin Devamı

Ukrayna'nın Rus işgaline karşı kullandığı drone'lardan biri de kendi yapımları olan R18. Maliyeti oldukça düşük olan R18 hedeflerinin üzerine 5 kg'a kadar olan patlayıcıları atabiliyor. R18 işgal boyunca Ruslara 130 milyon sterlinlik bir zarar verdi. 4 kilometre uzağa gidebilen R18, termal kamera da içeriyor.

DJI MAVİC

Hem Rusya hem de Ukrayna tarafından kullanılan bu küçük drone, Çin tarafından imal ediliyor. 1700 sterlin kadar bir değeri olan Mavic'e sadece küçük bombalar takılabiliyor.

SWITCHBLADE 300

ABD tarafından Ukrayna'ya 700 adet gönderilen İHA'nın menzili 40 kilometre. Kamikaze drone olarak da bilinen bu İHA'lar genelde tek kullanımlık oluyor.

RUSLARINA KAMİKAZE DRONU: ŞAHİD-136

Rus envanterine savaşın ortalarında giren ve İran üretimi olan Şahid'ler, intihar drone'ları olarak da biliniyor. Hedeflerine burundan dalan bu cihazlar, çarptığı an patlıyor ve düşmanı etkisiz hale getirebiliyor.

İran verilerine göre Şahid-136, 2,5 metre kanat açıklığına, 3,5 metre uzunluğa ve yaklaşık 200 kilo ağırlığa sahip. 185 kph (114mph) azami hıza sahip 50 beygir gücündeki bir motorla çalışıyor ve maliyetleri ortalama 20 bin dolar.

Haberin Devamı

KRONSHTADT ORİON

Listede belki de Bayraktar TB2 ile karşılaştırılacak tek İHA Rus üretimi Orion. 24 saat kadar havada kalabilen Orion, 25 bin fit yüksekliğe çıkabiliyor. Saatte 200 kilometre hıza ulaşabilen Orion, 250 kiloya kadar mühimmat taşıyabiliyor. Orion'un ayrıca elektro-optik ve kızılötesi kameralarla donatılmış bir lazeri de bulunuyor.

ELERON-3SV

Rusya, Eleron-3SV İHA'sını 2013 yılında geliştirdi. Bu İHA Ukrayna'da gece ve gündüz keşif görevleri yapmak için kullanıldı. Maliyeti yaklaşık 140 bin dolar olan İHA, 15 mil çalışma menziline sahip ve maksimum 3 mil yükseklikte iki saat havada kalabiliyor. Öte yandan savaş başladığından beri, Ukraynalı askerler Eleron-3 insansız hava araçlarından ikisini ele geçirdiklerini iddia ettiler.