Gazete Vatan Logo

Doğal gaz faturaları ile ilgili son dakika açıklaması: 5 bin lira

Havaların soğuması ile birlikte vatandaşlar doğal gaz faturalarını düşünmeye başladı. Dünya genelinde yaşanan enerji krizi en önemli gündem maddesi olmaya devam ediyor. Yaklaşan kış aylarıyla beraber de konutlara gelecek doğalgaz faturalarının ne kadar olacağı merak konusu. Öte yandan alınacak küçük önlemlerle doğal gaz faturasını düşürmek de mümkün.

Doğal gaz faturaları ile ilgili son dakika açıklaması: 5 bin lira

Kış kapıya dayandı.Havaların soğuması vatandaşın ekonomisine de yansıdı. Pek çok hanede doğal gaz açıldı. Herkes doğal gazın ısınma için de kullanılmaya başlanmasının faturalara nasıl yansıyacağını merak ediyor. GAZBİR Başkanı Yaşar Arslan Enerji Zirvesi’nde yaptığı değerlendirmede, Türkiye’de konutlardaki doğal gaz bedelinin ciddi sübvanse edildiğini hatırlatarak, “Genelde Türkiye ortalaması 1000 metreküp ama 1200 metreküpü baz aldığınızda bir ailenin yıllık gelecek faturası 5 bin TL civarı görünüyor. Kömür kullananlar ise minimum 10 bin TL ödeyecek” dedi.

REKABET MÜMKÜN DEĞİL

Hürriyet'te yer alan habere göre; sanayideki doğalgaz fiyatlarının konut fiyatlarına göre yüksek olduğunu söyleyen Arslan, “Sanayide LPG kullanarak daha ucuz çözüm bulabilme şansı olanlar bu çözümü deniyorlar. Konut sektöründe ise hiçbir yakıtın doğalgaz ile rekabet edebilmesi mümkün değil” dedi. Yaşar Arslan faturaları düşürmek için şu tavsiyeleri verdi: “Temel olarak binanın izolasyonu herkesin bildiği bir konu ama bir maliyeti var. Tasarruf yapmanın en önemli yolu, herkesin evini 1 derece daha soğutması olacak. 1 derece soğutarak yüzde 7 tasarruf edebiliriz. Evlerde herkesin termostat kullanması ve sıcaklığı ayarlaması önemli.” Arslan, “Şu an sanayideki artışlar yüzde 1 ile 3 arasında ama Avrupa’daki enerji kriziyle birlikte birçok tesisin kapandığı ve bu tesislerin Türkiye’ye geldiğini görüyoruz. Türkiye enerji yoğun sanayileri Türkiye’ye getirdiği için sanayide enerji tüketimi biraz daha yükselebilir. Türkiye’nin 68.8 milyonuna doğalgaz gitmiş durumda. Önümüzdeki 5 yıl Türkiye doğalgaz dağıtım şebekesi yüzde 50 daha büyüyecek. Büyümeyle birlikte 370 yerleşim yerine daha doğalgaz gitmiş olacak. Şu an 19 milyar metreküp olan tüketimin 5 yılda 25 milyar metreküpe kadar çıkması söz konusu. Enerji üretimindeki doğalgaz tüketimi ise düşecek.Sebebi; yenilenebilir enerjinin miktarının artması ve doğalgaz fiyatlarının yüksek olması.

Haberin Devamı

İSRAİL GAZI TÜRKİYE’YE GELEBİLİR

Arslan, yılın ilk sekiz ayında Türkiye’nin yaklaşık 38,7 milyar metreküp gaz ithalatı gerçekleştirdiğini belirterek, geçtiğimiz yıllarda 10 milyar Dolar seviyelerinde olan Doğalgaz ödemelerinin bu yıl 50 milyar doların üzerine çıkma ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi. Yaşar ayrıca, Karadeniz’deki doğalgazın çıkarılmasıyla birlikte ticaret merkezi olma yolunda önemli bir kaynağın da olacağını ve İsrail gazının Türkiye’ye gelme ihtimali de doğacağını ifade etti.

Haberin Devamı

Enerji Verimliliği Uzmanı Altuğ Karataş, doğal gaz faturalarını düşürecek önemli püf noktalarını açıklayarak, "Binada yalıtım yoksa gelen faturanın yarısı boşa ödenmiş oluyor." dedi.

FATURAYI YÜZDE 50 DÜŞÜRÜYOR

Karataş, doğal gaz faturasından tasarruf sağlamak için oturulan evde yalıtım olması gerektiğine dikkat çekerek, "Öncelikle evdeki doğal gaz giderinin çok büyük bir kısmı ısınma amaçlı. Isınma amaçlı kullandığımız doğal gazda faturayı etkileyen birincil unsur binalarda yalıtım. Eğer binada yalıtım yoksa, ödedikleri ısınma amaçlı doğal gaz faturasının yüzde 35 ile yüzde 50'si ısı kaybı olarak dışarıya gidiyor." dedi.

Haberin Devamı

FATURANIN YARISI BOŞA ÖDENİYOR

Yalıtımsız bir evde doğal gaz faturasının yarısının boşa ödendiğinin altını çizen Karataş, "Yalıtım olmayan bir binada 1000 lira gelen faturasının 500 lirası aslında dışarıya atılmış oluyor. Şu anda da bir yalıtım kredisi kampanyası var. bu kampanyadan yararlanarak evlerine yalıtım yaptıran vatandaşlar, faturaların düşmesiyle birlikte büyük kar etmiş oluyor. Yani insanların yaptırdığı bu yalıtım sayesinde doğal gaz fiyatları yarıya yarıya düşüyor. Düştüğü zamanda ise; yalıtıma harcanan para, fatura sayesinde kendini amorti etmiş oluyor. Onun için birinci sıraya yalıtımı koyuyoruz." ifadelerini kullandı.

BASİT YÖNTEM İLE YÜZDE 25 TASARRUF

Karataş, binasının dış cephesinde yalıtım olmayan vatandaşlar için pratik tavsiyelerde bulunarak, "Binasında yalıtım yaptıramayan vatandaşlar için ise; en pratik yöntem peteklerin arkasına nalburdan alabilecekleri basit bir yalıtım malzemesi koymak. Çünkü binada yalıtım olmadığı zaman petek ısısının bir kısmını içeriye veriyor, bir kısmını ise dışarıya veriyor. Nalburdan alınan yalıtım malzemesini peteğin arkasına koyduğunuz zaman, doğal gaz faturasından tasarruf sağlayabilirsiniz." diye konuştu.

Haberin Devamı

PENCERELERE VE KAPILARA SÜNGER ÇEKMEK ÖNEMLİ

Tavsiyelerine devam eden Karataş, "Şerit şeklinde alınan yalıtım süngerleri yine tasarrufa etki ediyor. Pencerelere, kapılara bu şeritler çekildiği zaman, yüzde 5'lere yakın bir enerji tasarrufu sağlamış oluyorsunuz. Bu da fatura miktarını düşürmüş oluyor. Isınma amaçlı kullanılan doğal gazdan bu şekilde tasarruf edebilirsiniz." şeklinde konuştu.

MUTFAKTA BİLİNMEYEN YÖNEM İLE BÜYÜK TASARRUF

Sıcak su ve mutfakta kullanılan doğal gazdan da tasarruf etme yöntemleri olduğunu vurgulayan Karataş, "Mutfakta harcanan doğal gaz tüketiminde de tasarruf etmek mümkün. Bu konuda dikkat edilmesi gereken en önemli nokta; tencerenin kapağı açık yemek yapmamak. Bu şekilde yemek yapma süresini yarıya yarıya kısaltabilirsiniz böylece daha az doğal gaz kullanmış olursunuz. Bunun yayında ocağın altında yanan alevi tencereye verimli bir şekilde temas ettirecek üniteler çıkmaya başladı. Bu şekilde boşa giden ısıyı verimli kullanabilirsiniz." şeklinde konuştu.