Gazete Vatan Logo

Ekonomi takımı ile yola devam

65. Hükümet’te Bakanlar Kurulu’nda revizyon yapılırken, ekonomi yönetiminde değişikliğe gidilmedi. Darbe girişimi sonrası ekonomiyi ayağa kaldıran takım yola devam edecek. Piyasa beklentilerinin aksine Ali Babacan, kabinede yer almadı

Ekonomi takımı ile yola devam

65’inci Hükümet’te Bakanlar Kurulu değişti. 26 bakan ve başbakan yardımcısından oluşan Bakanlar Kurulu’nda 15 bakan aynı görevlerini sürdürmeye devam etti. Bakanlar Kurulu’nun 11 üyesinde ya yer değişikliği ya da görev değişikliği görçekleşti. Kabineye 6 yeni isim girerken, 5 bakanın görev yeri değişti.

Piyasaların merakla beklediği ekonomi yönetiminin tam kadro yola devam ettiği görüldü. Sadece Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nda bayrak değişimi oldu. Ekonomi, maliye, sanayi, enerji, gümrük ve ulaştırma gibi kilit öneme sahip bakanlıklarda aynı isimlerle yola devam kararı alındı.

26 yıl sonra kadın bakan

Bakanlar Kurulu’nda yapılan değişiklikleri açıklayan Binali Yıldırım, “Ne görevi bırakan ne de görevi alanın birbirine üstünlüğü söz konusu değildir. Ama bu bir bayrak yarışıdır, bir kan değişimidir” dedi.

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan yerlerini korudu.

Haberin Devamı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun yerine geçmişte Öz Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanlığı ve Hak-İş Kadın Komitesi Başkanlığı görevinde bulunan Julide Sarıeroğlu geldi.

Serıeroğulu 26 yıl sonra bir ilki başarmış oldu. 38 yaşındaki Sarıeroğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarihindeki ikinci kadın bakan olarak tarihe geçti. İlk kadın bakan Dr. İmren Aykut olmuştu. Aykut, 1987-19991 yılları arasında görev almıştı.

Gıdaya tıp doktoru geldi

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Nabi Avcı’nın yerine Kültür ve Turizm Bakanlığı’na atandı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in yerine de Şanlıurfa Milletvekili Ahmet Eşref Fakıbaba getirildi. Tıp doktoru olan Fakıbaba, daha önce iki dönem Şanlıurfa Belediye Başkanlığı yaptı.

Haberin Devamı

Şimşek tek patron mu oluyor?

Uluslararası yatırımcı tarafından güven unsuru olarak kabul edilen Mehmet Şimşek’in yeni kabinede ekonominin tek sorumlusu olma ihtimali piyasalarda olumlu algılandı. Yeni kabinede ekonomiden sorumlu bir diğer isim olan Nurettin Canikli Savunma Bakanı oldu. Reuters’a bilgi veren iki üst düzey kaynak, Şimşek’in ekonomi ile ilgili görevleri “büyük ihtimalle tek başına” üstleneceğini söyledi. Başbakan yardımcılarının görev alanları, Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayınlandıktan sonra duyurulacak. Bir önceki kabinede ekonomi yönetiminde Şimşek Hazine, Merkez Bankası, Ziraat Bankası, Halk Bankası, Vakıflar Bankası ve Kalkınma Bankası’ndan sorumlu iken Başbakan eski Yardımcısı Canikli reformların ve yatırımların koordinasyonu, izlenmesi ile yatırım ortamının iyileştirilmesi görevleri ile SPK, BDDK ve TMSF kurumlarından sorumlu idi.