Gazete Vatan Logo

Ekmek marketten yine 3 taksitle alınabilecek

Gıda alışverişinde 2014’te getirilen kredi kartına taksit yasağı sona eriyor. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, “Market alışverişinde taksidi kaldırmıştık, şimdi 3 taksit gelebilir” dedi.

Ekmek marketten yine 3 taksitle alınabilecek

Hükümet, bu yıl 100 milyar liraya ulaşması beklenen market alışverişinde taksit uygulamasını 2.5 yıl sonra geri getirmeye hazırlanıyor. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, “Daha önce market alışverişinde taksidi kaldırmıştık, şimdi 3 taksit gelebilir, bunun gibi birtakım çalışmalar var” dedi.

Açığı artırmayacak ürünler

Tüfenkci, kredi kartıyla yapılan bazı alışverişlerde taksitlendirmeye ilişkin, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli başkanlığında yapılan çalışmada amaçlarının, hem cari açığa yol açmayacak hem de iç piyasayı rahatlatacak bir düzenleme yapmak olduğunu dile getirdi. Tüfenkci, şöyle devam etti: “İthalatımızı ve cari açığımızı artırmayacak şekilde kredi kartlarında bazı ürünlerde taksit sayısını artıracağız. Çalışmalar son aşamada. Daha önce market alışverişinde taksidi kaldırmıştık, şimdi 3 taksit gelebilir. Mobilyada, beyaz eşya yerli üretim noktasında bu sayı artırılabilir.” Tüfenkci, çalışma kapsamına girecek ürünlerin, talep patlaması oluşturmayacak ve lüks tüketimi teşvik etmeyecek ürünler olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

1 Şubat 2014’te yasaklanmıştı

Ocak 2014 tarihinde yayınlanan ve 1 Şubat 2014 tarihinde yürürlüğe giren BDDK’nın kredi kartı taksit sınırlamasına göre, kartlı yapılan alışverişlerde taksitlendirme sayısı 9 ayı geçemiyor, ayrıca telekomünikasyon, kuyumculuk, gıda ve akaryakıt ile ilgili alımlarda da taksit uygulanamıyordu. Kuyumculuk sektöründe alışverişin bıçak gibi kesilmesi üzerine daha sonra 4 ay taksit imkanı getirilmişti. Taksit sayısında esneme çalışması ilk önce BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben’in geçen ay yaptığı açıklama ile gündeme geldi. Akben, kredi kartları ve tüketici kredilerinde taksit sınırlamasının, Finansal İstikrar Komitesi toplantısında gündeme geldiğini, konu üzerinde çalışıldığını belirterek, “Acaba bunu biraz esnetebilir miyiz diye konuştuk” demişti. Ardından Başbakan Yardımcısı Canikli de Bankalar Birliği Yönetim Kurulu ile 6 Eylül’de yaptığı toplantı öncesinde, “kredi kartında hangi sektörde taksitleri genişleteceğimizi konuşacağız” ifadesini kullanmıştı.

Haberin Devamı

Buğday senetleri geliyor

Lisanslı depoculuğun teşvikiyle ürün ihtisas borsalarının altyapısının da hazırlandığını dile getiren Tüfenkci, şunları kaydetti: “Buralarda yetkili laboratuvarlar tarafından sınıflandırılan ürünler, örneğin, buğdayda, fındıkta, kayısıda veya pamukta elektronik sertifikalarla sertifikalandırılmış ürünler tıpkı diğer yatırım araçları gibi borsalarda işlem görecek, alınıp satılacak. Eğer buğdayın önümüzdeki aylarda prim yapacağını düşünüyorsanız buğday senetlerini alabileceksiniz. Böylelikle piyasaları çeşitli yatırımcılara açmış oluyoruz. Bir de uluslarası alana taşımış oluyoruz. Bununla ilgili hazırlığımızı Bakanlık olarak bitirdik. Çok yakın zamanda Ürün İhtisas Borsası’nı hayata geçireceğiz.”