Gazete Vatan Logo

Ekmek kavgası

Fırıncılar Federasyonu’nun yüzde 15 zam açıklaması ekmek kavgası başlattı. Esnaf ve sanatkâr odaları zamma izin vermeyeceklerini açıklarken, Ticaret Bakanlığı da “Fırıncılar Federasyonu’nun fiyat belirleme yetkisi yoktur, zam iddiaları gerçeği yansıtmamaktadır” diyerek son sözü söyledi.

Ekmek kavgası

Ekmekte zam tartışması büyüyor. Türkiye Fırıncılar Federasyonu’nun artan maliyetleri gerekçe göstererek ekmeğe yüzde 15 zam yapılacağını açıklamasıyla tartışma başladı. İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İSTESOB), İstanbul’da ekmek zammı yetkisinin kendilerinde olduğunu belirterek, zammın uygulanmasına izin vermeyeceklerini açıklarken, Ticaret Bakanlığı son noktayı koydu: “Türkiye Fırıncılar Federasyonu’nun ne ülke genelinde ne de herhangi bir il için tek başına ekmek fiyatı belirleme yetkisi bulunmamaktadır. Bu doğrultuda ekmeğe yüzde 15 zam yapıldığı yönündeki iddialar gerçeği yansıtmamaktadır.”

Yetkisi yok

Ticaret Bakanlığı, ekmek fiyatlarına ilişkin açıklama yaptı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Öncelikle belirtmemiz gerekir ki ekmek fiyatları, illerimizde veya ilçelerimizde esnaflarımız için ilgili esnaf ve sanatkarlar odaları, tacirlerimiz için ticaret odalarımız tarafından hazırlanan fiyat tarifelerine istinaden belirleniyor. Bu konuda Türkiye Fırıncılar Federasyonu’nun görüş belirtmekten başka ekmek fiyatlarını belirleme konusunda herhangi bir yetkisi bulunmuyor” denildi.

Haberin Devamı

Açıklama şöyle devam etti: “Ekmek fiyatları, tacirlerimiz için ilgili yönetmelik hükümleri çerçevesinde hazırlanan ve onaylanan tarifeler ile belirleniyor. Heyetin değerlendirmesi ve ilgili meslek komitesinin görüşü de dikkate alınarak yönetim kurulunca ekmek tarifesine ilişkin teklif oluşturulmaktadır. Hazırlanan bu teklif Bakanlığımızın görüşüne sunulmakta ve daha sonra yapılacak ilk toplantıda oda meclisinin onayına sunulmaktadır. Bu şekilde hazırlanan tarifeler oda meclisinin onayı sonrasında ilgili valilik ve belediyenin uygun bulması üzerine yürürlüğe girmektedir.”

Valilik ve belediye karar verecek
Esnaflar için belirlenen tarifelerde de benzer bir süreciz söz konusu olduğu ifade edilen açıklamada, “Burada hazırlanan fiyat tarifesi teklifi görüş için Bakanlığımıza gönderilmeden önce ilgili Federasyonun da görüşü alınmaktadır. Daha sonra söz konusu tarifeler Bakanlığımızın görüşünün alınmasının ardından esnaf odaları birliği tarafından onaylanması sonrasında ilgili Valilik ve Belediyenin uygun bulması üzerine yürürlüğe girmektedir. Bu süreçler doğrultusunda bugün itibarıyla Türkiye genelinde ekmek fiyatlarında yüzde 15 artış öngören bir talep gelmediği gibi, Bakanlığımızca bu konuya ilişkin herhangi bir görüş bildirilmemiştir” ifadeleri yer aldı.

Haberin Devamı