Gazete Vatan Logo

Ekmeğin en klas halini yapıyorlar

Ekmeğe gönül vermiş, 240 Derece'nin yaratıcıları Metin Haras ve Cem Melek organik un ve doğal mayalı ekmekleri anlattı...

Ekmeğin en klas halini yapıyorlar

Biz ekmeği çok seviyoruz, bu konuda birinciliği de kimseye kaptırmıyoruz! Türkiye en çok ekmek tüketen ülkeler sıralamasında hep 1'inci oluyor. Ekmek üreticilerinin 2013 yılındaki global raporuna göre kişi başı yıllık ekmek tüketimimiz 104 kilo. En yakın takipçimiz Bulgaristan; 95 kilo ekmek tüketiyor. Üçüncü sırada ise Ukrayna var; yıllık kişi başı tüketimleri 89 kilo.

Bugün size ekmeğe gönül vermiş iki kafadardan bahsedeceğim. Metin Haras ve Cem Melek. Metin, Amerika’da Gıda Pazarlama bölümünü bitirmiş. Amerika’dan dönünce iki arkadaş Türkiye’de eksikliğini hissettikleri gerçek ve doğal ekmek üzerine yoğunlaşmışlar. Türkiye’deki sağlıklı beslenme eksikliğinden, dengeli beslenme bilincini olabildiğince büyük kitlelere nasıl ulaştırabileceklerini düşünüp tartıştık ve kolları sıvamışlar. İyi ki de sıvamışlar! Harika ekmekler yapıyorlar.

240 Derece adı nereden geliyor?

Ekmeklerimiz 240 derecede piştiği için markamıza bu ismi koymaya karar verdik. Bizce hem sıcak bir isim, hem de yaptığımız işle bağlantılı.

Haberin Devamı

Artık marketlerde poşet içinde pek çok değişik ekmeği bulabiliyoruz. Sizin ekmeğinizin farkı nedir?

240 derece ekmekleri sadece 240 derecenin yıllanmış özel ekşi mayasıyla üretiliyor. Uzun mayalanma proseslerinden geçmekte. Ekmeklerimiz üretilmeye başlandıktan 32 saat sonra fırına veriyoruz. Yani tam bir el emeği ürünüdür. Hiçbir katkı maddesi kullanmadan, en doğal malzemelerle üretiyoruz.

Ya ununuz? Organik mi?

Evet. Bütün 240 Derece ekmeklerinde, özel olarak üretilmiş organik un kullanıyoruz. Türkiye’de her yerde bulamayacağınız yüzde 100 çavdar yabanmersinli fındıklı gibi özel çeşitlerimiz bulunuyor.

240 DERECENİN ÖZEL EKŞİ MAYASIYLA MAYALANAN EKMEKLER 32 SAAT SONRA FIRINA VERİLİYOR.

Artizan ekmek ne demek? Alıcısı kim?

Fabrikasyon olmayan, işin ustası tarafından, el işçiliği ile özel malzemeler kullanılarak üretilen ekmekleri artizan olarak nitelendirebiliriz. Ekşi mayalı ekmeklerin üretimi diğer ekmeklere göre çok daha zahmetli olduğundan genelde bu şekilde üretilen ekmekler artizan sınıfına giriyor. Sağlıklı yaşam tarzını benimsemiş ve bu anlamda yediklerinin içeriğine dikkate edenler; çocuklarının sağlıklı beslenmesine özen gösteren ve onlara katkı maddesi içermeyen gıdalar yedirmeyi seçen bilinçli aileler; eski tatlara, eski ekmeklere özlem duyan herkes ekmeklerimize ilgi göstermekte.

Haberin Devamı

Çeşitli hastalıklar rahatsızlığı olanlar ekmek bulmakta zorlanıyor. Çölyak hastaları için ekmek, diyabetliler için ekmek, light ekmek.. Bu tip ekmekler de üretiyor musunuz?

Glutensiz ekmek üretmiyoruz. Ancak ekşi maya hamur içerisindeki glutenin en zararsız biçimde işlenmesini sağlıyor. Böylelikle gerçek ve sağlıklı ekmek elde ediliyor. 240 Derece ekmekleri içerdiği lifler, mineral ve vitaminler açısından oldukça zengin. Bu nedenle ekşi mayalı ekmekler sindirim sistemimize dost diyebiliriz. Glisemik indeksi düşüktür, kan şekerini aniden yükseltmez, uzun süre tokluk sağlar. Bu yüzden diyabetliler özellikle yüzde 100 tam buğday, yüzde 100 tam çavdar, cevizli tam buğday, çok tahıllı ekmeklerimizi rahatlıkla tüketebilirler. Üzümlü cevizli ekmeğimiz zengin bir Omega-3 kaynağı, yabanmersinli- fındıklı ekmeğimiz ise antioksidan kaynağı.

Haberin Devamı

Size nasıl ulaşabilirler?

240 Derece artizan ekmeklerimizden www.240derece.com sitesi üzerinden sipariş verilebiliyor. İstanbul içerisine siparişleri ertesi gün teslim ediyoruz. Hatta belirli bölgelere gönderimiz ücretsiz. İstanbul dışındaki şehirlere ise ekmekleri yine ertesi gün kargo ile ulaştırıyoruz. Sipariş vermek için hiçbir limit yok, bir ekmek için bile sipariş verebilirsiniz.

Ekmekleri nasıl muhafaza edelim?

Bu bizim için önemli bir detay. 240 derece ekmekleri uzun süre tüketilebilen ekmeklerdir. İlk siparişinizde özel 240 derece bez torbalarımızdan hediye ediyoruz. Ekmekler bu bezlerde 3 gün boyunca oda koşullarında, 3'ncü günden sonra buz dolabında 15-20 gün boyunca muhafaza edilerek tüketilebiliyor.

240 Derece ekmeklerinin Glisemik indeksi düşük, kan şekerini yükseltmez ve uzun süre tokluk sağlar.