Gazete Vatan Logo

Ek vergi ve kur ayağa % 20 zam olup yansıdı

Beta Genel Müdürü Barbaros Akyıldız, erken seçimin satışlarda durgunluk yaratmasını beklemediklerini söyledi. Akyıldız, ithalatta ek vergi ve kur artışları nedeniyle ithal ayakkabıların yüzde 15-20 arasında zamlandığını da ifade etti.

Ek vergi ve kur ayağa % 20 zam olup yansıdı

Seçim ortamının yarattığı belirsiz ortamın piyasada durgunluğa sebep olmasını beklemediklerini söyleyen Beta Genel Müdürü Barbaros Akyıldız, “7 Haziran öncesinde piyasada bir durgunluk vardı. AVM’lere girişler azaldı. Özellikle bayram döneminde sektör üretime her zamankinden daha uzun süre mola vermek sorunda kaldı. Sonrasında da piyasa düşecek diye bekliyorduk. Ancak öyle olmadı. Hatta düzelme yaşadık. Önümüzdeki aylarda negatif etki beklentimiz yok” dedi.

Fiyat avantajı oluşabilir

Döviz kurlarındaki artışa da değinen Akyıldız, bu artışın özellikle ithal ürünlere fiyat artışı olarak yansıdığına işaret etti. Akyıldız, “Bizim ithal markamız çok az. Beta markasıyla hiç ithal ürünümüz yok. O yüzden kur hareketinin bizim fiyatlarımıza etkisi olmadı. Ancak ithal ayakkabılarda, özellikle ithal spor ayakkabılarda fiyat artışları gerçekleşti. Daha öncesinde gerçekleşen ithalat vergi artışını ve kur artışını göz önüne aldığımızda, örneğin ithal spor ayakkabılar yüzde 15-20 zamlandı. Kahverengi-siyah ithal ayakkabıda da benzer bir artış bekliyoruz. Tabii yerli markalarda kur artışının etkisini hammadde ithalatı dolayısıyla sıfır diyemeyiz, ancak Türkiye’de üretilen markalarda bir fiyat avantajı oluşmasını bekleyebiliriz” diye konuştu.

Haberin Devamı

30 derece sıcakta kışlık bot satıyor

BETA, internet üzerinden satışta rekor bir kampanyaya imza attı. Firmanın web sitesi betashoes.com’dan üzerinden düzenlenen özel bir kampanyayla bir gecede 1.000 çiftten fazla ayakkabı satışı gerçekleşirken, gecenin 03.00’ünde bile 8-10 çift ayakkabı satın alan oldu. Barbaros Akyıldız, sonbahar-kış sezonunu artık açtıklarını belirterek, “Kadınlarda 39-40, erkeklerde 44-45 olmak üzere sadece belli numaralara özel bir internet kampanyası yaptık. Yüzde 40 ile 60 arası değişen indirim oranları vardı. Olağanüstü bir taleple karşılaştık. İlk saatlerde sistemimiz kilitlendi” diye konuştu.

Ağustos ayında sonbahar-kış sezonu modellerine büyük ilgiyle karşılaştıklarını da anlatan Barbaros Akyıldız, “Şu anda satışlarımızın yüzde 15-20’si yeni sezon modellerimizden geliyor. Hâlâ hava sıcaklığının 28-30 derece olduğu dönemde müşteriler kışlık bot alıyor” değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı