Gazete Vatan Logo

Ek gösterge nedir?

Son günlerde çokça konuşulan 3600 ek gösterge konusu, bazı vatandaşların ek göstergenin ne olduğunu merak etmesine sebep oldu. Devlet memurlarını ilgilendiren ek gösterge kavramı ile ilgili merak edilenler haberimizde...

Ek gösterge nedir?

Ek gösterge, devlet memurlarının maaşlarında ve emekli ikramiyeleri ile yine emekli maaşlarında ücret tutarının belirlenmesi için uygulanan bir hesaplama yöntemi.

EK GÖSTERGE NEDİR?

Memurların aylık ücretlerini ve emeklilik ile ilgili alacaklarını belirleyen ek gösterge kavramı, memurların hizmet sınıfları ve derecelerine göre farklılık gösteren bir kavram. Ek gösterge maaşı, ek gösterge puanının aylık katsayısı olarak belirlenir. Ek göstergesi 3600 olan bir memur, göstergesi 3 bin olan bir memurdan emeklilikte daha fazla maaş ve ikramiye alır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununa ekli ek gösterge cetvellerinde hizmet sınıfı, kadro unvanı ve derecesine göre belirtilen ek gösterge rakamlarının memur aylık katsayısı (0,130597) ile çarpılması sonucu ek gösterge aylığı bulunuyor. Bu brütten ise gelir vergisi, sosyal güvenlik kesintisi ve damga vergisi kesiliyor.

Ek göstergeden yararlanamayan ve ek göstergesi 3600'den düşük olan memurların gösterge rakamlarının 3600'e çekilmesi durumu, memurların ücretlerinde ve emekli maaşlarında olumlu değişiklik yaratacağı için milyonlarca memur bu konuda yapılacak yasal düzenlemeyi bekliyor. 3600 ek gösterge 1.6 milyon memuru ilgilendiriyor.

Haberin Devamı